MANOR MARUSSIA F1 in 2016
Coureurs: NNB, NNB
Motor: Mercedes AMG klantenmotor

Van Manor wordt door analisten een doorbraak verwacht in het komende seizoen. Manor zal op de grid verschijnen met niet alleen een nieuw chassis én een Mercedes AMG motor met verdere aandrijflijn (volledige transmissie en back-end) van Williams, maar ook de top van het management werd compleet vernieuwd door eigenaar Stephen Fitzpatrick, die CEO en voormalig eigenaar John Booth en Directeur Sportief Graeme Lowdon aan de dijk zette.
In 2016 zal Dave Ryan de rol van Racing Director op zich nemen en naar verluid zal voormalig formule 1 coureur en Le Mans winnaar (2009) Alexander Würz CEO worden van het team. Sommigen verwachten dat Manor een verregaand samenwerkingsverband zal aangaan met Mercedes, niet zoals Toro Rosso met Red Bull (dezelfde eigenaar) maar wel met meer steun van Mercedes, dat nu met argusogen kijkt naar de combinatie Ferrari – Haas. Het is nog afwachten welke rijders Manor voor 2016 gaat voorstellen. Mochten dat jonge kerels uit de Mercedesstal worden, dan weten we al meer over de verbanden tussen die twee teams…

In de afgelopen twee seizoenen, waarin Manor met welke rijder dan ook in alle races nadrukkelijk achteraan reed met een verouderd maar geüpdatet chassis en een Ferrarimotor met 2014 specificaties, heeft het team slechts meegedaan voor spek en bonen.
Tot nu toe heeft Manor, dat de Formule 1 wereld binnenkwam onder de naam Virgin en later Marussia werd, slechts 2 punten gescoord (Jules Bianchi (†), negende in Monaco 2014). Dat zou, als alle neuzen dezelfde kant op staan en de zaken een beetje mee willen zitten, in 2016 wel eens kunnen veranderen.

Wie de rijders in het komend seizoen zullen zijn is nog niet bekend. Manor zette drie jonge kerels in in 2015: Roberto Merhi, Will Stevens en Alexander Rossi. Manor gaat in ieder geval meestrijden om de plaatsen die Sauber en Mclaren in 2015 innamen, wellicht zit er nog veel meer in voor Manor in het nieuwe jaar.

MCLAREN HONDA
Coureurs: Jenson Button en Fernando Alonso
Motor: Honda works

Het kan niet anders of 2016 wordt voor Mclaren een beter seizoen dan het voorgaande; waar Manor helemaal geen punten binnenhaalde in het afgelopen seizoen moest het roemruchte team uit Woking het doen met 27 punten, waarmee het team als een na laatste eindigde in het puntenklassement voor constructeurs. Dat het zo slecht ging met Mclaren, dat dit seizoen met twee ex-wereldkampioenen en met Honda als nieuwe motorleverancier aan de start verscheen, had niemand vooraf kunnen bedenken. Immers, Mclaren heeft een indrukwekkende palmares en is een van de kapitaalkrachtige teams. Toch zit het team in de hoek waar de klappen hard vallen, de Honda-motor was niet opgewassen tegen Mercedes en Ferrari, en zelfs de Renault-aangedreven teams Red Bull en Toro Rosso reden de Mclarens snoeihard voorbij. Tegen het eind van het seizoen konden Button en Alonso in het achterste middenveld af en toe een vuist maken tegen Sauber. De mannen uit Woking hadden geluk dat Manor Marussia meedeed in 2015, zodat zij niet laatste hoefden te worden.

Fernando Alonso, volgens veel formule 1 coureurs de beste, meest getalenteerde onder hen, zorgde wel nog voor wat opschudding en schuddebuiken bij de fans: Tijdens de race in Japan in september kwam hij een paar keer voor iedereen hoorbaar op de radio met opmerkingen als: “het lijkt wel een GP2 auto, om je te schamen, maar ik zal mijn best doen!” in de zesde ronde, als hij ingehaald wordt door Ericsson in een Sauber. En later: “GP2 Engine, GP2 Engine AAAAAHG!” in ronde 26, als Max Verstappen hem voorbij raast nadat die een hele tijd is opgehouden door Kvyat die motorproblemen had in zijn Red Bull waardoor hij Alonso niet voorbij kwam. Alonso uitte ook zijn frustratie tijdens de kwalificatie in Brazilië toen zijn auto het begaf. Hij kon naar de pits teruggebracht worden maar koos ervoor om ostentatief naast het circuit op een stoel van de zon te genieten. Al met al wist Alonso 17 punten te scoren. Voor een tweevoudig wereldkampioen met 32 Grand prix op zijn naam is dat natuurlijk wel frustrerend.

Voor volgend jaar mag men verwachten dat het veel beter zal gaan met Mclaren nu Honda alle gelegenheid heeft in de wintermaanden alle verzamelde data om te zetten in een beter product. De technici van Mclaren zelf zullen met een volledig nieuwe auto op de proppen komen, waarvan de Honda natuurlijk wel integraal onderdeel uitmaakt. Hun rol is nu om een aerodynamisch pakket te leveren op de auto dat de rijders in staat stelt het surplus aan Pk’s dat naar verwachting beschikbaar komt in maart ook volledig te kunnen benutten op het asfalt van Melbourne, waar de eerste Grand prix van 2016 verreden zal worden. Alle verloven zijn ingetrokken, voor de mensen van dit team is het een tijd van alle zeilen bijzetten. Fans kunnen gerust zijn, Mclaren gaat in 2016 zeker meer punten scoren dan het jaar ervoor.

MERCEDES AMG PETRONAS
Coureurs: Lewis Hamilton en Nico Rosberg
Motor: MERCEDES AMG works

In het weekend van de Grand prix op het Circuit of the America’s in Austin TX sleepte Lewis Hamilton zijn derde wereldtitel binnen en werd Mercedes wereldkampioen constructeurs 2015. Een eclatant succes in een seizoen waarin Mercedes bijna ongenaakbaar was; een zeer betrouwbare motor, een snelle auto en een Lewis Hamilton die bijna foutloos bleef tot het moment dat hij met de titel ging lopen. Nico Rosberg, die na een slecht begin van het seizoen toch al snel Sebastian Vettel inhaalde op de tweede plek in het klassement en de achtervolging inzette op zijn Britse teamgenoot had in Austin het nakijken. En de pest in. Er werd met petten gegooid en nors gekeken.

Lewis Hamilton vierde daar in Austin zijn overwinning en wereldkampioenschap zelfverzekerd en vrolijk, Rosberg stond er als een schooljongetje die altijd als laatste gekozen wordt bij. Maar daarna was de beer los; in Mexico was Rosberg onverslaanbaar en misschien was het wel dat geweldige stadion daar, met die duizenden en duizenden dolgelukkige fans (hun Grand prix was terug!) die hem dat extra vertrouwen gaven waardoor hij iedere remming van zich afgooide en de laatste twee Grand prix in Brazilië en Abu Dhabi ook op zijn naam schreef. Mercedes won alles wat er te winnen viel, slechts drie keer wist een ander team er met de winst vandoor te gaan, het was alle drie de keren Ferrari met Vettel achter het stuur en de rest van de races werden op naam geschreven van de mannen uit Stuttgart.

En dat is dan mooi, daar sta je dan na een seizoen keihard werken, de hele wereld over geweest en alles gewonnen wat je kon winnen en dan is het december, dan zet je de prijzen in de kast, je kijkt nog een keer naar die auto, rolt ‘m het museum in en je kunt opnieuw beginnen, net als andere teams.
Maar er is wel één verschil, die andere teams hebben iets te winnen, Mercedes kan bijna alleen maar verliezen. Suprematie is leuk als je er middenin zit, maar nu wordt het spannend: kun je de innovaties vinden die werkelijk tot verbetering leiden of ga je innoveren en blijk je de verkeerde keuzes te hebben gemaakt als het hele spul aan de andere kant van de wereld in Melbourne op zondagavond de eerste race achter de rug heeft en die ander heeft gewonnen?

Omgaan met druk is voor iedereen in de Formule 1 usance, maar voor de winnaar van vorig jaar is die druk misschien wel het grootst.

Mercedes had eigenlijk maar een probleem in 2015 en dat was de onderlinge verhouding tussen de rijders. De heren waren ooit vrienden, maar Hamilton en Rosberg, die al sinds hun jeugd tegen elkaar racen en in de prille fase van hun carrière bevriend raakten, hebben sinds zij samen rijden voor Mercedes AMG een toenemende animositeit aan de dag gelegd. Kort voor de Grand Prix van Abu Dhabi verklaarde Lewis volgens autosport.com in Kuala Lumpur:
“Als kinderen waren we vrienden en dat is wat het is. Het is niet zo, dat we tegenwoordig vrienden zijn. In de media probeert men onze jeugdvriendschap wat op te blazen, maar zo dik waren we niet. Nico heeft zijn vrienden, ik heb de mijne. We gaan heus niet samen uit eten, we willen ook niet samen feesten, we gaan niet naar de film en we gaan ook niet samen chillen. We zijn zware concurrenten, ik wil van hem winnen en hij van mij. Misschien dat we ooit, als we gestopt zijn nog eens bij elkaar komen en rustig gaan zitten en dan lachen om wat er tussen ons gebeurt nu.”

Nu heeft Toto Wolff, de CEO van Mercedes AMG F1 Team duidelijk gemaakt dat hij het met die relativering niet per sé eens is, hij constateerde dat het gedrag van de heren coureurs niet goed is voor de sfeer in het team, dat het niet goed is voor de beeldvorming en dat hij zal bezien of er desnoods een verandering in samenstelling van het team moet komen.

In een interview met Motorsport.com verklaarde hij: ” De aanhoudende problemen die zich voordoen telkens als een van de rijders verliest zijn niet langer acceptabel. We zitten ermee, dat we soms tot het uiterste moeten gaan om een race te winnen en dan hebben we aan het eind altijd een van de twee in de gordijnen. Dat straalt af op het team, en dat moet maar eens afgelopen moet zijn. Drie jaar geleden hebben we bewust gekozen voor een line-up van twee gelijkwaardige topcoureurs. Werkende weg moeten we overwegen of dit de beste samenstelling is voor het team. Persoonlijkheid en karakters binnen het team zijn van doorslaggevend belang voor succes. Als we het gevoel hebben, dat het niet in overeenstemming is met de algemene consensus, teamgeest en kernwaarden van het team zouden we dat erbij kunnen betrekken als we besluiten moeten nemen over de ‘driver line-up’ verderop.”
Op de vraag of dat betekent dat Mercedes dan een eerste en een tweede rijder aanwijst of dat hij eenvoudig doelde op een verandering van een van de rijders zei Toto Wolff:
“Ik denk dat het belangrijk is om getalenteerde rijders in de auto’s te hebben, maar we willen met ’nice guys’ werken.”

Rosberg heeft een contract tot eind 2016 en Hamilton heeft een doorlopend contract tot en met 2018. Als Mercedes echt de balen krijgt van het gedoe zou daar best iets kunnen veranderen, al zal Wolff zijn uitspraken vooral zo scherp geformuleerd hebben om met deze woorden de heren coureurs wakker te prikken en duidelijk te maken dat het zo niet verder gaat.

RED BULL RACING
Coureurs: Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat
Motor: TAG HEUER (Renault-Ilmor)

Stabiliteit en veerkracht in een organisatie en bij de mensen in een organisatie zijn voorwaarde voor continuïteit. Het zou zomaar een dooddoener kunnen zijn uit een folder van het eerste de beste adviesbureau. Maar bij Red Bull werd dit in praktijk gebracht in de huidige periode. Ondanks een zeer teleurstellend presterende Renaultmotor, waarover Red Bull naar mening van Renault al te hard klaagde in het openbaar, heeft RBR een heel aardig resultaat neergezet in 2015.

In het begin van het achterliggende seizoen heeft Renault op aandringen van Red Bull enige tijd gebruik gemaakt van de adviesvaardigheden van Mario Illien, eigenaar van Ilmor Engineering PLC, de Britse tak van de motorsportspecialist. Dat heeft geleid tot een verstevigde samenwerking voor het komende seizoen. Red Bull krijgt klantenmotoren van Renault, die in samenwerking met Ilmore gebouwd worden in de fabriek in Enstone. Renault is weer thuis, de geavanceerde werkplaats werd ooit door de Fransen verkocht aan Lotus F1 Team. Overigens bleef het team zijn Britse roots toen ook al vasthouden, getuige de programmering van de V10 Renaultmotor uit de periode vlak na de eeuwwisseling die de uitlaat in staat stelde God Save the Queen te blazen.

In ieder geval gaan de motoren in de 2016 Red Bulls Tag-Heuer heten. Inmiddels hebben ook Nissan en Infiniti, beide onderdeel van een joint venture met Renault, hun overeenkomst als sponsor met RBR opgezegd. Nissan leverde bedrijfsauto’s en Infiniti was zelfs naamgever van het team (Infiniti Red Bull Racing) sinds 2012. Tag Heuer was tot en met 2015 sponsor van Mclaren, maakte de overstap naar RBR om daar naamsponsor van de motoren te worden, terwijl zustermerk Chandon, net als Tag Heuer onderdeel van de Moët Hennessy Group, vanaf 2016 de Mclarens zal sieren.
Voor Red Bull wordt het een tussenjaar, zeggen ze. Ze wekken de indruk een andere oplossing te hebben, of toch te zoeken voor 2017. Lang waren er geruchten over de mogelijkheid, dat RBR zou gaan samenwerken met Ilmor om tot een eigen motor te komen, met behulp van Audi, of varianten op deze constructie. Maar Ilmor is gehuwd met Renault en Audi heeft ineens heel andere sores nu het Volkswagenconcern geheel gepreoccupeerd is met het zogenaamde dieselschandaal. Na veel gedoe en gespeculeer moest Red Bull uitwijken naar de huidige constructie met Tag Heuer, Renault én accepteren, dat dochterteam Toro Rosso niet met dezelfde motor, maar met een Ferrari gaat racen. En wat wordt het nu met de motorproblemen ná 2016? Red Bull is nog lang niet uit de problemen en die situatie, die mind set, zou Red Bull als team wel eens lelijk kunnen gaan opbreken in 2016.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!