Hoe goed is Sebastian Vettel nou eigenlijk? Dat is de vraag die velen bezig houdt nu de jonge Duitser zijn alweer derde wereldtitel binnen heeft gehaald. Het blijft een eeuwig twistpunt, waar we met zijn allen voorlopig nog niet uit zullen komen.

Fans wijzen op het indrukwekkende palmares en melden er minzaam bij dat de Heppenheimer pas 25 jaar oud is. Ter vergelijking: Michael Schumacher en Ayrton Senna werden al bijna grijs toen ze pas op hun 31e puffend en steunend een derde titel wonnen.

Be that as it may, critici van Vettel wijzen consequent op het team dat achter de kampioen staat, en dan met naam en toenaam één enkele man: ontwerper Adrian Newey. En zelfs de meest doorgewinterde Vettel-fanaat zal schoorvoetend moeten toegeven, dat de man die eerder al Nigel Mansell (foto onder), Alain Prost, Damon Hill, Jacques Villeneuve en Mika Hakkinen wereldkampioen zag worden in een door hem ontworpen wagen, een waar ontwerp-fenomeen-genie-kunstenaar-grootheid is.

Christian Horner laat zich er niet over uit of Vettel de ‘beste-ooit’ is of zal worden, maar één ding weet hij inmiddels wel heel zeker: zijn ontwerper is buitengewoon. Wat Adrian heeft bereikt is fenomenaal, zegt Horner in een documentaire gemaakt door Red Bull.

Maar hoe goed is fenomenaal? Hoe goed is hij ten opzichte van iemand als, laten we zeggen, Colin Chapman? Hoe fenomenaal is Newey als je hem vergelijkt met het wispelturige en petjesgooiende genie, dat het [eerste, originele en échte] Lotus-team op de kaart zette? De man die op de proppen kwam met het koolstofvezelchassis. De man die (mede) de aerodynamica in de F1 introduceerde. De man die met het uitgekiende grondeffect zijn magnum opus schreef. Hoe goed is Adrian Newey dan?

Voor Horner is het geen vraag meer. Adrian heeft meer bereikt dan Chapman. En dus stelt de Red Bull-teambaas onomwonden: Adrian Newey is, denk ik, de beste ontwerper ooit.

En zo weten we nog steeds niet hoe goed Vettel nou eigenlijk is, maar hebben we er een nieuw vraagstuk bij om tijdens de kille wintermaanden over na te denken: hoe goed is Adrian Newey ten opzichte van Colin Chapman? Het zal, en zo is op voorhand duidelijk, voor eeuwig een vraagstuk blijven waar we nooit uit zullen komen.

Voor wie geinteresseerd is in de Red Bull documentaire, waarin ook Sebastian Vettel en Mark Webber hun zegje doen: deze kan je hier bekijken.