We maken een stap terug in de tijd. We zijn in Le Mans in het jaar 1955. Het belooft een spannende race te worden, zowel Ferrari, als Mercedes-Benz, als Jaguar doen een gooi naar de eindzege. Het zou echter een van de grootste tragedies aller tijden worden in de autosport.

De race is net twee uur oud. Pierre Levegh rijdt met zijn Mercedes-Benz op het rechte stuk langs de pits. Maar wat gebeurt er daar? Hij raakt de Austin-Healey van Lance Macklin. De Mercedes, die op dat moment een snelheid heeft van 240 km/u, wordt gelanceerd en vliegt door de lucht. Hij komt terecht in de berm vlak voor de tribune. En dan… een inferno. De Mercedes ontploft onmiddellijk, Levegh is kansloos. De overblijfselen van de wagen vliegen het publiek in. Het gevolg: 77 doden en vele gewonden.

Lance Macklin heeft geluk, hij raakt niet gewond. De race zelf wordt niet eens stil gelegd, Ivor Bueb en Mike Hawtorn winnen de race in hun Jaguar. Toch zijn er belangrijke gevolgen verbonden aan dit ongeluk. Mercedes-Benz trekt zich aan het eind van het seizoen terug uit de autosport. Pas in 1987 zullen ze daar terugkeren. Een tweede gevolg is dat racen in Zwitserland verboden wordt. Tot dan toe was er elk jaar een Grand Prix in Bremgarten, deze behoort echter in ��n klap tot het verleden. Dit verbod geldt tot op de dag van vandaag.

Nu beginnen er toch langzaam stemmen op te gaan om de ban op de autosport op te heffen in Zwitserland. Vandaag zal het Huis van Afgevaardigden een motie over dit onderwerp bespreken. Het racen is in de tussentijd namelijk een stuk veiliger geworden, er gaan zelfs stemmen op om weer een Grand Prix te organiseren in Zwitserland. Als mogelijke locatie wordt een militair vliegveld bij Interlaken genoemd. Maar eerst moet de motie aangenomen worden. Of dat zal gebeuren is nog een groot vraagteken, er is gelijk al veel protest van de oppositie. Afwachten dus.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter