Vlak voor de F1 begint werpt GPPits nog even een blik op enkele winterkampioenschappen. Rinus van Kalmthouts laatste weekend in de Asian F3 en Robin Frijns was vorige week in de Formule E onderweg in Mexico.

Maar we beginnen met een verrassend nieuwtje dat deze week naar buiten kwam. HWA Racelab en Twents racetalent Bent Viscaal hebben de handen ineengeslagen voor een samenwerking in de Fia Formula 3 voor dit jaar. Viscaal leek na een goede entree in de Formule 4 een beetje weg te zakken, maar dankzij zijn goede prestaties in de Euroformula Open is hij nu door het aan Mercedes gelieerde raceteam opgepikt. Zijn teamgenoten worden Jake Hughes en Keyvan Andres.

Formula E: Mêlee in Mexico

In Mexico werd vorige week de vierde ronde in de Formula E gereden. Pascal Wehrlein liet zich van een heel goede kant zien door eerst de pole te pakken en daarna lang aan de leiding te rijden in de volgende race. Al in de eerste ronde echter ging de spotlight op Jean Eric Vergne en Nelson Piquet Junior die hard met elkaar in aanvaring kwamen. Na de rode vlag en opruimen werd bij het opnieuw vrijgeven van de baan iedereen verzocht Attack mode te kiezen. Een paar rijders deden dat meteen, maar sommigen waren slim genoeg één rondje te wachten, zodat ze twee minuten meer attack mode hadden. Voor Nissan ging het echter verkeerd. Sebastien Buemi en Oliver Rowland gingen zo hard op de aanval spelen, dat ze weliswaar opklommen naar 3 en 4, maar ook stilvielen met nog een ronde te gaan. Het team had verkeerd gerekend en een ronde te weinig meegepakt in de berekeningen.

Ook Wehrlein kwam in de problemen door dat hij zwaar moest verdedigen tegen de aandringende Lucas di Grassi. Hij viel 100 meter voor de streep zonder energie en moest freewheelend over de finish komen, waar Di Grassi hem toch net de zege afpakte. Het werd nog erger, want de Duitser werd gestraft voor een afgesneden chicane en werd naar de 6e plek teruggezet. Spekkoper was Edo Mortara, die als zesde aan de laatste ronde begon en een veel te laat gearriveerd kerstkado kreeg met de derde plaats. Antonio Felix da Costa kwam bijna stilletjes als tweede binnen. Doordat kampioenschapsleider Jerome d’Ambrosio vierde werd verandert er niet heel veel in de stand. De Belg heeft nog zeven punten voorsprong op de Portugees, die Sam Bird (9e) in de stand voorbijgaat. Di Grassi klimt naar plaats 4 algemeen, Robin Frijns kwam na een inhaalrace vanuit de achterhoede net te kort voor punten en strandde op plek 11.

Asian F3: Laatste ronde in Sepang

In Sepang werd dit weekend de laatste ronde gereden in de Asian F3 Winter series. Rinus van Kalmthout was samen met Ye Yifei nog de enige kanshebber op de titel. De laatste ronde deden er nog een aantal talenten mee die zich warmdraaiden voor hun seizoen, zoals F3 rijder Christian Lundgaard, Red Bull junior Jack Doohan en Formule Renault rijder Victor Martins. Dan Ticktum heeft de laatste ronde niet afgewacht, de Engelsman koos na twee slechte weekends en de jobstijding dat hij geen superlicentiepunten kon verdienen eieren voor zijn geld en trok zich terug. Misschien had Red Bull hem beter naar Nieuw Zeeland kunnen sturen voor de Toyota Series in plaats van de makkelijkste weg te kiezen, maar aan de andere kant heeft het talentenprogramma daardoor aanwas gekregen in de persoon van Liam Lawson, die dit jaar kampioen in de TRS werd.

De toevoeging van de gastrijders betekende dat ze geen punten scoren voor het kampioenschap en dat de regulars die punten oppikken. “Veekay” koos ervoor de eerste race met oude banden te rijden en eindigde de race daardoor als zesde, terwijl Yifei de race winnend afsloot voor Doohan en Martins. In race 2 was de Hoofddorper beter op dreef met een derde plaats achter Doohan en opnieuw Yifei. De Chinees moest in de laatste race de oude banden gebruiken en verdedigde wel heel hard toen Veekay buitenom wilde inhalen. Hij viel daardoor terug naar plaats 7 en moest op jacht naar een vijfde plaats om het kampioenschap. Dat lukte halverwege de race, maar het werd nog beter toen Yifei en Doohan aan het knokken sloegen om de leiding en de Chinees de Australiër eraf reed. Beiden vielen uit waardoor de Sri Lankaan Eshan Pieris ineens een overwinning in de schoot geworpen kreeg. Martins kwam als tweede binnen en Veekay bekroonde zijn gewonnen kampioenschap met een derde plaats.

Komend jaar rijdt Veekay in de Indy Lights. We hopen dat hij daar net zo goed figuur kan slaan als in dit winterkampioenschap.


Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!