Martin Whitmarsh van McLaren wilt niet dat de controverse omtrent de teamorders tijdens de GP van Duitsland, de titel voor Ferrari dreigt te overschaduwen als Fernando Alonso de titel gaat winnen. Klassementsleider Alonso zegevierde op Hockenheim, nadat zijn teamgenoot Felipe Massa hem op verzoek van het team liet passeren. Hoewel Ferrari voor het incident schuldig werd bevonden, aan het overtreden van het anti-teamordersreglement artikel 39.1, verkoos de FIA het om even welke vorm van puntensanctie niet toe te passen en zei het het in de toekomst een aanpassing van artikel 39.1 zou bekijken.

Christian Horner van Red Bull liet zich onlangs gefrustreerd uit over het incident dat als Alonso de titel won, het frustrerend zou zijn omdat Red Bull haar coureurs ‘duidelijk volgens de regels’ liet racen. Maar Whitmarsh zei dat wat hem betrof, Hockenheim iets in het verleden was. Zelfs als dat resultaat van Hockenheim uiteindelijk zeer belangrijk bewezen zou worden geacht, aan een overwinning van het de wereldkampioenschap van Alonso, niemand het een “bedorven kampioenschap” zou moeten noemen.

Aldus Whitmarsh tijdens een Vodafone McLaren Mercedes teleconferentie: Het is een fantastisch kampioenschap geweest. Op het ogenblik zijn er een aantal kandidaten van drie verschillende teams die voor dit kampioenschap concurreren, wat fantastisch is voor het kampioenschap en de Formule 1. Tevens hebben wij drie maal een 1-2 zege geboekt, grote momenten beleeft en hebben wij ook moeilijke periodes gehad. Red Bull heeft ook ogenblikken van triomf en tragedie gehad en zo ook Ferrari. Dat alles zou ook moeten worden meegewogen als men dit seizoen wilt beoordelen.

Ik heb natuurlijk mijn eigen meningen over het resultaat [van een mogelijke titeluitslag]. Voor ons is het net zo frustrerend als een ander team dan McLaren het kampioenschap wint. Maar Red Bull had vanaf het begin een snelle auto, terwijl Ferrari na veel problemen haar team weer op de rails heeft gekregen. En Alonso is een formidabele concurrent!

Whitmarsh vindt dat het kampioenschap nog helemaal open blijft, alhoewel McLaren snelheid ten opzichte aan Ferrari en Red Bull hebben verloren:
Wij zijn verwikkeld in een fel kampioenschap. Ferrari en Red Bull zullen zich blijven ontwikkelen. Ze zullen er alles doen om te kunnen winnen. Niemand, denk ik, kan met veel vertrouwen voorspellen welke auto van de drie teams, het snelst zal zijn op Interlagos. Dat vind ik het mooiste aan dit kampioenschap van 2010!