SCUDERIA TORO ROSSO
Coureurs: Max Verstappen en Carlos Sainz jr.
Motor: Ferrari ’15 klantenmotor

Toro Rosso. Scudería Toro Rosso! Een Italiaanse renstal met een lange geschiedenis die begon in 1979. Giancarlo Minardi trad toen toe tot het keurkorps van de autosport. In het begin van 2001 ging Minardi over in handen van de Australische zakenman en F3000 teameigenaar Paul Stoddart, die in eerste instantie heel succesvol was in de eerste race onder zijn leiding: Mark Webber scoorde een vijfde plek en tweede rijder Alex Young finishte zevende. In 2005 verkocht hij European Minardi aan Red Bull om het rijdersprogramma voor Red Bull Racing meer body te geven, in eerste instantie vooral om Amerikaans racetalent een kans te bieden. Toro Rosso heeft daarna een opgaande lijn laten zien, met een piek op die ene dag in 2008 op Monza, waar Sebastian Vettel het enige STR podium ooit finishte met meteen een eerste plek.

Max Verstappen heeft in zijn jeugdige enthousiasme (overmoed?) geroepen dat hij podiums wil halen in 2016. Nu kun je dat bluf noemen, maar Max Verstappen is niet zonder reden de oorzaak, dat Scudería Toro Rosso met andere ogen en vooral met veel meer ogen bezien wordt door de wereld. Max is de revelatie van het jaar door zijn vermogen onomwonden duidelijk te maken wat hij van controversionele dingen vind zonder zijn knuffelgehalte te verliezen, door brute inhaalacties zonder met zijn ogen te knipperen en vooral, zonder brokken te maken en door een –voor een rookie zeker- onwaarschijnlijke wagenbeheersing.

Buiten Nederland heeft Verstappen vooral in Groot Brittannië een sterke fanbase opgebouwd in korte tijd en niet bij de minsten. Zo zijn de oud-F1 rijders David Coulthart, Alan McNish en Martin Brundle werkelijk hartstochtelijke Verstappenfans te noemen en aangezien ze respectievelijk bij BBC en Sky Sports werken als commentatoren heeft dat een effect op de fanbase van verstappen in grote delen van de wereld. Hoe dat zo komt? Nou, als je dat gemist hebt dan was je waarschijnlijk backpacken in Australië zónder telefoon, maar goed, kijk even hiernaar:

[video: Verstappen buitenom bij Nasr in Blanchimont, Spa]

Verstappen heeft zijn motto in de praktijk waargemaakt en inhalen tot kunst verheven. En dat stemt een ieder tot vreugde, want inhaalacties maken racen en vooral Formule 1 tot kijksport. Voor optochten hebben we genoeg aan het bloemcorso van Zundert.

Zo’n rijder wil ieder team hebben en we mogen daarom nog veel verwachten van Max Verstappens carrière.
Maar zijn teamgenoot is -hoewel door veel pech lastiger te analyseren- ook een potentiele kampioenenkiller. In het begin van het seizoen heeft hij dat al laten zien door betere resultaten neer te zetten dan Verstappen en in de laatste race van het seizoen in Abu Dhabi wist Sainz in de kwalificatie én in de race Verstappen voor te blijven. In de tussentijd had Sainz ongelofelijk veel pech en nu en dan wat knullige dingetjes.
Paaltjes van polyurethaan, vooral in de buurt van de pitstraatingang zijn voor Carlos Junior niet veilig gebleken.
Ook is zijn team vaak wat langzamer met de pitstops en heeft Sainz twee keer een drive through penalty gekregen voor te hard rijden in de pitstraat, veroorzaakt door verkeerd instellen van de zogenaamde pitlimiter, een knop op het stuur waarmee de snelheid wordt begrensd.

Daarnaast klapte hij door structurele problemen met zijn voorremmen kneiterhard in de muur op Sotsji tijdens de Grand prix van Rusland in de kwalificatie. De volgende dag was hij in staat te rijden, zijn auto was weer opgebouwd, maar natuurlijk had hij zich niet kunnen kwalificeren en waren de omstandigheden bepaald niet optimaal.

Kijken we naar de paar races waarin de omstandigheden tussen Verstappen en Sainz gelijk waren, dan laat Sainz minstens zulk goed werk zien als Verstappen. Of het nu zo is, dat die omstandigheden zodanig zijn geweest, dat ze door de rijder beïnvloed zijn geweest of dat het puur geluk c.q. pech was dat Max Verstappen minder vaak uitviel dan Sainz zullen we wellicht volgend seizoen gaan zien als Toro Rosso Ferrari motoren uit 2015 in het chassis hangt.
Die motoren hingen in 2015 in de auto’s van Sauber en Manor en natuurlijk ook in de Ferrari bolides. Sauber kon geen vuist maken, Manor hobbelde achteraan met een chassis uit 2014 maar Ferrari haalde 16 maal podium waarvan Vettel 3 keer eerste werd.

Hoewel Sauber en Haas met de Ferrari 2016 gaan rijden zal Toro Rosso het dus met een specificatie 2015 moeten doen in het komende jaar. Toch verwachten velen, dat Toro Rosso het komende seizoen beter zal presteren dan in het voorliggende jaar, ervan uitgaande dat het chassis nóg beter zal worden en daarbij opgeteld het feit, dat de Ferrari 2015 sterker en betrouwbaarder is dan de Renaultmotor was waarmee STR reed het afgelopen seizoen.

Of dat te optimistisch is, of dat de concurrentie met sterkere 2016 motoren een grotere inhaalslag maakt zal dus blijken in maart 2016, als het seizoen na een paar testsessies eindelijk weer van start gaat in Australië.

Voor wie zijn hoop heeft gevestigd op een podiumplek voor Max Verstappen zeggen we voor de zekerheid: Vergeet niet, dat Scudería Toro Rosso een opleidingsteam is, dat de televisiekijker beoordelen moet op basis van wat zichtbaar is op de baan, maar dat de mensen achter de schermen bij Red Bull Racing en Toro Rosso iedere millimeter van de data bestuderen die de auto en de rijder produceren.
Het gaat niet alleen om de klasseringen, de punten en de inhaalacties maar ook de fysieke gesteldheid, verzette trainingsarbeid, handling van de auto, de input die een rijder geeft voor de afstelling van de auto, of een rijder goed met zijn banden kan omgaan et cetera.

Of een rijder geschikt is voor het grote werk bij Red Bull Racing wordt aan het eind van volgend seizoen met al die kennis beoordeeld. Een formule 1 coureur moet dus, ook als hij mateloos populair is, ontzettend hard werken en ook groei in ontwikkeling blijven tonen om die stap te kunnen zetten.

Daarbij zal de onbevangenheid meer en meer plaats maken voor druk; beide jongemannen hebben het eerste jaar bij alles wat ze goed deden de handen wereldwijd op elkaar gekregen, maar als de kennelijk zo secuur uitgevoerde inhaalacties buitenom ineens een paar keer achter elkaar net even misgaan wordt “the overtaking artist” ineens de overmoedige rookie die vedetten van de baan rijdt. Het is voor Max en Carlos nog geen gelopen race.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!