Volgens Luca di Montezemolo zal er tijdens de volgende twaalf maanden een beslissing vallen over de toekomst van de Formule1. Momenteel wordt het voortbestaan van de koninginneklasse van de autosport door 2 bedreigingen belaagd.

De eerste zijn de banken, Lehman Brothers, Bayerische Landesbank en JP Morgan. Zij zijn momenteel in een titanenstrijd tegen Bernie Ecclestone verwikkeld om de controle over de sport in handen te krijgen.

De tweede komt van de constructeurs. BMW, DaimlerChrysler, Ferrari en Renaut willen een eigen kampioenschap oprichten. Dat zou er komen vanaf 2008, wanneer ze geen verplichtingen meer hebben vanuit de Concorde akkoorden.

“Vanaf 2008 zal er nog maar ��n Formule1 Wereldkampioenschap zijn, en die beslissing zal in de herfst van 2005 vallen.”

Zei di Montezemolo tegen het Duitse Welt am Sonntag.

“Ik geef er niet om of dit nu de Golden Series, Championships League of wat dan ook heet.”

“Ik weet dat Ecclestone de rechten van de naam Formule1 bezit, maar dat is geen probleem voor mij. Diegene die de baas wordt van de nieuwe Formule1 moet weten dat er grote veranderingen moeten zijn bij het delen van de opbrengsten, en de teams moeten meer inspraak krijgen.”

Of het nu de banken of de constructeurs zijn, het draait om geld. Euro’s, Dollar’s, Yen, Poolse Zloty, Ecclestone krijgt meer dan genoeg volgens hun.
De banken zeggen dat ze gigantische sommen geld hebben ge�nvesteerd – maar in werkelijkheid erfden ze enkel schuld. Verder willen ze meer inspraak in de sport krijgen.

De constructeurs hebben dan weer veel geld ge�nvesteerd, zij zijn verantwoordelijk voor de show maar zien te weinig geld terugkeren.

di Montezemolo heeft nog voor het einde van het jaar een afspraak met Ecclestone. De Italiaan begint met enkele geweldige voordelen aan het gesprek. Hij is het beu dat er na zoveel gepalaver nog steeds geen akkoord is, en hij weet dat zijn team de sport populair maakt.

Ecclestone weet waar hij tegenoverstaat, maar hij is een vechtersbaasje dat een goed gevecht niet uit de weg gaat. Montezemolo wil dat de teams 80% van de inkomsten krijgen, tegenover de huidige 45%. Geen klein verschil, dus het zal nog stuiven.

 

“We verwachten voorstellen van de persoon die verantwoordelijk is voor de zakelijke kant van de Formule1. Dit is niet enkel Ecclestone, maar ook de banken die net hun eerste gevechtsronde gewonnen hebben.”

“Zij moeten weten dat de waarde van hun Formule1 aandelen vanaf 2007 nul Euro zal zijn als er geen consensus komt.”

“Komt er geen oplossing, dan starten we vanaf 2008 zelf een nieuwe reeks op.”

En hierbij is de laatste slag om de toekomst van de Formule1 begonnen.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter