Romain Grosjean [RG] heeft beloofd om er alles aan te doen, om incidenten tijdens de start van de race te vermijden. De jonge Fransman wordt [wederom] hevig bekritiseerd na zijn betrokkenheid in het incident met Webber op Suzuka. Hij zou zelfs moeten vrezen voor zijn stoeltje in 2013, omdat het management van Lotus de GP2-kampioen van 2011 dreigt te laten vallen.

Ja, Romain ‘Crashjean’, zoals hij nu door velen genoemd wordt, kent een lange geschiedenis van crashes, botsingen en overige aanvaringen in de autosport.

Al in 2009, toen hij de povere Nelson Piquet jr. verving, wist hij de aandacht op een negatieve manier op zich te vestigen. Toen tikte Romain Jenson Button in zijn BrawnGP op Spa in de rondte. Lewis Hamilton kon zijn opponenten niet meer ontwijken en kon ook terug wandelen naar de pits.

Maar is alle kritiek wel terecht?

Ik ben toen het één en ander gaan uitzoeken en kwam, inclusief Suzuka 2012, tot 8 incidenten waarbij Romain Grosjean betrokken was.

– Australie:
Slechte start van RG, waardoor Pastor hem op de nek zit. In de tweede ronde kan de Williams-coureur zijn geduld niet meer bedwingen en remt bij het naderen van bocht 13 veel en veel te laat. Hier is Grosjean het slachtoffer ipv in plaats van dader.

– Maleisië:
Webber heeft meer snelheid dan RG en passeert de Lotus. Schumacher dacht ook te profiteren, doch was de ruimte inmiddels veel kleiner geworden. Schumi uitgeschakeld en RG in ronde 3 als hij spint en moet opgeven. Schumi was hier veel te opportunistisch.

– Spanje:
Start incident met Perez. Hij loopt daarbij een kapotte voorvleugel op, maar weet zich toch naar P4 te strijden. Onvoldoende focus van de Fransman.

– Monaco:
Alonso zoekt ruimte om een slecht gestarte Hamilton aan te vallen, maar verzuimd de spiegels te gebruiken. RG krijgt een tik, wijkt naar links waar Schumacher zit die op dat moment het buitenom de Lotus-rijder wilde proberen. Romain treft geen blaam, maar dat lijkt iedereen nu te zijn vergeten.

– Silverstone:
Grosjean wordt het gras opgeduwd, waarbij er contact is met di Resta. Romain loopt schade aan de voorvleugel op, waar de Force India met ‘plat rubber’ voortkruipt. De Fransman rijdt uiteindelijk naar P5. Grosjean kon hier geen kant op, behalve het gras en daar zijn de auto’s niet op gebouwd!

– Duitsland:
Een onduidelijke situatie, maar het lijkt erop dat RG niet goed anticipeert op Massa. Beide coureurs kunnen een fatsoenlijk klassering vergeten. Grosjean wordt 18e.

– Spa Francorchamps:
Hier is de schuldvraag het duidelijkst. Nog steeds begrijp ik niet waarom RG niet koos voor de ruimte vóór hem.

Immers was Pastor Maldonado allang vertrokken [valse start], maar de Lotus beweegt zich geheel naar de rechterkant van de baan waar de McLaren van Hamilton zit.

Een uiterst onlogische manoeuvre. Het hoofd van Alonso wordt net gemist door de vliegende Lotus F1. RG wordt geschorst voor 1 race en moet de GP van Monza missen.

– Suzuka:
Na een te voorzichtige start in Singapore, was het in Japan weer raak. Maar veel deed Romain niet fout. Hij behield zijn lijn, maar zag Perez langszij komen. Webber vertraagd opvallend sterk en weer is er contact. Romain krijgt een Stop&Go-penalty plus treinladingen vol kritiek over zich heen.

Echter heeft Webber geen verklaring voor zijn abrupte inhouden gegeven. Bovendien bleef de afstand tussen Button en Vettel gelijk, dus daar was niets aan de hand.

Bouillier steekt zijn pupil een hart onder de riem. We moeten niet vergeten dat zijn rivalen misbruik maken van de situatie, door hem extra onder druk te zetten. In Singapore was Romain te voorzichtig. In Suzuka hield hij zich aan de afspraken, maar beoordeelde hij de snelheid van Webber verkeerd.

Dus conclusie:

Slechts in 3 gevallen kun je spreken van ondoordacht handelen van Romain Grosjean, te weten: Spanje, Duitsland en België. In alle andere gevallen kun je vraagtekens zetten bij het handelen van de concurrentie!

Inmiddels heeft Oud-coureur Jackie Stewart aangeboden om Romain Grosjean te begeleiden.

De drievoudig wereldkampioen bood eerder dit jaar al zijn diensten aan, maar daar ging de Fransman toen niet op in. Het aanbod van de Schot geldt echter nog steeds.

Ach, Baat het niet, dan schaadt het niet en als extra voordeel kunnen we Jackie Stewart, met zijn gezeur, de deur uittrappen. Mochten zijn ‘tips’ niet het gewenste effect op ‘Crashjean’ hebben.

Wat jullie? Ben je een andere mening toegedaan? Vind je dat Grosjean niet thuishoort in de F1 of gun je hem juist meer tijd? Geef je mening op het forum Het is gratis om lid te worden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.