Afgelopen Zaterdag kon u deel 1 lezen van de GPPits.net seizoens nabeschouwing. We sloten het vorige deel af in Spanje met een zege van Pastor Maldonado. We vervolgen de nabeschouwing in Monaco.

Monaco: En dat is zes

Michael Schumacher traint pole position voor de grote prijs van Monaco. Lang kan hij er niet van genieten. Na zijn crash met Bruno Senna in Spanje wordt hij vijf plaatsen achteruitgezet voor de start. In de race is het Mark Webber die van pole start en de race naar zijn hand zet. Nico Rosberg en Fernando Alonso volgen op korte afstand. Bij de start heeft Romain Grosjean een aanvaring met Michael Schumacher wat hem de race kost. Schumacher kan door, maar een reactie op de gebeurtenissen in de eerste bocht is een vliegende Kobayashi die over de achterbanden van een collega het luchtruim kiest. Hij komt wel op zijn wielen terecht en kan zijn weg vervolgen.
Forumcijfer: 4.9
Man van de race: Niemand (35%)
Klassement: Alonso, Vettel, Webber

Maldonado’s penaltyfestijn
Net als vorig jaar in Monaco is Pastor Maldonado onderwerp van kritiek. In de vrije trainingen rijdt hij op een vreemde manier tegen Sergio Perez aan wat hem tien plaatsen straf oplevert. Vooral de manier van de aanrijding is vreemd omdat Perez ruimschoots aan de kant gaat voor Maldonado. Maar de winnaar van de race in Spanje presteert het toch Perez te raken. Tot overmaat van ramp besluit het team de bak van de Williams te wisselen wat hem dus op nog eens vijf plaatsen komt te staan. Ironisch genoeg start hij in de race naast? Segio Perez! Perez start achteraan wegens een crash in de kwalificatie.

Gat in bodem Red Bull illegaal
De wagens van Sebastian Vettel en Mark Webber worden illegaal verklaard door de FIA omdat er een gat in de bodemplaat zit van de wagens. Red Bull Racing moet de wagens daarom aanpassen. Omdat er geen officieel protest is ingediend blijven de prestaties van de Red Bull coureurs in de ranglijsten staan.

Canada: King Lewis, DRS en Duitse pech

De Grand Prix van Canada wordt een tactisch hoogstandje. Sebastian Vettel start van Pole Position maar na de eerste pitstop van de Duitser is het Lewis Hamilton die de leiding pakt. Als deze zijn tweede stop maakt besluiten Vettel en Alonso door te rijden. Even slaat de paniek toe bij Hamilton want het blijkt dat Vettel en Alonso voor een één stopper gaan. Als de banden van beide heren het opgeven zijn ze een makkelijke prooi voor Hamilton. Vettel kiest eieren voor zijn geld en maakt een tweede stop en eindigt alsnog als vierde. Alonso zakt hierdoor terug naar een schamele vijfde plaats. Profijt van de tactische misser van Red Bull en Ferrari hebben Romain Grosjean en Sergio Perez. Zij maken het podium compleet.
Forumcijfer: 7.6
Man van de race: Hamilton (60.9%)
Klassement: Hamilton, Alonso, Vettel

New Jersey krijgt GP
Een stille droom van Bernie Ecclestone gaat in vervulling in de week na de GP van Canada. De Formule 1 trekt per 2013 naar New Jersey. Er moet een race verreden worden op een stratencircuit met als achtergrond de skyline van New York. Een aantal maanden later wordt bekend dat de race te vroeg komt en vooralsnog doorgeschoven wordt naar 2014.

Europa: Einstein, Mozart, Alonso

In Valencia wordt, onverwacht, een van de mooiste races van het jaar verreden. Fernando Alonso start als elfde maar stuurt als een koning en trekt de zege naar zich toe. Sebastian Vettel lijkt lange tijd op een zege af te stevenen maar een kapotte dynamo eindigt zijn race. Hetzelfde probleem is weggelegd voor Romain Grosjean en ook hij ziet zijn eerste zege in rook op gaan. Aan het einde van de race rijden Hamilton en Maldonado op de overige podiumplaatsen. Maar bandenslijtage bij Hamilton maakt er een spannend gevecht van. De twee heethoofden raken elkaar en voor Hamilton is dit einde race. Maldonado wordt alsnog tiende. Kimi Raikkonen en Michael Schumacher zijn de lachende tweede en derde op het podium. Na zeven verschillende winnaars in de eerste zeven races. Is Alonso de eerste coureur die zijn tweede zege van het jaar pakt.
Forumcijfer: 8.4
Man van de race: Alonso (84%)
Klassement: Alonso, Webber, Hamilton

Frijns maakt eerste Formule 1 meters
Nederlands talent Robin Frijns maakt zijn eerste meters in een Formule 1 auto van Red Bull. Op het circuit in Moskou mag hij als beloning van het leiden van de Formule Renault 3.5 kampioenschap rijden met de kampioenswagen van Sebastian Vettel. Aan het eind van het jaar komt Frijns nog in actie tijdens de rookie test voor Red Bull (beloning winnen Formule Renault 3.5) en Sauber. Het laatste team promoveert hem aan het eind van 2012 tot derde en testrijder voor 2013.

Groot Brittanië: Webber pakt tweede zege

Silverstone is weer ouderwets nat. Dat de Ferrari in natte omstandigheden sterk is bewijst Fernando Alonso door op zaterdag naar Pole Position te gaan. In de race lijkt hij aan de haal te gaan met de zege maar wanneer hij bij zijn laatste pitstop kiest voor de zachte band, kiest achtervolger Webber voor de harde. Met nog acht ronden te gaan blijkt de laatste de beste keuze gemaakt te hebben en loopt dan ook met grote stappen in op Alonso. Een gewaagde actie in Brooklands zorgt er dan ook voor dat Alonso de leiding verliest. De voorsprong van Alonso op derde man Vettel is echter groot genoeg om de tweede plaats veilig te stellen.
Forumcijfer: 6.1
Man van de race: Grosjean (46.7%)
Klassement: Alonso, Webber, Vettel

De Villota verliest rechteroog bij crash
Marussia testrijdster Maria De Villota verliest haar rechteroog bij een crash tijdens een rechtelijntest op het Duxford Airfield in Engeland. Op onbekende wijze rijdt de Marussia tegen een openstaande achterklep van een teamvrachtwagen. De Villota ligt enkele dagen op de Intensive Care maar artsen weten haar leven te redden. Wel moet ze hierbij haar rechteroog missen.

Webber blijft bij Red Bull Racing
Mark Webber maakt bekend ook in 2013 uit te komen voor Red Bull Racing. Er waren gesprekken met Ferrari over het eventueel vervangen van Felipe Massa. Maar deze lopen uit op niets. Webber is vanaf het seizoen 2007 actief voor Red Bull Racing.

Duitsland: Rechtsaf het moderne tijdperk in

Ook in Duitsland regent het op Zaterdag en wederom is het Fernando Alonso die de pole pakt. In de race is het Lewis Hamilton die al vroeg een lekke band op loopt en verder niet meer in het spel voorkomt tot zijn uitvalbeurt in de slotfase. Ondertussen rijdt Alonso de hele race aan de kop, maar weet nooit echt weg te lopen. Lange tijd is het Button die de Spanjaard achtervolgt, maar een aantal ronden voor het einde haalt Vettel hem buitenom (en buiten de witte lijnen) in ter hoogte van de Spitzkehre. Vettel wordt voor de actie bestraft en verdwijnt naar de vijfde plaats. Het podium is dan al geweest, maar de top drie wordt volgemaakt door Button en Kimi Raikkonen.
Forumcijfer: 7
Man van de race: Alonso en Button (30.8%)
Klassement: Alonso, Webber, Vettel

Tot zover deel 2 van de nabeschouwing. Aanstaande Maandag zal Deel 3 van het seizoen belicht worden.