GPPITS.NET PERSOON VAN HET JAAR 2015:

GPPITS.NET maakt vandaag de nominaties bekend voor de GPPITS.NET persoon van het jaar 2015. Op de nieuwspagina van GPPITS.NET vind je de motivaties van de nominaties.
hier http://www.gppits.net/forum/index.php/topic,13748.0.html kun je je stem uitbrengen op het FORUM van GPPITS.NET en met elkaar discussiëren.

Op 31 december 2015 maakt GPPITS.NET bekend wie de GPPITS.NET persoon van het jaar 2015 geworden is.

Autosportliefhebbers kunnen op de site van GPPITS.NET hun stem uitbrengen op een van de genomineerden en discussiëren op het grootste en leukste autosportforum van Nederland door op Forum te klikken op de menubalk en je aan te melden.

1. Motivering Federico Gastaldi

Eric Boullier nam in januari 2014 het besluit om te vertrekken bij Lotus en zich aan te sluiten bij McLaren. Geen slechte move gezien de vele berichtgeving destijds over de slechte papieren waarin het team zich bevond. Eigenaar Gerard Lopez nam toen de positie over van de Fransman als Teambaas maar moest ook een betrouwbare tweede man hebben. Hij kwam toen uit op de Argentijn Federico Gastaldi die de rol van adjunct-teambaas werd toegeschoven.

In feite leidde hij van weekend op weekend het team, aangezien Lopez altijd meer een zakenman is geweest dan een F1 bobo. Daarmee kreeg hij ook constant de ondankbare taak om de brandjes te blussen die zich voordeden. Het team bleef vanaf de winterstop van dit jaar bijna constant geplaagd door berichten over slechte financiën. Vanaf de zomerstop was er daar bovenop bijna elk weekend wel iets wat niet betaald was of wat vertraagd was vanwege betaling: Catering, VIP loges, vertraagde vracht, etc…. elke keer was het Gastaldi die de gemoederen wist te bedaren en samen met de betrokken partijen een uitweg te vinden, dat of de hulp van Bernie Ecclestone te bewerkstelligen in sommige gevallen. Het was hij die voor het overgrote deel Lotus overeind hield, niet Lopez.

Samen met Lopez wist hij ook nog eens de onderhandelingen met Renault tot een goed einde te brengen, waarmee niet alleen een team in de F1 gered werd, maar ook een belangrijke fabrikant voor ten minste negen jaar toezegd heeft in de F1 te blijven. Daarvoor mag de Argentijn zeker wel gelauwerd worden en hopelijk blijft hij ook in de toekomst in Enstone tewerkgesteld.

2. Motivatie voor de nominatie van Stoffel Vandoorne:

Lang hebben we moeten wachten op een toptalent uit België dat het echt kan maken binnen de Formule 1, en Stoffel Vandoorne is dé man die het kan doen. De jongeman uit Kortrijk presteerde al jaren uitstekend met onder meer winsten in het Formule Renault 1.6 en 2.0 Eurocup kampioenschap en een tweede plaats in zijn debuutseizoen in de Formule Renault 3.5 World Series. Zijn grootste triomf kwam echter dit jaar, 2015, waarin hij het GP2 kampioenschap domineerde zoals niemand dat eerder deed, en dat in zijn tweede seizoen. Het ene record sneuvelde na het andere; meeste race zeges (11), meeste race zeges in één seizoen (7), meeste feature race zeges en in één seizoen (10 en 7), meeste podia in één seizoen (16), hoogste winstpercentage (25.58 %), … en er zijn er nog velen. Deze records waren eerder in handen van onder meer Lewis Hamilton, Pastor Maldonado, Nico Hulkenberg en Giorgio Pantano. Het is meer dan duidelijk dat Vandoorne klaar is voor de stap naar de F1, maar voorlopig blijft die uit. Hij heeft echter in Abu Dhabi al laten zien dat hij goed overweg kan met de wagen, toen hij de zwakke McLaren bovenaan de timinglijst kon brengen en houden tijdens de bandentest enkele dagen na de Grand prix. Laten we voor hem hopen dat hij inderdaad de plaats van Jenson Button kan innemen bij Mclaren in 2017.

3. motivatie voor nominatie Jules Bianchi:

Formule 1 in het jaar 2015 was het jaar van Jules Bianchi, helaas niet omdat het zijn grote doorbraak was, maar om een trieste reden. De Fransman die in 2014 zijn doorbraak beleefde bij Marussia overleed aan de gevolgen van zijn zware crash op Suzuka in 2014. In 2014 was Jules de man die het achterhoedeteam van Marussia haar eerste punten in de F1 historie schonk. Bianchi leek af te steven op promotie naar een beter team in de F1 en zijn naam werd genoemd bij het grote team van Ferrari. De getalenteerde rijder zou echter nooit de overstap maken want wat aan het einde van het seizoen 2014 een feestje had moeten worden voor Bianchi en Marussia liep uit op een Japans drama door zijn zware ongeval.

Ter nagedachtenis aan Jules Bianchi nomineert de redactie van GPPITS.NET hem als de persoon van 2015 in de Formule 1 van wie wij helaas veel te vroeg afscheid hebben moeten nemen. 21 jaar na het dodelijke ongeluk van Ayrton Senna werd de F1 wereld weer opgeschrikt door het gevaar en de dood. Jules is de man van 2015 die wij, net als Ayrton Senna en Roland Ratzenberger, de voorlaatsten die respectievelijk op 1 mei en 30 april van 1994 in Imola (IT) het leven lieten door ongevallen op de piste, nooit zullen vergeten.

4. Motivatie voor de nominatie van Bernie Ecclestone

Bernie Ecclestone wist op zijn onnavolgbare manier partijen als Renault en Lotus en nog ingewikkelder: Red Bull en Renault bijeen te brengen en de competitie in Formule 1 voor de komende jaren veilig te stellen. Het heeft niet veel gescheeld of Renault vertrok als motorleverancier met in het kielzog Red Bull en Toro Rosso en dat had zomaar 6 auto’s gescheeld in het startveld 2016. Gelukkig voegt Haas zich bij de rest en zien we komend jaar 24 auto’s starten als het goed is. Bernie mag dan soms als een oude man gezien worden, hij is de werkelijke vader van Formule 1 met het gezag van een pater familias die wie dan ook op vriendelijke wijze op het matje roepen kan en wie dan ook op niet mis te verstane wijze kan duiden waarom het belang van Formule 1 als geheel ook het belang van individuele teams is. Om daarna per team maatwerk te leveren waar het gaat om contracten, de duur daarvan en de financiële bijdragen die eraan verbonden zijn. In 2015 redde Ecclestone in zijn eentje de Formule 1 van minstens een flutjaar in 2016 tot wellicht zelfs een ramp die kon leiden tot het definitieve einde…

5. Motivatie voor de nominatie van Jos Verstappen

GPPITS.NET nomineert Jos verstappen omdat hij veel heeft betekend voor de Nederlandse inbreng in de Formule 1 de afgelopen 20 jaar. Hij heeft niet alleen de Formule 1 in Nederland populair gemaakt in de jaren negentig van de voorgaande eeuw en zo de weg vrij gemaakt voor andere Nederlandse coureurs als Christijan Albers, Robert Doornbos, Robin Frijns en Giedo van der Garde, maar vooral heeft hij zijn eigen raceloopbaan de laatste jaren op een laag pitje gezet om zich volledig te kunnen storten op het begeleiden en coachen van zijn zoon.
Zelf een stap terug doen om je dag en nacht te wijden aan de carrière van je pupil met als resultaat de meest besproken debutant in de formule 1 af te leveren is bijzonder en zou je normaal gesproken zien als een waagstuk. Maar Jos zag het talent van zijn zoon en pupil al heel vroeg en had het vertrouwen dat inmiddels bevestigd is door de uitzonderlijke prestaties die Max Verstappen liet zien in zijn debuutseizoen. Jos Verstappen trainde en coachte zijn zoon Max zodanig, dat hij niet alleen de jongste debutant ooit was in Formule 1 maar ook de meest besproken Formule 1 coureur was sinds jaren.

6. Motivatie voor nominatie Max Verstappen:

Nog voor er een meter was gereden in Australië had iedereen zijn woordje wel klaar over Max Verstappen, de jongste debutant ooit in de F1. Verschillende ex-coureurs (Hakkinen, Villeneuve) en commentatoren (Jordan) noemden het onverantwoordelijk om zo’n jonge debutant toe te laten, Villeneuve sprak zelfs over een gevaar op de weg. De FIA paste na de bekendmaking dat Verstappen in 2015 zou meedoen de regels aan om te voorkomen dat na Verstappen er nóg zo’n jonge debutant ineens van karts naar F3 naar F1 zou doorstromen.

We weten inmiddels allemaal hoe het gegaan is. Max liet zich in een niet zo snelle Toro Rosso uitstekend zien met mooie inhaalacties, pakte twee keer de kans op een top10 start met een kwalificatie in natte omstandigheden in Sepang en Austin en verraste vriend en vijand (maar niet zichzelf) met twee vierde plaatsen in Budapest en Austin. Ook opvallend was hoe hij bijna alle aanvankelijke critici voor zich te winnen, zelfs Romain Grosjean, met wie hij in Monaco nog in botsing kwam. GPPITS had stiekem wel op zo’n debuut gehoopt, maar het zeer zeker niet verwacht!

7. Motivatie voor de nominatie van Stephen Fitzpatrick:

Niemand verwachtte dat Marussia na het dramatische ongeval van Jules Bianchi en de vele financiële problemen nog aan de start zou verschijnen dit jaar. Maar toch stonden ze daar in Australië (om uiteindelijk pas echt van start te gaan in Maleisië). Ook gedurende het jaar kwam er meer goed nieuws over overeenkomsten met andere teams om beter materiaal te leveren en bovendien lijkt het team weer financieel gezond te zijn, ook al bleven prestaties uit. Ovo Energy stichter Stephen Fitzpatrick was de belangrijkste reden voor het overleven en heropbouwen van Manor Marussia. Hij investeerde zijn persoonlijke kapitaal in het team, dus geen bedrijfsgebonden kapitaal. Fitzpatrick is al heel zijn leven een Formule 1 fan en zocht naar een manier om persoonlijk betrokken te raken binnen de sport. Manor Marussia leek de ideale gelegenheid te zijn en een betere keuze dan Caterham. Toch moet het pijn gedaan hebben om toe te zien hoe zijn team telkens achteraan eindigde. Fitzpatrick bleef echter trouw aan zijn team en was geregeld te zien in de paddock en de Manor Marussia garage. Hij ziet de toekomst rooskleurig in en met de deals die het team dit jaar heeft gesloten heeft hij daar alle redenen toe.
Fitzpatrick is de reden waarom het deelnemersveld in de F1 dit jaar nog 20 wagens telde en geen 18.

8. motivatie voor de nominatie van Sergio Marchionne

Sergio Marchionne, de man die Luca di Montezemolo eruit durfde te gooien ten gunste van Arrivabene, de meest reële teambaas van Ferrari sinds Jean Todt. Jarenlang was Luca di Montezemolo [LdM] het gezicht van Ferrari. Maar ook zorgde de Italiaan voor een sfeer van angst in de fabrieken. En in de media kwam Ferrari ook niet al te best in beeld, als LdM weer eens dreigde op te stappen uit de koningsklasse van de autosport. De inktzwarte cijfers die de straatauto’s en merchandise keer op keer opleverden, waren de machtsbasis voor LdM. Maar Sergio ging de strijd aan en won. Verder schoonde de man het team netjes op van lui die er louter zaten voor het geld en fout op fout stapelden. Dan heb ik het over de voormalige hoofdingenieur Pat Fry en hoofdontwerper Nikolas Tombazis. Voornaamste slachtoffer, naast de reputatie van het merk, heette Fernando Alonso. De Spanjaard vertrok gedesillusioneerd, waarna Vettel een veilig haven werd geboden na zijn vlucht van Red Bull.

9. Motivering nominatie Mourizzio Arrivabene

Mourizzio Arrivabene bleek met zijn nuchtere aanpak en houding een verademing voor Ferrari en de fans. Dat moesten waarnemers toegeven, nadat er eerst werd gevreesd voor een voornamelijk politieke benoeming. De man met de prachtige achternaam (vrij vertaald: Goed aangekomen) hield de teugels stevig in handen en temperde waar nodig de gemoederen. Het hielp.
Heel even dacht men zelfs nog Mercedes te kunnen bedreigen, maar in 2016 ziet het er mogelijk beter uit?
Marchionne mag zich voor zijn benoeming dan ook op de schouders kloppen.

10. Motivatie voor de nominatie van Lewis Hamilton

Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de wereldkampioen van dit jaar geen nominatie ontvangt. In 2014 had Hamilton nog een hele dobber aan teamgenoot Nico Rosberg, en dat resulteerde erin dat de wereldtitel dan ook pas in de laatste race van het jaar werd vergeven.
Dit jaar was Hamilton echter een paar maatjes te groot voor Rosberg. Structureel was hij sneller dan zijn Duitse teamgenoot en dat resulteerde in een strijd om de wereldtitel die eigenlijk nooit een strijd werd. Al drie races voor het eind van het seizoen wist Hamilton de titel veilig te stellen.
Over de (levens)stijl van Hamilton is al veel gezegd, maar wat buiten kijf staat is dat de wereldkampioen beter in zijn vel zit dan ooit te voren. Hamilton staat er om bekend dat hij relatief makkelijk van zijn stuk te brengen is, maar ook dat hij bijna onverslaanbaar is wanneer de zaken wel gaan zoals hij dat graag wil. Het seizoen 2015 ging grotendeels precies zoals Lewis Hamilton dat wou. Lewis Hamilton is dan ook de terechte wereldkampioen van 2015.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!