Mark Webber is van mening dat de stewards milder in hun oordeel moeten zijn en minder snel straffen uit moeten delen. Dit naar aanleiding van de zoveelste aanvaring tussen collega’s Hamilton en Massa dit jaar De meningen over de schuldvraag in deze zijn nogal verdeeld, en Webber denkt daarom dat ‘n soepelere instelling van de stewards beter was geweest.

Je kunt de gehele dag wel discussiëren over wie wat fout deed, maar ‘t was 50-50 naar mijn mening. de bocht waarin dit gebeurde is ‘n snelle bocht – 5e versnelling, ca 215 kmu – dus de remmen doen daar niet veel, aldus Webber in z’n column op de website van de BBC. Het is daar zéér moeilijk inhalen, maar Lewis kwam veel beter uit Turn 4 en kwam daardoor binnenlangs bij Felipe, terwijl Felipe gecommiteerd was de bocht te nemen. Daarop probeerde Lewis nog wel af te haken, maar kon dit niet meer.

Formule 1 begint ‘n beetje op de straatauto cultuur te lijken waar het straffen betreft. Het lijkt er steeds meer opp dat er iemand schuldig moet zijn aan ‘n incident, vervolgd Webber z’n pleidooi. In dit geval waren de stewards van mening dat Felipe meer ruimte had moeten laten, en daarom kreeg hij de drive-through. En ja, dat had hij kunnen doen, maar in mijn optiek was het niet zo zwart/wit. De coureurs willen graag dat de stewards consequent zijn, en eerlijk is eerlijk, dat proberen ze ook. Als iemand echt ‘n grove fout maakt, prima, geef ‘m ‘n straf. Maar soms moet je ook gewoon zeggen: “Kan gebeuren” – wat we in racing ‘n race-incident noemen – en het gewoon laten gaan.

Discussiëer met ons mee op het FORUM.