ABU DHABI 2018, RACING IN THE DARK


Klaar voor de start van het seizoenseinde, de Grand Prix van Abu Dhabi is de laatste van 2018

Onze buurman vanmiddag: “Ah, die laatste race, die gaat nergens meer over. Hamilton is al wereldkampioen en Mercedes ook, ik heb het allemaal wel gezien.” Ik zei: “Nou ja zeg, er is nogal wat te beleven komend weekend! Fernando Alonso neemt na 17 seizoenen afscheid van Formule 1 en zijn team McLaren. Dat wordt toch een bijzonder en geëmotioneerde gebeurtenis mogen we aannemen.

Waar gaat het eigenlijk nog over?

En wat te denken van Ricciardo die er tussenuit knijpt bij zijn homies van Red Bull Racing en naar aartsvijand Renault vertrekt. En over Renault gesproken: Wat te denken van de arrestatie van Carlos Ghosn en de gevolgen daarvan voor het Formule 1 project van Renault? Want dat daar al vanaf het begin van het nieuwe project een hap geld bijmoet, zoveel is wel duidelijk. En de nieuwe topmeneer van Renault is de CFO, de centenbaas. Daar is nog wel het een en ander over te babbelen…

Verder moeten er nog wat strijdjes gestreden worden. Wordt Verstappen vierde, derde of blijft hij vijfde in de pikorde van kampioenschapspunten? Als Räikkonen niet scoort en Max wordt tweede, dan kan het zomaar gebeuren, die derde plek. Als Bottas zondag derde wordt en Verstappen tweede dan staat de Fin gelijk met de Nederlander in het eindklassement.

Sauber en Haas vechten nog om de zevende plek. Ook huidige nummer 9 Toro Rosso bemoeit zich nog met die strijd, het gat met Sauber op plek 7 is maar 15 punten. Er is het komende weekend nog van alles te beleven.


Het prachtig uitgelichte Yas Island Marina Circuit Hotel in het donker

Het Circuit

Het Yas Marina Circuit is sinds 2009 gastheer van de Grand Prix van Abu Dhabi. Het hypermoderne circuit is inmiddels een vaste waarde aan het einde van de Formule 1 kalender. Zes van de negen verreden edities waren ook de seizoensafsluiter, en ook dit jaar is die eer aan Abu Dhabi. Het land heeft de enige Grand Prix op de kalender die start bij daglicht, en finisht onder kunstlicht.

Drie keer wist een coureur de wereldtitel te veroveren in Abu Dhabi. In 2010 stelde Sebastian Vettel er zijn eerste wereldtitel veilig. In 2014 versloeg Lewis Hamilton Nico Rosberg voor de titel, en in 2016 was het de omgekeerde volgorde. De editie van 2018 is een zogenaamde ‘dead rubber race’ aangezien het wereldkampioenschap in Mexico al beslist werd, maar als gezegd, er valt nog genoeg te beleven.

Lewis Hamilton pakte in 2009 de allereerste pole position in Abu Dhabi. Een ronde onboard bij de toenmalig McLaren coureur.

De tijden:
Vrijdag, vrije training 1: 10:00u
Vrijdag, vrije training 2: 14:00u

Zaterdag, Vrije training 3: 11:00u
Zaterdag, Kwalificatie: 14:00u

Zondag, Race: 14:10u

By peter