Max Verstappen rijdt de box van Red Bull Racing uit om te gaan testen op het circuit van Barcelona

Wintertest in Barcelona; een tussenverslag na de eerste vier dagen en een vooruitblik op de tweede week

Maandag tot en met donderdag werd er uitgebreid getest door alle tien de teams die deelnemen aan de Formule 1 in 2017. Triest nieuws was er natuurlijk al in februari, toen definitief duidelijk werd, dat Manor het financieel niet ging redden en gedwongen bleek af te haken bij de aanmelding voor het komende seizoen.

In de week voorafgaand aan de test druppelden de eerste beelden van de nieuwe auto’s binnen, in Nederland werd reikhalzend uitgekeken naar de presentatie van de Red Bull die vandaag precies een week geleden om 13:13 uur werd gehouden op internet middels een filmpje dat vrijgegeven werd.

Het bleek later, dat deze enigszins teleurstellende presentatie voornamelijk zo summier in elkaar gestoken was, doordat men pas de dinsdag ervoor was begonnen met de opbouw van de auto.

Er was sowieso weinig spektakel op het gebied van de teampresentaties. Williams lekte wat foto’s, Toro Rosso had zondag om 18:00 -de avond voor de eerste test dus- een onthulling van de auto en dat was wellicht nog de meest spectaculaire van allemaal.

Onze Belgische buren vonden de Oostenrijkse presentatie dit jaar een stuk minder interessant dan hun noorderburen, nu hun eigen held Stoffel Vandoorne zich meldde tijdens de presentatie van McLaren in het auditorium van het hightech hoofdkantoor van de McLaren groep. De onlangs afgezette Ron Dennis heeft McLaren decennialang geleid met strakke hand. Dat leidde tot een grote automotive-fabrikant op het allerhoogste niveau. Ron Dennis zal nog worden gemist.


de McLaren MCL32 in actie

De McLaren zag er prachtig uit. Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne kwamen even een praatje houden, dat was leuk. De auto bleek voornamelijk oranje, dat was ook leuk. De ontvangst was positief en iedereen keek duidelijk uit naar de test in Barcelona. En dan was daar de grootste verrassing van de eerste testweek: McLaren viel alweer door de mand. De motor ging stuk en nog eens en nog eens. Pedro de la Rosa, die jarenlang testrijder is geweest bij McLaren, zei ook nog over het chassis dat hij staande naast de baan had kunnen zien, dat er teveel beweging in zat en dat het duidelijk minder stijf was dan de andere topteams.

Daarnaast lijkt het, dat de nieuwe Honda-motor betrouwbaarheid en power tekort komt. Alles wijst er momenteel op, dat McLaren een moeilijk seizoen tegemoet gaat. Dat zou zonde zijn. Zonde voor McLaren, zonde voor de rijders en de fans en zonde voor de sport. McLaren hoort mee te strijden om de titel. Een keer een slecht jaar? Nou goed, dat kan, maar dit loopt uit de hand. De budgetten die McLaren stukslaat in Formule 1 zijn niet in verhouding met de resultaten. Als dit jaar weer prut wordt, dan rollen er meer koppen, nadat Ron Dennis al hard onderuit werd gehaald door zijn “vrienden” van weleer.

Mercedes lijkt zijn zaakjes wel weer prima voor elkaar te hebben. Hamilton en Bottas reden afgelopen week samen de meeste testronden van allemaal en de meeste snelste ronden kwamen ook van das Haus.

Räikkönen van Ferrari reed donderdag de snelste tijd. Omdat Mercedes elektrische problemen had, kregen de ferraristi de gelegenheid te stralen.

Voor Max Verstappen in zijn Red Bull was donderdag een topdag, de baan was namelijk twee keer natgespoten en hij was ruim sneller dan de concurrenten onder die omstandigheden. Als de baan droog werd kwamen de Mercedes (’s middags) en de Ferrari wel weer anderhalf tot twee seconden sneller over de meet.

Dat was sowieso het beeld de eerste week. Mercedes, op de voet gevolgd door Ferrari en daarna Red Bull.

Sauber had -in tegenstelling tot vorig jaar- de boel relatief goed in de hand. Er werd veel gereden door Ericsson en Giovanazzi. Sauber heeft nu Manor ons ontvallen is het laagste budget van alle teams, ze rijden met de oude Ferrari-motor die helemaal geen updates krijgt. We kunnen niet anders dan verwachten, dat gedurende het verloop van het seizoen Sauber verder achterop zal raken, maar men doet dat allemaal met het oog op de langere termijn. Men wil vanaf 2018 weer in de subtop rijden. Onmogelijk is dat niet gezien de nieuwe eigendomsverhouding bij het team. Er zijn voldoende sponsoren met lang lopende contracten en Monisha Kaltenborn zit inmiddels stevig in het zadel.

Ook HAAS kon zijn werk goed doen en kan hopelijk het typische syndroom van een moeizaam tweede seizoen bij nieuwe teams afschudden.

Williams zag debutant Lance Stroll de auto drie keer crashen, waardoor de reserveonderdelen op waren. Donderdag kon er door Williams niet meer gereden worden. Dat was natuurlijk wel een teleurstelling. Testen op nat kan bijna nooit en zo’n hele dag missen is voor het verzamelen van data funest.

De schlemiel van het stel was Force India de afgelopen week: terwijl het team de ambitie heeft om de top drie te bestormen dit jaar lijkt de performance van de 2017 auto nogal tegen te vallen. Ocon

Vanaf vandaag tot en met vrijdag wordt er weer getest op het circuit van Barcelona. Alle teams geven acte de présence. Mercedes heeft al aangekondigd, dat er een volledige update van de auto naar Spanje is overgebracht.

Ook bij Red Bull worden allerlei updates verwacht. Men wilde vorige week de “kale auto” testen. Adrian Newey heeft daarover gezegd, dat men dat doet omdat je de auto in de basis moet kennen om hem echt te kunnen verbeteren.Men heeft dus met zo weinig mogelijk tierelantijnen de eerste testweek gereden om goed te bepalen waar er welke verbeteringen het beste passen. Althans , dat is de theorie. Verstappen zal dus twee dagen rijden met een auto (woensdag en vrijdag), die op sommige vlakken alweer wezenlijk verschilt van de afgelopen week. Ricciardo neemt de andere twee dagen voor zijn rekening.

Bij Mercedes rijden de rijders per dagdeel afgewisseld en bij Ferrari rijdt Räikkönen weer op woensdag en vrijdag, Vettel neemt de dinsdag en donderdag voor zijn rekening.

Williams heeft de afgelopen week alles op alles gezet om Lance Stroll zoveel mogelijk ervaring op te laten doen. Hij weet inmiddels hoe een klappertje voelt, dus dat is winst. De limiet van de auto en de baan zijn hem niet langer onbekend.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!