De Grote Prijs van België zal morgen starten met Sebastian Vettel op pole position. De Duitser was in een opdrogende kwalificatie Lewis Hamilton en Mark Webber, die in de derde vrije training nog het snelste was, te snel af. Michael Schumacher crashte in Q1 en moet dus van achteraf beginnen. Jenson Button haalde Q3 niet. Verder was er nog een controversiële actie van Maldonado op Hamilton. Een verslag van de zaterdag.

In de derde vrije training is het opnieuw Mark Webber die de snelste man is. Zaterdagochtend werd bekend dat Red Bull het contract met de Australiër heeft verlengd tot 2012. De training werd verreden onder natte omstandigheden en het zou dus maar afwachten worden hoe de weersomstandigheden zouden zijn tijdens de kwalificatie in de middag. Niet alleen bij Red Bull was het personeel goed geluimd, ook bij Toro Rosso ziet het er rooskleurig uit. Jaime Alguersuari reed naar de derde tijd, Sebastien Buemi reed naar de zesde tijd. Ferrari koos ervoor om weinig te rijden en zo banden te sparen. Massa was drieëntwintigste op maar liefst veertien seconden van Mark Webber, Alonso reed geen enkele geklokte rondetijd.

Op het moment dat Q1 begint is de baan nog verraderlijk nat maar regent het niet, wel wordt er regen verwacht en het zal dus interessant worden om te zien wie er gokt op een droog of natweer setup. De meeste wagens gaan de baan op op intermediate banden zolang het nog niet regent.
Michael Schumacher ziet zijn twintig jarig jubileum letterlijk en figuurlijk in het water vallen met een crash voor de Rivage bocht. Het wiel van de Mercedes komt los en Schumacher is passagier. Dit is koren op de molen van de kleinere teams die, nu de omstandigheden niet standaard zijn en Schumacher ook nog eens geen tijd gaat zetten, een grotere kans maken om eens Q2 in te komen.
In Q1 droogt de baan hard op en is het dus een loterij van timing wie er bovenaan staat. Regen dreigt de hele sessie maar valt pas aan het eind van de sessie maar is niet van enige betekenis. Uitvallers in Q1 zijn: Michael Schumacher (crash) (24), Daniel Ricciardo (buiten 107%) (23), Vitantonio Liuzzi (buiten 107%) (22), Jerome D’ Ambrosio (buiten 107%) (21), Timo Glock (20) Jarno Trulli (19) en Paul Di Resta (18). De coureurs die buiten de 107% staan worden hoogstwaarschijnlijk dankzij de weersomstandigheden wel toegelaten tot de race. Team Lotus haalt met Kovalainen Q2 ten koste van Paul Di Resta. Snelste tijd komt op de klokken voor Jenson Button voor Mark Webber en Lewis Hamilton.

Als Q2 begint regent het iets en dus willen de coureurs een tijd op de klokken hebben voordat het harder gaat regenen en de baan slechter wordt. De regen stagneert uiteindelijk als Q2 halverwege is.
Adrian Sutil is vervolgens slachtoffer van de verraderlijke omstandigheden. Hij plaatst de wagen te hoog op de kerbstones in de Raidillon, verliest de wagen en schuift de vangrails in. Sutil laat de wagen zelf uitrollen en komt tot stilstand op het Kemmel rechte stuk. Om de wagen weg te halen acht de wedstrijdleiding een rode vlag nodig. Op dat moment is Webber het snelste voor Vettel en Button. Kovalainen, Maldonado, Kobayashi, Barrichello, Senna, Perez en Alonso zouden de top 10 en dus Q3 missen als het begint te regenen en dus breken er zenuwachtige minuten uit voor de heren. Als de sessie herstart wordt is het weer nagenoeg nog gelijk en kan de strijd om Q3 beginnen.
Lange tijd lijkt Lewis Hamilton het niet te gaan halen maar trekt alle registers open om alsnog Q3 te halen, een gewaagde inhaalactie op Pastor Maldonado brengt hem alsnog naar de snelste tijd op de klokken. Lang staat die tijd niet want Alonso weet zich van P13 op te trekken naar de snelste tijd voor Hamilton en Webber.
De actie van Hamilton op Maldonado krijgt nog een staartje. Maldonado laat zien niet blij te zijn met de actie van Hamilton en laat zijn wagen op het rechte stuk richting Eau Rouge rechtdoor lopen waardoor hij Hamilton raakt. Een actie die waarschijnlijk bestraft zal worden door de stewards. Hamilton en Maldonado hebben al een geschiedenis met elkaar na de aanvaring in Monaco die Maldonado de eerste punten kostte.
De uitslag van de tweede kwalificatie is ook alles behalve standaard Kovalainen (17), Maldonado (16), Sutil (15), Barrichello (14), vreemde eend in de bijt Button (13), Kobayashi (12) en Buemi missen Q3. Alguersuari, Perez en Senna weten het wel tot Q3 te schoppen.

Na de controverse moet Q3 nog verreden worden en even is het de vraag of Lewis Hamilton deel kan nemen aan Q3 dankzij de schade die hij in zijn aanvaring met Maldonado heeft opgelopen. Op dat moment is het Fernando Alonso die op slicks de baan op gaat. Felipe Massa doet hetzelfde en moet dat bekopen met een ritje door de grindbak. De rest van het veld kiest er uiteindelijk ook voor om de baan op te gaan op droog weer banden. Lewis Hamilton kan uiteindelijk gewoon meedoen aan Q3.
Het zou tot de laatste seconden van de kwalificatie spannend blijven. Vettel, Webber en Hamilton blijven de snelste tijden afwisselen. Uiteindelijk is het Sebastian Vettel die het snelste is en dus pole position pakt. Lewis Hamilton pakt alsnog de tweede plek. Mark Webber zal wellicht wat teleurgesteld zijn met de derde plek. Felipe Massa stijgt boven zichzelf uit en verslaat Alonso met een vierde plek. Nico Rosberg houdt de eer van Mercedes hoog met een vijfde plek. Alguersuari laat de goede vorm van Toro Rosso zien op de zesde plaats voor een eveneens sterke Bruno Senna. Fernando Alonso laat veel liggen en kwalificeert zich op een achtste plaats. Perez en Petrov moeten het doen met de negende en tiende plaats.

De race start morgen om 14.00.