In het vierde deel van ons jaaroverzicht 2013 stelt Sebastian Vettel de titel veilig, neemt Kimi Raikkonen voortijdig afscheid en moet Sergio Perez McLaren verlaten.

Grand Prix van Japan

13 Oktober – Wéér is het Sebastian Vettel die met de zege aan de haal gaat, maar dit maal gaat het minder makkelijk dan de voorgaande keren. Lange tijd is het Romain Grosjean die de beste papieren lijkt te hebben voor de zege. Vettel komt echter via de pitstops weer terug aan de leiding en verdwijnt aan de horizon. Grosjean ligt dan lang tweede, maar wanneer Webber op versere banden in de slotfase de Fransman aftroeft moet hij weer genoegen nemen met de derde stek. Giedo van der Garde moet de race al in de eerste ronde staken na een aanrijding met Jules Bianchi.

Kvyat naar Toro Rosso
21 Oktober – Niet Antonio Felix da Costa, maar Daniil Kvyat wordt de vervanger van Daniel Ricciardo bij Toro Rosso. De negentien jaar oude Rus wordt gekoppeld aan Jean Eric Vergne voor 2014.

Grand Prix van India

27 Oktober – Sebastian Vettel stelt in India op fraaie wijze zijn vierde wereldtitel veilig. De Duitse Red Bull coureur wisselt al in de eerste ronde van banden en rijdt daarna een sterke inhaalrace terug naar de kop. Hij viert zijn titel samen met de fans op de tribune door zijn wagen eens niet terug te brengen naar Parc Ferme, maar op het rechte stuk een showtje op te voeren met donuts.

Rosberg en Grosjean zijn goed voor de tweede en derde plek. Voor Fernando Alonso is het een moeilijke race, hij komt tijdens de eerste ronde in aanraking met Mark Webber en Jenson Button en moet de race verder uitzitten met een beschadigde Ferrari.

Grand Prix van Abu Dhabi

3 November 2013 – Mark Webber vertrekt van Pole Position tijdens de grote prijs van Abu Dhabi, maar zijn teamgenoot Vettel verschalkt hem al direct bij de start. De Grand Prix is verder maar een zoutloze race die opgeschrikt wordt door de vonken die onder de wagen van Fernando Alonso vandaan vliegen als hij Jean Eric Vergne over de kerbs inhaalt. Wel houdt Fernando er een paar dagen rugklachten aan over.

Einde seizoen voor Kimi Raikkonen
10 November – Het seizoen zit er al na de eerste ronde in Abu Dhabi op voor Kimi Raikkonen. De Fin besluit de laatste twee races te laten schieten zodat hij zich kan laten operen aan zijn rugklachten. Raikkonen hoopt zo fit voor de dag te kunnen verschijnen wanneer hij in 2014 weer voor Ferrari uitkomt. Heikki Kovalainen zal Raikkonen de laatste twee wedstrijden vervangen.

Perez out, Magnussen in.
14 November – Sergio Perez moet bij McLaren na een zwaar seizoen het veld ruimen. De Mexicaan wordt vanaf 2014 vervangen door McLaren protege Kevin Magnussen. Magnussen is de zoon van voormalig McLaren en Stewart coureur Jan Magnussen. Jenson Button blijft aan bij het team uit Woking. Sergio Perez verkast, zo blijkt in December, naar het team van Force India.

Grand Prix van Amerika

17 November – In Austin behaalt Vettel zijn achtste zege op rij. Romain Grosjean behaalt eindelijk zijn felbegeerde tweede plaats, zijn eerste sinds Canada 2012. Mark Webber maakt het podium compleet. Eigenlijk is het maar een tamme race. Pastor Maldonado maakt zich in de eerste ronde niet populair door met Adrian Sutil in aanraking te komen. Sutil moet de strijd staken, Maldonado sukkelt in het achterveld naar de zeventiende positie. Daarmee is de meeste actie van deze Grand Prix wel gedaan. Vettel kiest ervoor om nog maar eens een paar donuts te draaien met zijn wagen tijdens de uitloopronde. Schijnbaar kan de status van zijn versnellingsbak en motorblok hem dan al niet meer veel schelen.

Grand Prix van Brazilië

24 November – Interlagos is het decor van de seizoensfinale van 2013. Veel spanning in het WK is er niet meer. Vettel is al een dikke maand kampioen, en ook Fernando Alonso is niet meer te achterhalen in de strijd om de tweede stek. Vettel wint dan ook zijn recordbrekende negende zege op rij, voor de uittredende Mark Webber en een opgeluchte Fernando Alonso die zijn eerste podium sinds de Grote Prijs van Singapore behaalt. Mark Webber zorgt wederom voor een memorabel moment wanneer hij nog tijdens het rijden in de uitloopronde zijn helm afzet. Het worden bizarre beelden die we waarschijnlijk nog vaak terug gaan zien.

Seizoen 2013: Voorspelbaar, maar toch memorabel.
Zoals gezegd, het seizoen 2013 was er geen om door een ringetje te halen. Toch viel er voor de fans genoeg te beleven. Sebastian Vettel reed het veld in de tweede helft compleet naar huis, hij won maarliefst negen races op rij. Een prestatie waar menig liefhebber over twintig jaar zal vertellen ‘dat mooi maar meegemaakt te hebben’. Sebastian Vettel ontpopt zich als één van de grootsten ooit, en hij is nog lang niet klaar.

Zijn rivaal van de afgelopen jaren, Fernando Alonso, liet dit jaar voor het eerst merken het zat te zijn de eeuwige tweede te moeten spelen. De Ferrari was in het begin van het seizoen een sterke wagen die de Red Bulls prima tegenstand kon geven, maar hoe verder het seizoen zich ontwikkelde, hoe groter de achterstand van de Ferrari’s op Red Bull werd. Uiteindelijk moest het team uit Maranello zelfs Mercedes voor zich dulden. Ferrari zal aan de bak moeten willen ze Alonso voor de toekomst vasthouden.

Minder positief is het optreden van McLaren in 2013. Het team beleeft haar slechtste seizoen sinds 1966. Jenson Button weet op de valreep van het seizoen nog een vierde plek binnen te slepen, maar McLaren is in 2013 ver verwijderd van podiums en laat staan zeges. Sergio Perez moet eraan geloven na afloop van het seizoen. Volgend jaar moet het met Kevin Magnussen beter gaan. Maar of Magnussen een ‘Hamiltontje’ kan doen is maar zeer de vraag.

Voor de Nederlandse fans was er natuurlijk Giedo van der Garde. Giedo reed een solide eerste seizoen. Op papier verliest hij het uiteindelijk van teamgenoot Charles Pic, maar het hele seizoen is Giedo meer dan een zware dobber voor de Fransman. Voor 2014 zijn de opties voor Giedo dun, Marussia en Caterham hebben op het moment van schrijven nog stoeltjes vrij en van der Garde lijkt goede papieren te hebben bij beide teams.

Op naar 2014!
In 2014 wordt alles anders, vanaf dat jaar wordt gereden met V6 Turbo motoren, en ook de aerodynamische en sportieve regels gaan flink op de schop. Zo telt de seizoensafsluiter (Abu Dhabi) volgend jaar dubbele punten.

Wij van de GPPits hebben met veel plezier u het gehele jaar voorzien van het laatste nieuws, opinies en achtergronden in ons digitale magazine. Volgend jaar zijn we er uiteraard (in vernieuwde vorm) weer bij!

Namens de gehele redactie van GPPits.net wensen wij u fijne feestdagen toe , maar vooral ook een gezond en sportief 2014! Dat het een waanzinnig mooi Formule 1 jaar mag worden!