Men hoeft de F1-fan niet te vertellen, dat vanaf a.s. vrijdag een belangrijk weekeinde aanvangt in de F1. Een blik op de stand leert ons dat Fernando Alonso in Brazilië voor de derde maal in zijn carrière het wereldkampioen Formule 1 kan winnen. Dus hebben wij het e.e.a. op een rijtje gezet met welke resultaten in de race de kampioen al in Brazilië bekend zal zijn.

Daarnaast bekeken wij ook de mogelijkheden voor de overige kandidaten, om het kampioenschap te winnen. Dit hebben we gedaan, waarbij wij uitgaan van het maximale resultaat voor de betreffende coureur. En het maximale resultaat is natuurlijk 25 punten per race, oftewel een overwinning! Zo zijn wij op de volgende feiten gekomen;

De stand

1. Fernandos Alonso, 231 punten
2. Mark Webber, 220
3. Lewis Hamilton, 210
4. Sebastian Vettel, 206
5. Jenson Button, 189

Fernando Alonso, momenteel met 231 punten, is kampioen indien Webber lager scoort dan P5 in de komende GP van Brazilië.

Mark Webber heeft nu 220 punten. Hij kan maximaal 270 punten behalen, als hij Brazilië en Abu Dhabi wint! Alonso zou dan alsnog tweemaal tweede kunnen worden. Dan scoort Alonso 267 punten en komt de Spanjaard dus 3 puntjes tekort.

Lewis Hamilton heeft 210 punten en kan maximaal 260 punten scoren. Wil Hamilton voor de tweede keer zich laten kronen tot wereldkampioen, dan zal Alonso in de resterende GP-races minder dan 29 punten moeten pakken. Dat is tweemaal P4 of lager! Mark Webber moet dan niet meer dan 40 punten scoren (20 per GP), dus tweemaal P2 scoren!

Vettel komt tot een maximale score van 256 punten (206 plus 50). Om zijn droom (en die van Christian Horner en Helmut Marko) waar te maken, is Vettel veel meer afhankelijk van zijn concurrenten. Immers moet Alonso in een van de twee resterende GP’s uitvallen en bovendien lager dan P5 scoren in 1 van de laatste twee races van 2010. Teammaat Webber ‘moet’ een P8 of lager scoren (uitvallen) in 1 race, plus dat Hamilton zijn hoofd weer zou moeten verliezen en P5 of lager moet scoren. Dus zowel Webber als Hamilton zouden nog 1 nul-score moeten noteren, wat wel erg krap is voor Vettel!

Komen we bij de meest onwaarschijnlijke WK-kandidaat. Jenson Button. Ik zou het mij er makkelijk van af kunnen maken door te stellen dat Button kampioen wordt, indien de overige vier uitvallen! Maar daar hoeft u geen genoegen mee te nemen! De maximale score voor Button zou 239 punten zijn. Dat is erg weinig, als men in het ogenschouw behoudt dat Alonso al 231 punten ‘in the pocket’ heeft.

Hoe heeft Button dan wel een ‘mathematische’ kans? Zowel Alonso als Webber en Vettel moeten het doen met ‘oude’ motoren. De motoren zijn gebouwd voor een duur van 2000 km. Vettel deed slechts 1600 km toen zijn motor in rook op ging en ook Alonso moet oppassen. Als beiden uitvallen en Hamilton komt in de resterende races niet verder dan P4 en P5, dan is de Brit voor de tweede achtereenvolgende maal wereldkampioen.

Wat de uitkomst ook mag zijn, een dergelijk spannend seizoen had niemand verwacht! Deel je verwachtingen/wensen/hoop met ons op het forum