Sebastian Vettel is zaterdagmiddag opnieuw naar pole position gereden op Monza. De Duitse Red Bull coureur was maar liefst een halve seconde sneller van rivaal Lewis Hamilton. Jenson Button reed naar de derde tijd. Waar iedereen verwachtte dat Red Bull op Monza eens het nakijken zou hebben bewezen Vettel en Red Bull wederom dat ze dé te kloppen formatie zijn.

Vettel snelste in derde vrije training.
In de derde vrije training is het Sebastian Vettel die de snelste tijd op de klokken brengt. De Duitser is drie tienden sneller dan teamgenoot Mark Webber. Felipe Massa lijkt dit weekend in een goede vorm te zijn met een derde tijd. De Braziliaan zit al het hele weekend dichtbij of voor teamgenoot Fernando Alonso die de achtste tijd rijdt. Opvallend is de achterstand die Daniel Ricciardo heeft op de rest van het veld in de derde training. De HRT coureur komt ruim een seconde tekort op de eerstvolgende coureur, Timo Glock. Het zal dus voor HRT spannend blijven of Ricciardo zich in de kwalificatie weet te herpakken en binnen 107% van de snelste tijd kan blijven.

Maldonado rijdt schade, Alguersuari pechvogel in Q1
Voor Q1 weten we eigenlijk wel hoe het af gaat lopen, vooral op Monza. Dat HRT, Virgin en Lotus na de eerste twintig minuten, als er geen gekke dingen gebeuren, buitenspel staan mag bekend zijn. Echter gaat het om de laatste zeventien coureurs en dus moet er één meer afvallen. En wie dat gaat zijn blijft altijd maar weer de vraag. Jarno Trulli bijt het spits af in Q1 in 1:33.967 een niet al te vlotte tijd dankzij Kamui Kobayashi die hem inhaalt waardoor Trulli even moet liften. Na tien minuten hangt er naast de gele vlak ook een enorme rookwolk in de Parabolica. Pastor Maldonado gooit de DRS te vroeg open, verliest de controle over de Williams en laat zijn voorvleugel achter tegen de vangrail. Maldonado heeft op dat moment geen tijd staan dus de Williams monteurs zullen aan de bak moeten. De schade is echter snel verholpen en met nog vijf minuten te gaan haast Maldonado zich de baan op. Lang lijkt het erop dat Kamui Kobayashi het veld moet ruimen na Q1. Vervolgens is het Senna, die zich naar de dertiende positie rijdt. Buemi lijkt dan de man te zijn die het niet gaat halen maar verplaatst naar de zeventiende positie. En dus is Jaime Alguersuari de man die het niet haalt. Lewis Hamilton sluit Q1 af als snelste man in 1:23.976 voor Sebastian Vettel en Jenson Button. Afvallers in Q1 zijn Jaime Alguersuari (18), Jarno Trulli (19), die teamgenoot Kovalainen (20) een keer verslaat, Glock (21), D’ Ambrosio (22), Ricciardo (23), die sneller is dan Vitantonio Liuzzi (24).

Di Resta vist achter het net in Q2
In Q2 besluit Pastor Maldonado om als eerste de baan op te gaan. Na een moeizame Q1 opent hij Q2 in 1:26.716. Dat die tijd niet veel voorstelt demonstreert Bruno Senna die maar liefst twee seconden sneller gaat. Het gaat er echter niet alleen om wie plaats elf tot en met zeventien gaan bezetten. Maar vooral wie er Q3 gaat halen. En net zoals in Q1 de achterhoede standaard afvalt mag je verwachten dat de drie topteams, Red Bull, Ferrari en McLaren, Q3 wel gaan halen. Daarachter is het echter nog maar de vraag wie er met de eer aan de haal gaat. Net als in Hongarije gebruikt Hamilton als enige in Q2 de harde band en rijdt daarmee een knappe zevende tijd én doet een originele poging om zijn zachte banden te sparen. Toch heeft Hamilton niet alle geloof in zijn tijd en besluit er toch maar een setje zachte banden aan te geven. Aan het einde van Q2 is het Di Resta die Q1 lijkt te gaan halen. Maar net als in België is het Bruno Senna die hier een stokje voor steekt met een miniem gat van zesduizendste van een seconde. Di Resta (11), Sutil (12), Barrichello (13), Maldonado (14), Perez (15), Buemi (16) en Kobayashi (17) zijn de heren die niet mogen meedoen aan Q3. Sebastian Vettel (1:22.914) is het snelste in Q2, voor Webber en Hamilton Red Bull, McLaren, Ferrari, Mercedes en Renault zijn de teams die alle coureurs overhouden in Q3.

Vettel dominant naar pole
Ferrari wil pole, dat mag duidelijk zijn. Massa en Alonso gaan als eerste de baan op in Q3. Massa voorop om Alonso van een slipstream te voorzien en zo dus een snellere rondetijd te kunnen rijden. Veel haalt het niet uit want de tijden die gereden worden zijn een eitje voor Vettel, Hamilton en Button. En zoals verwacht gaat het dus tussen Red Bull en McLaren. Opvallend is dat Rosberg op de harde band vertrekt en zal dus voor een lange eerste stint gaan in de race, of zal juist zo snel mogelijk van de harde band af willen. Aan het eind van Q3 lijkt Button op weg naar pole, maar op geheel onverklaarbare wijze breekt hij de ronde af. Lewis Hamilton gaat wijd in de tweede chicane en valt dus ook buiten de boot. Massa behaalt de zesde plaats en ‘sleept’ Alonso naar de vierde tijd. Sebastian Vettel gaat dan nóg harder en pakt pole position. Uitslag Q3: Vettel (1), Hamilton (2), Button (3), Alonso (4), Webber (5), Massa (6), Petrov (7), Schumacher (8), Rosberg (9), Senna (10).

Velen hoopten dat Monza ook dit jaar Red Bull weer ongunstig gezind zou zijn en dat de concurrentie eens een goede slag zou kunnen slaan. Niets is echter minder waar. Niets lijkt Red Bull en met name Vettel te kunnen stoppen van een tweede opeenvolgende wereldtitel.

De race start zondagmiddag om 14.00.

Praat mee over de GP van Italië! Klik hier voor het forum!