Van de coureurs die vorig jaar in de Formule 1 reden, zitten er op dit moment maar liefst tien zonder racestoeltje voor 2012. Bijna een halve grid. Aangezien alleen HRT nog een rijder nodig heeft, zullen de meeste van deze namen buiten de Formule 1 belanden. Sommigen hebben werk gevonden als derde coureur, anderen zien we mogelijk niet meer terug in de harde wereld van de Formule 1.

Dat er zoveel coureurs voor hun Formule 1-toekomst moeten vrezen, komt mede doordat er vier coureurs zijn hun rentree maken. Kimi Raikkonen keert na twee jaar afwezigheid terug bij Lotus, Nico Hülkenberg heeft promotie gekregen bij Force India, Romain Grosjean krijgt een nieuwe kans bij Lotus en Pedro de la Rosa moet met zijn ervaring HRT verder naar voren brengen. Ook zijn er met Jean-Eric Vergne en Charles Pic dit jaar twee coureurs die hun debuut maken in de Formule 1.

Bij de zeven rijders die nog zonder contract zitten [Liuzzi heeft officieel een contract], zit ook de meest ervaren Formule 1-coureur aller tijden, Rubens Barrichello. De 39-jarige Braziliaan zou er graag nog een jaartje aan vastplakken bij Williams, maar werd opzij gezet ten faveure van de jongere garde. Zo werd Bruno Senna, die vorig jaar voor Lotus Renault reed, onlangs bevestigd door het team uit Grove. Nu Williams niet verder gaat met Barrichello, is zijn F1-carrière na negentien seizoenen vrijwel zeker ten einde. Al liet Rubens weten dat hij een poging a la Heidfeld, die Kubica en daarvoor De la Rosa verving, te wagen.

Naast Barrichello zitten ook Vitaly Petrov, Adrian Sutil, Jaime Alguersuari, Nick Heidfeld, Narain Karthikeyan, Karun Chandhok en Vitantonio Liuzzi [officieus] dit jaar nog zonder werk. Liuzzi had een contract om ook in 2012 voor HRT te racen, maar doordat deze overeenkomst ondertekend is door de vorige eigenaar van het team, is zijn toekomst bij de Spaanse renstal erg onzeker. Aangezien het team met De la Rosa al de nodige ervaring in huis heeft, gaat het tweede stoeltje vermoedelijk naar een rookie met flink wat sponsorgeld.

Giedo van der Garde zou een grote kanshebber zijn, al gaf de nieuwe teambaas Luis Perez-Sala onlangs nog toe dat hij het geweldig zou vinden als Alguersuari voor het team komt rijden. Maar de jongste Spanjaard gaf aan daarin geen trek te hebben en gok op de positie van derde rijder bij het team van Micheal Schumacher.

Volgens geruchten zouden er voor Petrov nog kansen liggen bij Marussia, waar hij Timo Glock zou kunnen vervangen, en zou ook Jarno Trulli’s zitje bij Caterham ook nog niet helemaal zeker zijn. De realiteit is echter dat Glock en Trulli al wel door hun teams zijn aangemeld voor 2012, getuige de startlijst van eind november. Het lijkt dan ook niet waarschijnlijk dat er nog iets verandert bij deze teams. Voor de genoemde tien coureurs valt het dus te hopen dat zij al een plan B klaar hebben liggen.