Dankzij de knappe racefilm ‘Rush’ ontstond er iets meer dan een jaar geleden een hernieuwde belangstelling voor de Formule 1 in de jaren zeventig en dan in het bijzonder het dramatische seizoen 1976, het onderwerp van de film.

Over dat jaar is nadien zowat alles al gezegd en geschreven, zodat hier eigenlijk niet veel meer aan toe te voegen is. Minstens zo interessant is echter om te zien wat er het daaropvolgende jaar in de Formule 1 gebeurde. Een seizoen dat misschien niet de dramatische ontknoping als die van zijn voorganger kende, maar niettemin evenzeer bol stond van spanning, dramatiek en verrassingen. In de loop van 2015 gaan we hier op de Pits dan ook uitvoerig terugblikken op het seizoen 1977.

Hooggespannen verwachtingen

Met de afloop van het seizoen 1976 in gedachten, waren de verwachtingen voor 1977 in de Formule 1 hooggespannen. Zou wereldkampioen James Hunt in staat zijn om zijn titel te verlengen? Had Niki Lauda na zijn zware ongeluk op de Nürburgring en vrijwillige opgave in de slotrace in Japan afdoende afgerekend met zijn angsten om weer voluit voor de winst te gaan?

Kon de revolutionaire zeswielige Tyrrell in zijn tweede seizoen voor de definitieve doorbraak zorgen? Hadden Alfa Romeo en Brabham in het tweede jaar van hun samenwerking de kinderziekten inmiddels onder controle? Kon Lotus in 1977 na enkele mindere jaren opnieuw aansluiting vinden met de top? Kon ook oud-wereldkampioen Emerson Fittipaldi met het Copersucar-Fittipaldi team terug de weg richting de top inslaan?

Wat bezielde Jody Scheckter om te tekenen bij het nieuwe Wolf-team? En hoe zat het met Renault, dat een entree in de Formule 1 voorbereidde met een turbomotor? Allemaal vragen die in de loop van het jaar een antwoord zouden krijgen en de volgers met spanning deden uitkijken naar de start van het nieuwe seizoen.

De wereld in 1977

1977 is een even stormachtig als opwindend jaar met verschillende gezichten. De economische situatie is nog steeds verre van rooskleurig en ook de gevolgen van de energiecrisis van 1973 laten zich nog steeds voelen. De lange, hete zomer van 1976 krijgt geen vervolg; wel kan men in 1977 dankzij de invoering van de zomertijd voor het eerst extra lang genieten van mooie zomeravonden.

Jimmy Carter begint aan het eerste jaar van zijn ambtstermijn als president van de Verenigde Staten en in Parijs opent het Centre Pompidou zijn deuren. Het prototype van de Space Shuttle maakt zijn eerste proefvlucht en de Voyager-satellieten beginnen aan hun eeuwigdurende reis naar de oneindige ruimte. Op Tenerife vindt de zwaarste ramp uit de geschiedenis van de burgerluchtvaart plaats. Dichter bij huis zijn er de Molukse gijzelingsacties in Nederland en de aanslagen van de Rote Armee Fraktion in West-Duitsland.

Op muzikaal vlak is er in 1977 de doorbraak van de disco en de punk, terwijl het in de bioscopen storm loopt voor de kaskrakers ‘Saturday Night Fever’ en ‘Star Wars’. Het is ook het jaar van de dood van Elvis, de Rover 3500 als auto van het jaar, de vierde overwinning van A.J. Foyt in de Indy 500 én het jaar waarin ondergetekende definitief de kleuterschool achter zich laat.

Tegen deze achtergrond vindt het Formule 1-seizoen 1977 plaats, een spannend jaar dat nog steeds tot de verbeelding spreekt en we de komende tijd uitvoerig gaan belichten.

Wordt vervolgd…

By SDG