Als we het doorgaans goed geinformeerde BBC mogen geloven staat de F1 aan de vooravond van een radicale verandering op motorengebied. De huidige atmosferische V8 motoren zouden vanaf 2013 weleens vervangen kunnen gaan worden door 1.6 liter turbo motoren met vier cilinders, energy recovery en gelimiteerd brandstof verbruik. De FIA zou deze wijziging aanstaande vrijdag, tijdens een bijeenkomst van de World Motor Sport Council, definitief gaan maken.

Maar niet iedereen is het met de voorgenomen wijzigingen eens. Bernie Ecclestone is bijvoorbeeld een felle tegenstander. Volgens de Brit kost het onnodig vele tientallen miljoenen, omdat het huidige motorenregelement prima werkt. Maar Ecclestone mag het ermee oneens zijn, zijn macht beperkt zich tot de commerciele kant en reikt níet tot aan de reglementen. Die worden nog altijd bepaald door de organisator en eigenaar van de titelstrijd: de FIA. En de FIA meent dat de Formule 1 mee moet met de wereldwijde hang van autofabrikanten naar energiezuinige en schonere motoren.

Dat zou het dus voor fabrikanten aantrekkelijker moeten maken om in de F1 te stappen. Want ondanks de aanwezigheid van 12 teams zijn er momenteel maar vier motorenleveranciers aanwezig in de F1. Mercedes, Cosworth, Ferrari en Renault. Waarvan de toekomst van de Fransen in de sport op langere termijn allerminst zeker is. Vanuit die optiek bekeken zou het logisch zijn als de FIA de overstap naar de turbo’s definitief zou maken.

Aanstaande vrijdag zullen we weten of de BBC het bij het juiste eind heeft.