Robert Kubica tekent bij Williams


Robert Kubica rijdt naast Russel in 2019

Williams maakte vandaag officieel bekend dat Robert Kubica voor het team rijdt in 2019. Dat is opmerkelijk gezien de gevolgen van het tragisch ongeval dat hem overkwam in februari 2011 tijden de Rally van Andorra. Hij crashte, brak zijn hand en onderarm op meerdere plekken en er werd gevreesd dat amputatie noodzakelijk was. Artsen wisten zijn hand te redden, maar zijn rechterarm werd nooit meer die van een getrainde formule 1 coureur.

Williams intussen, was op zoek naar geld en kennelijk kon Kubica aardig wat sponsoren meebrengen. Subsidie voor zijn re-integratietraject zullen we maar zeggen. Williams, een roemruchte renstal met meer prijzen in de kast dan leiderschap in de boardroom momenteel, koos er niet voor om Ocon in die stoel te zetten. Hoe Toto Wolff ook aandrong en uitlegde hoe goed dat voor Williams zou zijn.

Claire, dochter van Sir Frank Williams heeft voor de gemakkelijke weg gekozen. Met George Russel heeft ze een Britse publiekslieveling die zich in Formule 1 nog bewijzen moet naast een man gezet die in het verleden groot talent bewees maar in een hobby-uitstapje naar het WRC zodanig geblesseerd raakte dat we niet kunnen verwachten dat hij punten binnen gaat slepen voor Williams. Natuurlijk zal hij George Russel uitstekend als gids kunnen dienen en aan diens ontwikkeling kunnen bijdragen. Maar dat had ook gekund als derde rijder met Ocon achter het stuur van een van de racewagens.

Het is niet het team Williams Racing dat kwakkelt, het is leiderschap dat ontbreekt. Daarmee praten we niet een zekere pitreporter na, daarmee tellen we op wat er op te tellen valt (7 punten na 20 races) en trekken we af wat er misgaat (al het overige) en kunnen we niet anders dan vaststellen dat er geen sprake is van pech of toeval bij de teloorgang van het grote Williams maar van gebrek aan visie, moed en daadkracht. En aan het maken van juiste keuzes.

Wij verwachten vooralsnog Williams als laatste op de ranglijst in Abu Dhabi 2019. Het is niet anders.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!