15 september 2001 staat in het geheugen gegrift van vele autsportfans, net als zovele andere tragische datums. Op die zaterdag zaten de CART-fans voor het televisiescherm vol afschuw het bijna-fatale ongeluk van Alessandro Zanardi te aanschouwen. De Italiaanse tweevoudige CART-kampioen (1997 en 1998) spinde toen hij de pitsstraat van de Lauzitsring uitreed. Met een snelheid van ver boven de 300 kilometer per uur werd hij ge-T-boned door de Canadees Alex Tagliani. Tagliani stapte ongedeerd uit, Zanardi verloor zijn beide benen en naar verluid ook nog eens 3 liter bloed. Dat hij dat overleefde is al een klein mirakel te noemen, maar dat hij een half jaar later al weer rondliep (door middel van protheses weliswaar) en drie jaar later in het ETCC-kampioenschap op een 17de plaats staat is helemaal legendarisch.

Dat hele verhaal, en ook de rest van zijn leven, verteld Zanardi in een pas verschenen boek. De Italiaan heeft onlangs zijn autobiografie uitgegeven en verteld er hetvolgende over:

“Ik wil mensen met een soortgelijke handicap helpen,” verteld hij aan Reuters.

“Dat is de reden waarom ik mijn boek schreef. Mijn psychologische toestand is opmerkelijk uitstekend omdat na wat ik allemaal heb meegemaakt de afgelopen drie jaren het een godsgeschenk is dat ik weer opnieuw normaal kan leven. Ik voel me echt uitstekend en ik moet geen alledaagse herstellingsproceduren doorgaan, maar ik kan normaal leven en dat voelt echt schitterend aan !
Mijn levensomstandigheden zijn vrij gelijk gebleven aan die dat ik voor mijn ongeluk had en dat is een schitterend iets. Ik ben nu op een punt waarop ik eender welke beslissing kan nemen net als in het verleden.”

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter