Collega Robbert van Brenkelen is op zijn zachtst gezegd niet erg overtuigd dat de terugkeer van zijn naamgenoot Robert Kubica in de F1 een succes gaat worden. Hij verklaarde hier in duidelijke bewoordingen het als een gefinancierde reïntegratie te zien omdat het glas bij Williams bijna leeg is.

Het moge duidelijk zijn, Williams heeft veel aan kracht ingeboet de laatste jaren en heeft het aan een dubbel geldinfuus van de Stroll-clan en de Sirotkin-clan gehangen. Daarbij hielp het ook niet dat het team een paar keer bleef volharden in onverwachte ontwerpkeuzes (geen gebruik maken van de aangeboden Mercedes versnellingsbak, de auto beter willen maken in bochtenwerk terwijl juist de hoge topspeed hun grote wapen was geweest) die het team diep, diep hebben laten zinken. Toch vind ik de aanstelling van Kubica geen wanhoopsoffensief, om de volgende redenen

Ervaring versus talent
Het team had in Lance Stroll en Sergei Sirotkin twee onvervaren coureurs die niet wisten hoe de setup van een auto uit te vogelen en beter te maken. Er mist een ervaren kracht in het team, en juist de combinatie van talent George Russell en Kubica zou op zijn minst een “driver-coach” mentaliteit kunnen opleveren. Kubica heeft al veel in de simulatoren van verschillende F1-teams mogen testen de afgelopen jaren (Renault, Mercedes en Williams zelf) en kan makkelijker feedback geven door zijn langere race ervaring. Russell kan van zijn setups meeprofiteren en de confrontatie met zijn belangrijkste tegenstander (zijn teamgenoot) kan hem goed voorbereiden op een echt topzitje.

Een argument wat ik hoor is: waarom Kubica? Waarom een “oude man” en geen jong talent? Welk jong talent dan? Russell gaat waarschijnlijk als kampioen F2 aan zijn eerste F1 seizoen bij Williams beginnen. Lando Norris (ingetekend door de Britse media als F2 kampioen nog voor er een meter was gereden) heeft een paar keer partij geboden maar is ook een paar keer pijnlijk onderuit gegaan. Toch is ook hij aan de lineup toegevoegd bij Mclaren. Charles Leclerc (F2 kampioen in 2017) debuteerde dit jaar al en stroomt door naar Ferrari, terwijl de laatste GP2 kampioen Pierre Gasly al eind 2017 bij Toro Rosso instapte en na een heel seizoen 2018 doorstroomt naar Red Bull. Antonio Giovinazzi debuteert volgend jaar in de Sauber en het is even afwachten hoe de carrousel van Toro Rosso gaat lopen, maar met Alex Albon (genoeg licentiepunten) en Daniel Ticktum (vijf punten tekort voor een licentie) hebben ze de twee meest waarschijnlijke kandidaten in huis.

In totaal dus 6 jonge talenten. De enige die buiten de boot lijkt te vallen is Esteban Ocon, en dat is vooral te wijten aan het gekonkel van Toto Wolff die hem meteen had moeten stallen bij Renault, maar zich door een snel handelende Daniel Ricciardo heeft laten aftroeven. De rest heeft niet genoeg superlicentiepunten en de enige die echt serieus werd genomen was de Rus Artem Markelov, die net als landgenoten Sirotkin en Nikita Mazepin vooral dankzij de centen van de familie kon racen. Maar sinds zijn vader is opgepakt voor corruptie is de geldkraan dicht

Reïntegratie positief uitgelegd

Het klopt dat Kubica een zeer zwaar programma heeft moeten afleggen om weer in deze positie te komen. Door alle problematiek met zijn hand en arm mist hij de fijne motoriek in zijn hand. Iets dat geen probleem hoeft te zijn in Rally’s, GT races of toerwagen klasses. Maar in 2015 bleek uit simulatortesten bij Renault dat hij nog steeds zijn elleboog op moest tillen om het stuur naar links te draaien, wat niet kan in de nauwe cockpit van een F1 auto omdat je daarin achterover ligt met je ellebogen dicht tegen je aan.

Kubica liet zich echter niet uit het veld slaan en is gaan oefenen op een van de meest vervelende circuits in een van de meest vervelende auto’s die hij in zijn situatie kon vinden. Het Autodromo di Franciacorta in Castrezzato is een circuit dat vooral gebruikt werd voor wedstrijden in de ETCC, regionale GT Cups en exotischer klassen als rallycross, Superbikes en Supermotards. Het is bochtig, technisch en kort en hij koos er voor om een GP3 auto te gebruiken die geen stuurbekrachtiging heeft en het dus extra zwaar maakt om veel aan een stuur te draaien.

Na nog een GP3-test in Cremona kon de Pool bij Renault in 2017 verder testen in een 2012 spec auto op de circuits van Valencia en Paul Ricard. Meer dan 200 rondjes kon hij probleemloos aan, en in de offciële test van 2017 in Budapest mocht voor het eerst een 2017-spec auto testen. De grootste aanpassingen zitten schijnbaar in de vele knopjes op het stuur, die Kubica voor het merendeel met links moet bedienen, evenals het schakelen dat ook links op het stuur gebeurt. Het komt overeen met motorrijder Mattia Pasini, die in 2004 zijn hand brak en dezelfde problemen tegenkomt als Kubica. De Italiaan rijdt daarom met een gecombineerde rem en koppeling aan het linker handvat en het heeft hem niet gehinderd om in drie klassen (125cc, 250cc, Moto2) overwinningen en podiums te pakken. Ook de naam Alessandro Nannini komt bij me op. Die verloor zijn arm na een helikopterongeluk en revalideerde na microchirurgie om in de DTM te kunnen racen voor Alfa Romeo.

De test bij Renault leverde Kubica geen stoeltje op, maar wel de aandacht van Williams. Naast een outing in de officiële test in Abu Dhabi, waar hij probleemloos 2x de raceafstand aflegde en sneller was dan Stroll en Sirotkin, heeft hij vervolgens veel in de simulatoren getest van Mercedes en Williams en op de achtergrond bij proberen te dragen aan de strategieën van het team in raceweekends, zoals bv ook Ferrari (Daniel Kvyat), Red Bull (Jake Dennis) en Mercedes (George Russell) daar hun rijders voor hadden. De opmerking “hij heeft acht jaar niet geracet” is dus wel erg kort door de bocht.

It’s all about the money

Het laatste struikelblok volgens zangeres Meja leek het feit dat Williams geheel afhankelijk was van geld uit Rusland en Canada, maar zowel Stroll als SMP zijn na het rampjaar 2017 van het toneel verdwenen. Stroll doordat zijn vader ging zoeken naar een beter uithangbord voor zijn zoon en dat vond in de failliete boedel van Force India, SMP omdat ze zowel moeilijk aan geld kunnen komen door internationale sancties op hun financiën als door de prestaties van Williams (zeggen ze zelf) Mercedes heeft een actievere rol genomen binnen Williams met de aanstelling van Paddy Lowe (die ook een fan van Kubica was) en levert een financiële bijdrage voor Russell. Kubica’s oude sponsor (het Poolse olie en smeermiddelenbedrijf Lotos) is intussen samen gegaan met PKN Orlen. Dat bedrijf was in Polen al actief als sponsoren van Dakar-deelnemers als Kuba Przygonski en Jacek Czachor (bij zowel de motoren als de auto’s) en sponsorde dit jaar ook rallyrijder Krystof Holowczyc. Nu levert Orlen een sponsorpakket op van 10 miljoen voor Williams

Kort samengevat mijn mening:
– Kan Kubica van waarde zijn voor Williams? Ja
– Is Kubica wedstrijdfit? Ja
– Is Kubica een paydriver? Ja

Natuurlijk is er zoiets als theorie en praktijk, maar de combinatie van Kubica’s ervaring en doorzettingsvermogen en de talenten die Russell dit jaar heeft laten zien in de F2 geven me heel wat meer vertrouwen dan de zenuwachtige onboards van Stroll en de onopvallende races van Sirotkin. In de eerste test na de GP van Abu Dhabi mogen de heren meteen aan de bak. Laat F1 seizoen 2019 maar komen!


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!