Circuit Zandvoort is voor het internationale management van de Formule 1 ‘de eerste en enige gegadigde’ om de Grand Prix in Nederland te organiseren. Concurrent Circuit Assen wordt niet beschouwd als optie.

Mocht de businesscase van Zandvoort niet rond komen, dan gaat de belangrijkste autorace-divisie ter wereld aan ons land voorbij.

Dat kon de Nederlandse krant AD.nl optekenen uit de mond van Michael van Praag, voorzitter van de adviesorgaan Nederlandse Sportraad.

Deadline
Momenteel doet Circuit Zandvoort er alles aan om tijdig een aantal grote sponsors aan zich te binden zodat de Grand Prix rond kan komen. De datum van 31 maart 2019 is een harde deadline vanuit het internationale management. Er is zeker een aantal bedrijven geïnteresseerd, alhoewel het kabinet onlangs expliciet heeft gezegd geen geld te willen steken in de komst van de Formule 1 naar Nederland.

Assen niet afgeschreven
De conclusie van de Nederlandse Sportraad, dat Circuit Assen geen enkele kans meer maakt, is echter zeer opmerkelijk.

Circuit Assen had al eerder eigen plannen ontwikkeld om de Formule 1 naar Nederland te halen. Die businesscase is in principe rond, mede dankzij een buitenlandse investeerder die garant wil staan voor de gelden gemoeid met de peperdure licentie. Bovendien is er steun van de provinciale en gemeentelijke overheid. Sponsorgelden heeft het Circuit Assen naar eigen zeggen niet nodig.

Zo lijkt Zandvoort naar voren te worden geschoven, terwijl Assen haar zaakjes ook op orde heeft.

Voor Zandvoort zijn er andere, meer dringende problemen inzake een mogelijke Grand Prix.

Mocht de Formule 1 daadwerkelijk naar Zandvoort komen, dan staat de gemeente voor een gigantische klus. De infrastructuur rondom het circuit is een drama voor grote evenementen. De wegen kunnen tienduizenden Nederlanders, toeristen en dagjesmensen die met de auto komen niet aan. De kans is groot dat de binnenwegen, N-wegen en op-en afritten verstopt komen te zitten.

En of zulks op korte termijn zal worden verholpen, is louter wensdenken…


Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!