Veel viel er niet te beleven in Bahrein. Ok, ik lieg, er viel niets te beleven in Bahrein. Als je de eerste vijf minuten had gemist dan had je de race gemist. Het begon nochtans veel belovend: De twee Ferrari’s en de twee McLaren’s stonden naast elkaar aan de start en vooraan stond een lichte Pool.

De goochelaars uit Hinwil

Felipe Massa had tot zaterdagmiddag het hele weekend lang de beste kaarten in handen maar een lichtere Poolse BMW en een drukke spits gooiden wat roet in het eten. Robert Kubica mocht zo voor de eerste keer met niemand voor zich vertrekken.

Bij de start was hij die eerste plek vrijwel meteen kwijt. Wat volgde was een even saaie race als in Maleisië. Tegen het einde van de race lieten de uitlopende Ferrari’s hem weer even meespelen maar de Pool kon nooit echt een rol van betekenis spelen. Kubica mocht mee op de familiefoto en had het genoegen om zijn teamgenoot en de Duitse concurrenten achter zich te laten.

Toch zit BMW met een probleem: het moet spelen met het gewicht van hun wagen om snel uit de hoek te komen tijdens de kwalificaties. Tijdens de race komen ze echter nog een pak tekort om mee te kunnen. Het is leuk om vooraan te starten, maar je moet ook als eerste kunnen aankomen…

En toen zag je hem “Oef!” denken

Felipe Massa stond blij en opgelucht op het hoogste schavotje. Een mens zou voor minder want zijn zitje was de afgelopen weken – in de pers – ter discussie gekomen. Dankzij een knappe race en wat geluk doet de Braziliaan in één klap weer mee in de titelstrijd.

Kimi Raikkonen zag er ook tevreden uit. Hij kreeg het hele weekend lang zijn wagen niet goed afgesteld. Dit was een slecht weekend voor mij en toch sta ik hier op de tweede plaats, Zei de Fin achteraf. Een mens wil dan wel eens weten wat hij tijdens een goed weekend had laten zien…

Ferrari lijkt er weer te staan. De blunders en fiasco’s uit de eerste twee races maakten plaats voor professionaliteit. Het team kwam nooit echt onder druk te staan en kon met gemak de race controleren. Benieuwd of ze deze lijn ook kunnen doortrekken naar de “echte” start van het seizoen in Barcelona.

Niet echt hun beste weekend

Wat was er aan de hand met Lewis Hamilton? De arme jongen vergat een knopje in te duwen bij de start en toen ging alles van kwaad naar erger. Enkele seconden later schat hij de situatie verkeerd in en knalt hij achter in op Alonso.

Ook al mocht hij nog blijven meerijden, veel kocht hij er niet mee. De Brit kwam gewoonweg niet aan de tijden van de top tien, laat staan de top vijf. Na een anonieme race stapt hij – “optimistisch voor de rest van het seizoen” – als dertiende uit z’n wagen.

Die dertiende plaats kan Fernando Alonso misschien als schrale troost gebruiken. De kampioenen van 2005 en 2006 hebben zich ook dit weekend niet kunnen herpakken en blijven doelloos ronddobberen in het middenveld.

De eerste drie races laten alvast de volgende indruk achter: BMW is snel tijdens één ronde en enorm betrouwbaar. Ferrari heeft de snelste wagen in huis maar smijt met de punten. McLaren heeft een snelle wagen maar heeft de volgende drie weken nog wel wat werk voor de boeg.

Eind deze maand begint het circus aan z’n Europese tournee. De volgende weken zal er intensief getest worden en beginnen we weer helemaal van nul. Het kampioenschap kan in ieder geval weer alle kanten uit!

By peter