Magny Cours een onbeduidend plekje op de Franse landkaart, als het er van verdween zou je het niet eens merken. En toch is het plaatsje één weekend op het jaar wereldberoemd. Dat weekend komen namelijk de F1 wagens tussen de koeien rijden. Het staat bijna symbool voor de race die dezelfde wagens daar dit jaar hielden, onbeduidend en omgeven door runderen.

Vlak voor de start verspreidde de GPMA een persbericht waar in stond dat de teams unaniem, met uitzondering van twee anderen, tot een akkoord waren gekomen. Goed nieuws, eindelijk weer vrede! Maar, wacht is? Unaniem, met uitzondering van twee teams? Ach, tijd voor de race.

Ere wie ere toekomt, Michael Schumacher en Ferrari waren onklopbaar tijdens de GP van Frankrijk. Ze hadden de touwtjes stevig in handen, zelfs Felipe Massa zat op schema. Bij de eerste pitstops waren het team en de Braziliaan een seconde sneller waardoor de voorsprong op Alonso wat werd vergroot. De Spanjaard slaagde er niet in om dichter te komen, zelfs niet dezelfde tijden te rijden als de nummer twee van Ferrari. Hij moet zelfs tevreden zijn met een vijfde snelste tijd.

Dan die tweede ronde pitstops, Massa komt halfweg de race binnen. Virtueel nog steeds op de tweede plek dus. We verwachten Alonso één van de volgende rondes in de pits want hij en Massa kwamen bij de eerste reeks stops ook ongeveer rond dezelfde ronde binnen. Maar Alonso blijft buiten, hij stond iets langer in de pits en blijft wat langer buiten. Wanneer hij uiteindelijk toch binnenkomt voor zijn tweede stop vallen de lachende gezichten in het Ferrari kamp weg. Hij bleef wel erg lang binnen staan.

Massa komt door de pitstop van Alonso weer op de tweede plek terecht, maar het kwaad is dan al geschied. Alonso is van strategie veranderd. Hij heeft met die tweede stop genoeg om de race uit te rijden terwijl Massa nog minstens één keer zal moeten binnenkomen. Wie niet snel is moet slim zijn en Renault speelde het prachtig. Een geweldig staaltje tactiek om de schade te beperken. Al kunnen ze dat door de uitgebreide siësta van Fisichella enkel in het rijderkampioenschap doen.

Als Fisico een middagdutje houdt dan zijn ze bij Honda in een diepe coma terecht gekomen. Jenson Button startte als negentiende en ook Rubens Barrichello kon zich niet in de top 10 plaatsen. Een dubbele DNF onderlijnt de crisis bij de Japanners nog meer. Het ging al slecht maar sinds het ontslag/opstappen van Geoff Willis loopt het helemaal vierkant. De eerste geruchten gaan al rond dat Nick Fry de volgende zal worden die de rekening krijgt voorgeschoteld.

Voor de rest valt er over deze race enorm weinig te zeggen. Het was treintje rijden van begin tot einde en behalve een mooi debuut van Pedro de la Rosa was er niets te zien. Halverwege de race kwam er plots een perscommuniqué uit het Renault kamp. Ze zijn niet akkoord met wat de GPMA vlak voor de race verkondigde en willen dat graag aan iedereen laten weten.

De afgelopen week staat bijna symbool voor de huidige staat van de sport. Of je hem nu mocht of niet, Montoya was een racer. Hij vertrok omdat de F1 te saai werd. Het communiqué van Renault, en dan vooral de timing er van, maakt duidelijk waarom de sport zo saai is geworden. De teams hebben het tijdens de race te druk door hun politieke ambities waardoor de sport en de fans op het achterplan verdwijnen.

By peter