Nu het seizoen het einde nadert, lijkt het erop dat het een saaie herhaling wordt van 2011. Waar er in mei van dit jaar nog 4 tot 6 kandidaten waren voor het kampioenschap, is het nu gereduceerd tot twee man.

Vettel en Alonso gaan uitmaken, wie de titel van 2012 naar huis mag meenemen.

Zoals het nu naar lijkt, heeft Vettel de beste papieren. De Duitser haalde diep adem en zette een Aziatische reeks neer van vier overwinningen uit vier races.

Hierdoor is zijn achterstand van 6 punten opgebogen in een voorsprong van 13 punten. Met nog 3 GP’s te gaan, zijn er maximaal 75 punten te winnen.

Wanneer is Vettel kampioen en wat zijn de kansen van Fernando Alonso?

Een ding was mij direct duidelijk, toen ik eenmaal begon te rekenen.  Räikkönen en iedereen onder hem, hebben geen reële kans op het kampioenschap.

Zelfs als de Fin zijn comeback eindelijk kan bezegelen met een overwinning en dat nog twee keer doet, hoeft Vettel slechts een P6 te pakken in een van die races.

Alonso zou genoeg hebben aan een P2 en een P8!

Hoe ziet dat eruit? 3 GP’s = 75 punten max.

Vettel	= 240 pt 	= 315 punten max.
Alonso 	= 227 pt	= 302 punten 
Kimi 	= 173 pt 	= 248 punten
Webber 	= 167 pt 	= 242 punten
Hamilton = 165 pt	= 240 punten

Over Webber en Hamilton ga ik het niet eens meer hebben. Zeker niet nu Grosjean erin geslaagd lijkt te zijn, om zijn iets wat destructieve starts af te leren. Van de Zwitserse Fransman […oelala…] hoeven ze geen ‘hulp’ te verwachten.

Zo te zien kan Raikkonen alleen winnen als zowel Alonso als Vettel in de resterende Grand Prix’ geen punten scoren. Derhalve niet realistisch van de Fin, die zegt nog in de titel te geloven. Wat in 2007 wonderwel lukte, zal in 2012 onmogelijk blijken.

Alonso moet alle races winnen en dan kan hij kampioen worden, zelfs als Vettel drie keer als tweede zou finishen. Alonso zou dan op 302 punten komen, terwijl Vettel dan 294 punten heeft.

Maar zoals het er nu naar uitziet, mogen we Vettel en zijn fans feliciteren met de derde titel op rij. Op z’n vroegst pakt de huidige kampioen in Austin zijn derde titel.

Hoewel…in de F1 is niets zeker tot de finishvlag is gevallen.