McLaren betaalt nog steeds voor de fouten die werden gemaakt door het vorige management in het begin van 2013, dat stelt eigenaar Ron Dennis.

McLaren mag nu dan zijn slechtste jaar in meer dan 30 jaar beleven aan de zijde van Honda, de oorzaak voor de recent teleurstellende campagnes ligt volgens hem dus in het begin van 2013.

Dennis gelooft dat de put waar het team nu in zit nagenoeg volledig te wijten is aan slechte strategische keuzes die bijna drie jaar geleden werden gemaakt. Na een sterk jaar in 2012 had het management de vrijheid gekregen om een volledig nieuwe wagen te ontwikkelen, waarna de fout werd gemaakt om die nieuwe wagen niet meteen overboord te gooien en opnieuw te beginnen.

McLaren heeft niet bepaald een succesvol jaar achter de rug, maar dat waren de vorige twee jaren ook niet, verklaarde Dennis.

Soms volg je blindelings je compas zonder erbij stil te staan dat die route vol obstakels kan liggen. Je denkt de goede kant op te gaan, maar dan beland je op het verkeerde aero pad en ben je gezien. Wanneer je een wagen bouwt en er een fundamentele zwakheid in steekt, dan is het enorm lastig om die zwakte weg te werken door ontwikkeling.

Op het einde van 2012 waren we dé dominante kracht binnen de F1. In Brazilië, de VS en Abu Dhabi waren we veruit het snelste. Het jaar daarop kwamen er nagenoeg geen reglementswijzigingen, dus was het een grote fout om een compleet nieuwe wagen te bouwen voor 2013. We hadden na de eerste negatieve indrukken meteen moeten terugkeren naar de wagen van 2012. Dat gebeurde niet, en dat was één van de grootste fouten in de geschiedenis van ons bedrijf.

McLaren won sinds de zege van Jenson Button in Brazilië in 2012 geen enkele GP meer, en behaalde nog slechts twee keer een podium, toen Magnussen en Button de GP van Australië in 2014 als tweede en derde afsloten.

Ondanks het rampseizoen dat McLaren nu achter de rug heeft blijft Dennis ervan overtuigd dat het partnerschap met Honda de juiste weg is voor succes op de lange termijn.

Het is een heel uitdagend jaar geweest, ja, maar rampzalig zou ik het niet noemen. We wisten op voorhand dat het moeilijk ging worden. We hebben nog steeds, ik heb nog steeds, het team heeft nog steeds het absolute vertrouwen dat we binnen enkele jaren het kampioenschap kunnen winnen, met Honda als enige motorenpartner die ons voor de volle 100% wil steunen. Dat laatste is van goudwaarde. Wij mogen heel blij zijn met zo’n gedreven motorenbouwer als partner en we verwachten dan ook dat we begin volgend seizoen een pak sterker zullen zijn.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!