Dan Wheldon kwam zondag als eerste over de streep na 200 rondjes op de Indianapolis High Speedway. Het was zijn vierde zegen in het Indy Racing League (kortweg IRL)-kampioenschap dit seizoen, en zoals geweten wil de Engelsman wel de overstap maken van Amerika naar de Formule 1.  “Niet om gaten op te vullen,” zoals hij zelf zegt, maar om in een competitieve wagen te strijden. Die kans lijkt groter dan hij en wij wel eens zouden kunnen denken.

We kennen allemaal wel de Button-soap die vorig jaar begonnen is. Button zou BAR-Honda willen inruilen voor Williams-BMW, het team waar hij debuteerde in de Formule 1. En zoals de geruchten de laatste tijd de ronde doen zou Button volgend seizoen in een wit-blauwe wagen te zien zijn. Want, zo staat in zijn contract, als de 25-jarige Engelsman geen 75% van de punten van de leider in de tussenstand heeft, mag hij vertrekken. Daar zullen ze bij BAR wel spijt van hebben, gezien Alonso 59 punten heeft verzameld en Button na 7 races momenteel nog op 0 staat (75% van 59 is 44.25, voor de ge�nteresseerden). Zo komt er een plaatsje vrij in een (sub)topper en niet te vergeten is de invloed van Honda. De Japanners hebben 40% in de aandelen van British American Racing en Wheldon rijdt in Amerika rond met een Honda-motor.

De laatste coureur die de overstap waagde van Amerika naar Europa is de Braziliaan Cristiano da Matta. Dankzij Toyota mocht hij anderhalf jaartje proeven van de Formule 1-wereld, maar jammer genoeg werd hij doodleuk ontslagen na de Grand Prix van Duitsland vorig jaar. De laatste Engelsman die voor Wheldon de Indy500 won was wijlen Graham Norman Hill, in 1966.

Geruchten blijven geruchten, zo zou ook Barrichello kans maken op een BAR Honda-stoeltje moest hij worden onslagen bij Ferrari. ��n ding is zeker: het silly-season is weer volop begonnen.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter