Red Bull-teambaas Christian Horner klonk vorige week vol overtuiging over de legaliteit van de gaten in de bodemplaat van de RB8, maar die overtuiging was ten onrechte: de FIA heeft de gaten verboden.

Na afloop van de Grand Prix van Monaco fronsten Ferrari, McLaren en Mercedes de wenkbrauwen toen ze de gaten zagen, maar besloten geen van allen een protest in te dienen. Wel verzochten ze de FIA om duidelijkheid te verschaffen omtrent de gaten, die de luchtstroom moeten bevorderen.

Volgens Horner valt de locatie van de gaten (zie foto) in een ‘grijs gebied in de reglementen omdat het niet expliciet omschreven staat dat daar geen gaten mogen zitten.‘ De FIA is het daar niet mee eens en schrijft in een brief aan het team dat zij het als vanzelfsprekend beschouwen dat de gaten daar niet zouden mogen zitten.

Aangezien er geen officieel protest is ingediend zal Mark Webber zijn zege in de straten van Monaco mogen behouden, maar voor de komende race in Canada zullen de gaten in de bodem van de RB8 toch echt verdwenen moeten zijn.