BAR-Honda heeft een slechte start van het seizoen gekend. In Australi� kwamen beide wagens snelheid tekort, en werden ze binnengeroepen om op te geven in de laatste ronde, zodat ze een nieuwe motor mochten gebruiken in Maleisi�. Die nieuwe motoren begaven het echter allebei in de tweede ronde van de race op het Sepang-circuit, en groot teken van slechte betrouwbaarheid. Gisteren ten slotte gaf Takuma Sato op met extreem versleten remmen, en Jenson Button kende na z’n tweede pitstop problemen met de koppeling, die hem dwongen z’n 007 te parkeren aan het eind van de pitstraat.

BAR007Daar wil het Britse team nu een eind aan maken. Binnen drie weken begint het Europese seizoen, in Imola meerbepaald. Eerst komen er echter nog twee weken van druk testen. betrouwbaarheid is voor BAR-Honda een hoofdthema: “Dit soort betrouwbaarheid is niet typisch voor ons, en we zullen het tot op de bodem uitzoeken. Het is niet ideaal, maar we zullen er gewoon een lijn onder moeten trekken en helemaal van het begin moeten beginnen wanneer we in Europa komen.”

De prestaties van BAR zijn een heel pak minder dan vorig seizoen. Toen werd het team vicewereldkampioen en behaalden ze 12 podiumplaaten. Na de race in Bahrein gisteren verklaarde Willis echter relativerend: “Ik denk dat dit een karakterversterkende dag was, maar het had erger gekund. De wagen was niet slecht in de race, en we hebben de vijfde snelste tijd neergezet met Jenson. We zijn natuurlijk niet blij met de opgave van Takuma, maar we konden Ferrari verslaan in een pitstop, wat laat zien dat we met hen kunnen racen, en uiteindelijk hadden we in de punten kunnen eindigen.”

“De volgorde van kwalificeren en het optellen van beide kwalificatietijden hebben het effect gehad van ��n probleemrace uit te breiden naar meerdere races”, vervolgde Willis. Dat is ook zo, want de volgorde van rijden in de eerste kwalificatie is het omgekeerde van de resultaten van de vorige race. Wie dus eerst uitvalt, moet ook eerst kwalificeren op zaterdag. Omdat die tijd dan negatief be�nvloed wordt door de koudere en tragere baan, �n meetelt, is het moeilijker om een goede startplaats te veroveren en is je raceresultaat dus al verslechterd.

Willis ging hierop verder: “Je kan dus echt geen races meer apart bekijken. Het zal echt een aantal races duren voordat de rijders die in het begin van het seizoen problemen hadden, terug meestrijden. En ik denk dat dat de reden is waarom Renault zo sterk is.”

“We wilden hier (in Bahrein, red.) wel een risico nemen om het goed te doen, maar we konden ons niet veroorloven om het slecht te doen. We hadden een finish in de top-8 nodig om een redelijke startpositie in de eerste kwalificatie in Imola te krijgen.”

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter