2 nov 2012
10:00-11:30 Eerste vrije training
14:00-15:30 Tweede vrije training

3 nov 2012
11:00-12:00 Derde vrije training
14:00-15:00 Kwalificatie

4 nov 2012
14:00 Race

We naderen het einde van het formule 1 seizoen 2012, nog drie races te gaan en aankomend weekend gaan we naar het 5.554 km lange Yas Marina circuit in het Emiraat Abu Dhabi.

Het circuit is gelegen op het Yas Island, dat op een half uur rijden ligt van de stad Abu Dhabi. Het project heeft ongeveer 1 miljard dollar gekost en dat maakt Yas Marina verreweg het duurste circuit dat ooit is gebouwd. Bij deze kosten zijn de aanleg van het kunstmatige eiland waarop het circuit ligt, en het hagelnieuwe hotel meegerekend. Ook de lichtinstallatie heeft een flink aandeel in het bedrag. Maar desalniettemin is het een noemenswaardige investering en met een resultaat dat er zeker mag wezen.

Deze race is samen met Singapore, zonder twijfel  ‘visueel’  heet meest indrukwekkende evenement van het jaar. Denk aan de imposante architectuur die perfect is uitgelicht in de schemering. Denk aan de perfect geplaatste tribunes die zicht geven over praktisch de hele baan. Denk aan het parcours zelf wat elk jaar nauwkeurig en bemeten wordt uitgetekend op een plak asfalt die zo glad is als een biljartlaken. Alles lijkt perfect in Yas Marina…

Maar, peperdure baan of niet, de races vallen hier tot nu toe best tegen. Door een ongelukkig ontworpen lay-out zijn de inhaalmogelijkheden hier erg schaars en veranderen de races meestal in optochten. Het mooiste voorbeeld hiervan is de beslissende wedstrijd van het kampioenschap in 2010 tussen Vettel en Alonso. De Spanjaard lukte het niet om een agressief verdedigende Vitaly Petrov in te halen en verloor daarmee het kampioenschap aan de kleine Duitser.

We zijn inmiddels twee jaar verder, maar de hoofdrolspelers en het circuit zijn niets veranderd. Zal het dit jaar weer een fiasco worden voor de strijdlustige Alonso?

Veel plezier met de Grote Prijs van Abu Dhabi!

 

Klik hier voor het forum van GPPits.net!!