De politieke onrust in het oliestaatje zorgt voor een onzekere en onveilige situatie. Voorstanders van een annulering van deze GP, hebben een medestander gevonden in Labour-kamerlid Richard Burden.

Burden was in de vorige Britse regering speciale adviseur autosport voor de minister van Sport.

In een column in de Huffington Post schrijft hij: Damon Hill heeft gelijk als hij de internationale autosportbond FIA vraagt om de positie ten aanzien van de Grand Prix van Bahrein te heroverwegen. Dat zeg ik als autosportliefhebber en als Kamerlid met meer dan gemiddelde belangstelling in het Midden-Oosten.

In de context van een oprechte en duurzame hervorming kan een Grand Prix verenigend werken en als toneel voor de wereld dienen, maar zover is Bahrein nog niet.

Sinds februari vorig jaar zijn 45 mensen overleden in de straten van Bahrein. Het laatste slachtoffer door munitie viel vorige week nog te betreuren. Honderden actievoerders verzamelden zich bij de begraafplaats buiten Manama, waar de oproerpolitie traangas en stun grenades op de menigte afvuurde en een confrontatie uitlokte.

Damon Hill haakte daarop in: Ongetwijfeld zullen de autoriteiten in Bahrein alles in hun macht doen om de risico’s te minimaliseren, maar de reputatieschade op de lange termijn voor de Formule 1 kan aanzienlijk zijn. Achteraf gezien had de FIA de Grand Prix nooit zo vroeg in het seizoen moeten plannen.

Hill wees ook op de strijd van mensenrechtenactivist Abdulhadi Alkhawaja, die nu 58 dagen in een hongerstaking zit. De teambazen moeten vooral niet doen alsof het hen niets kan schelen. De schade voor de F1 zou niet te overzien zijn, indien de mensen die indruk van de F1 krijgen. Onder andere omstandigheden zou de race doorgang kunnen vinden. Maar als de autoriteiten maatregelen treffen, om maar te voorkomen dat mensen hun mening kunnen verkondigen, dan heeft de F1 niets te zoeken in Bahrein.

Ook anderen, zoals Mary Lawlor, directeur van mensenrechtenorganisatie Front Line Defenders dat Al-Khawaja vertegenwoordigd, zijn van mening dat de F1 kan niet los worden gezien van de situatie.

We zijn benieuwd hoe de teambazen zich zullen opstellen tegenover Bernie en de organisator Zayed R. Alzayani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *