In de lagere raceklassen, de zogeheten promotionele klassen, is de strijd gestreden. De jongemannen [helaas geen dame’s] hebben hun aandacht nu gevestigd op de lege stoeltjes in de Formule 1. Sommigen, afkomstig uit de GP2 of Formule Renault 3.5, mochten in de afgelopen dagen even stoeien met een F1-auto tijdens de Young Driver Test te Abu Dhabi. Anderen zijn voornamelijk achter de schermen bezig om de contacten te leggen of warm te houden.

Een ding is zeker; Er is geen tekort aan talent, of beter gezegd geen tekort aan rijders die van de FIA plaats zouden mogen nemen in een race-/teststoeltje.

1. Davide Valsecchi, 25 jaar. GP2-kampioen 2012, GP2-Asia kampioen 2009.

Valsecchi volgde Grosjean letterlijk en figuurlijk op als kampioen. De Italiaan is bekend bij diverse F1-teams, waaronder HRT [2010], Caterham [2011] en nu Lotus. Bij Lotus hoeft Davide Valsecchi niets te proberen, want daar lijkt men verder te gaan met Räikkönen en Grosjean. HRT lijkt ook geen optie, omdat hij niet beschikt over een grote zak geld.

2. Luiz Razia, 23 jaar. vice-kampioen GP2 2012, Formule 3 kampioen van Zuid-Amerika.

Razia verloor aan het eind van het seizoen de leiding in het GP2-kampioenschap aan Valsecchi. Razia reed eerder voor Force India [Magny-Cours] and Toro Rosso [Yas Marina]. Bij STR is men tevreden over hem, maar is er geen plaats omdat het team haar rijders voor 2013 al heeft bevestigd.

3. Esteban Gutierrez, 21 jaar. Derder in de GP2 dit jaar, 2010 GP3-kampioen, winnaar Formula BMW Europa 2008.

Gutierrez heeft de beste papieren en sponsor om Sergio Perez op te volgen bij Sauber. ‘Mexico’s Escuderia Telmex driver program’ wordt betaald door wereld rijkste man, Carlos Slim en laat deze nog recentelijk hebben laten doorschemeren dat hij Esteban per sé in de tweede Sauber naar Hülkenberg wil zien, ondanks een moeizaam verlopen GP2-seizoen.

Gutierrez had het moeilijk tegen James Calado, wat de Mexicaan dreef tot domme actie’s op de baan.

4. Max Chilton, 21 jaar. Vierde in de GP2 [2012]

Max Chilton had een jaartje nodig, voordat hij in 2012 voor de punten kon rijden. En er zaten zowaar enkele overwinningen in. Chilton heeft steun in de vorm van verzekeringsmaatschappij Aon, waar zijn vader in de directie zit. Dit helpt in jacht op het stoeltje naast Timo Glock bij Marrussia.

5. Robin Frijns, 21 jaar. 2012 Formula Renault 3.5 kampioen, winnaar Formula Renault 2.0 Eurocup 2011, en won het Formula BMW Europe kampioenschap in 2010.

Stapte van de kart in een Formule BMW in 2009. Vanaf het jaar erop won Frijns elk kampioenschap, waardoor de inwoner van Maastricht alle ogen op zich gericht weet. Dat dit niet altijd positief hoeft te zijn, was een vervelende maar wijze les voor de jongeling.

Frijns wist de aandacht te trekken van Sauber en ook Robin wil bij het team zijn debuut in de F1 maken. Door de recente ontwikkelingen ziet het ernaar uit, dat de Nederlander in de wachtruimte moet verblijven. Er wordt gesproken over DTM of GP2 [om zo aan de Pirelli-banden te kunnen wennen], maar dat kan ook desastreus uitpakken voor zijn reputatie.

6. Jules Bianchi, 23 jaar. vice-kampioen Formula Renault 3.5 runner-up 2012, kampioen F3 Euroseries 2009 , in 2008 won hij de F3 Masters, en tevens Frans kampioen Formula Renault in 2007.

Bianchi treurt waarschijnlijk nog steeds om de verloren Formula Renault 3.5 titel. De Fransman gaf toe het gebeuren nog steeds neit achter zich te hebben gelaten. Overigens is het een raadsel dat de Fransman nog niet in de F1 rijdt, met vier jaar ‘ervaring’ als testrijder voor Ferrari en negen sessie’s in de VT1 voor Force India. Voor Bianchi moet het nu gebeuren. Nog een jaar Formule Renault 3.5 [WSR3.5] of terug naar de GP2 is geen goede optie voor Jules Bianchi.

7. Sam Bird, 25 jaar. Derder in de WSR Renault 3.5 in 2012.

Ging samen met Bianchi van de GP2 naar Formula Renault 3.5, met snellere auto’s, races op F1-banen and de mogelijkheid om deel te nemen aan de VT1 in de trainingen van de Formule 1. Maar in tegenstelling tot Bianchi kreeg Bird geen kilometers toebedeeld in een F1-auto.

Bird wordt nergens genoemd en is onzeker voor een stoeltje, waar dan ook, in 2013. Dat mag zorgwekkend worden genoemd.

8. Giedo van der Garde, 27 jaar. Zesde in de GP2 [2012], WSR 3.5 kampioen in 2008.

Geen top 5 finish in de eindstand van de GP2, hoewel hij Calado op ‘level’ wist te houden. Moest met zijn ervaring de kar trekken bij het GP2-junior team van Caterham. Soms ging dat goed, meestal was het een vermoeide exercitie.

Heeft desondanks aardig wat kilometers mogen maken in de Caterham en als Caterham er niet in slaagt om de tiende positie in het constructeurskampioenschap terug te winnen, mag het aannemelijk worden geacht dat GvdG samen met Charles Pic de line-up voor 2013 zal vormen. Heeft eerdere F1-ervaring opgedaan via SuperAguri en Spyker in 2007.

Is samen met Luca Fillipi een van de oudste talenten, dus het is nu erop of [er]over voor Giedo.

9. Valtteri Bottas, 23 jaar. GP3 kampioen in 2011

De GP3 heeft er heel wat rondjes in de VT1 voor Williams op zitten. In 14 VT1’s werd Pastor Maldonado zes keer verslagen. En aangezien Pastor sneller is dan Bruno Senna, is het aannemelijk dat Bottas de vervanger zal zijn van ‘het neefje van‘…Er is slechts 1 minpunt: is een jaar lang aan de kant zitten en af en toe rijden, de juiste manier om door te breken in de Formule 1?

Men zal een Alonso als voorbeeld opvoeren. Dat is logisch, maar in de tijd van Alonso waren er geen beperkingen qua testkilometers.

10. Rio Haryanto, 19 jaar. winnaar Formula BMW Pacific in 2009.

De jongste kandidaat op deze lijst. Haryanto reed voor Marussia op Silverstone in juli. Het hoogtepunt in zijn GP2 seizoen van 2012 was een pole position in een verregende kwalificatie op Spa.

Eindigde als veertiende in het kampioenschap, maar heeft zijn leeftijd mee om zich te ontwikkelen voor 2013. Bij goede resultaten zal Rio de eer hebben de eerste Formule 1-coureur uit Indonesië te worden.

Verder zijn ook Johnny Cecotto Jnr, Felipe Nasr, Alexander Rossi, Edoardo Mortara en Robert Wickens kanshebbers. Maar voor iedereen zijn de komende drie maanden extra spannend dan wel stressvol.

Bron: F1Fanatic