Het plan voor kwalificatieraces blijft rondzingen in de Formule 1. Het idee werd voor 2021 al afgeschoten, maar Liberty Media blijft van plan om de kwalificatieraces met reversed grid in te voeren. Maar is het houden van een extra race wel een goed idee? GPPits.net legt uit waarom Formule 1 kwalificatieraces de doodsteek van een hele speciale kunst zou zijn.

Kwalificeren is een discipline!
Mensen kijken naar de Formule 1 om ‘de race’. De spanning van de start, de kunst van het inhalen, het spektakel wanneer dat goed (of juist fout) gaat, het strategische element en uiteindelijk euforie van een overwinnaar. Racen is een discipline. Een logische gedachte zou dus zijn om meer race-actie in een weekend te stoppen. Een korte race om de startopstelling te bepalen lijkt dan uiteindelijk ook een prima idee.

Ware het niet dat het kwalificeren óók een discipline is. Een hele bijzondere zelfs. De kunst om alles uit één ultieme ronde te halen op verse banden en met een zo licht mogelijke wagen is een talent dat net zo belangrijk is als de racevaardigheid van een coureur. De kern van de autosport zit in het kwalificeren. Men wil namelijk het snelste zijn over een bepaalde periode! Op zaterdag is dat over één ronde, op zondag is dat over driehonderd plus kilometer.

De ware kwaliteiten van een coureur in combinatie met zijn auto komt in de kwalificatie misschien wel meer naar voren dan tijdens de race. Wie geniet er nou niet van een ronde op volle snelheid met pole position-koning Lewis Hamilton? De kwalificatie weerspiegelt de ware kracht van mens en machine waarin beide in een korte periode alles geven wat ze in huis hebben. Ayrton Senna (ook een kwalificatie meester) sprak over het één zijn met zijn wagen. Over hoe het tijdens een kwalificatieronde net was alsof hij buiten zijn lichaam trad en het hele gebeuren van bovenaf kon controleren.

Zo stond Jarno Trulli ooit bekend om zijn uitstekende kwalificatiekunsten. Zijn racecraft aan de andere kant was niet altijd om over naar huis te schrijven. Het werd zelfs zo erg dat de ‘Trulli train’ een welbekend begrip in de sport was geworden. Trulli is het levende voorbeeld dat het verschil tussen kwalificeren en racen er één van dag en nacht is.

 

Een omgekeerde startopstelling is een gimmick!
Een detail van de kwalificatierace is dat men de startopstelling van deze race wil bepalen op basis van het omgekeerde kampioenschap. De race moet honderd kilometer plus één ronde lang worden. Normaal gesproken is dat te weinig tijd voor de snelste coureurs (en auto’s) om naar voren te komen. Als men tijdens een normale raceafstand achteraan start is het al een hele opgave om naar voren te komen, laat staan in een korte sprintrace. De uitkomst is dus dat de snelste coureur op zaterdag vrijwel nooit op pole position zal staan op zondag.

Maar waarom wil men dat de snelste coureurs níet aan de kop van het veld staan? Draait de sport immers niet om het vinden van de absoluut snelste coureur en auto over één seizoen? Het winnen van de wereldtitel is momenteel een kwestie van racecraft én kwalificeren. Behendig zijn in de race én bloedsnel zijn in de kwalificatie. Waarom wil men daar één element uit schrappen? Voor wat chaos en onvoorspelbaarheid op de baan?

Stel je voor. Zaterdagmiddag om vier uur lokale tijd een interview op het rechte stuk met Sergio Pérez, geflankeerd door Esteban Ocon en Romain Grosjean. ¨Fijne race gehad. Bij de start de Williams coureurs voorbij gereden en daarna geconsolideerd terwijl de topteams klem zaten achter de rest van het middenveld.¨.

 

De Formule 1 is een sport, géén show!
Liberty Media heeft veel goede zaken voor de sport gedaan. Het heeft grote stappen gezet om de sport aantrekkelijker te maken bij een breder (jonger) publiek. Men probeert echter van de Formule 1 te veel een show te maken, terwijl het géén show is. Het is een sport! En in de sport komen de beste mensen bovendrijven.

In de Formule 1 is dat een combinatie tussen team en coureur. De laatste jaren hebben we te maken met Mercedes en Lewis Hamilton die keer op keer een verdomd goede prestatie neerzetten. Beter dan de concurrentie. Het speelveld eerlijker maken is een logische stap, want er zijn veel oneerlijke verschillen in de Formule 1. Daar liggen ook zeker kansen. Maar kunstmatige spanning creëren door simpelweg de rangorde om te draaien is een stap te ver.

Mocht het plan van de kwalificatierace in de Formule 1 doorgaan, dan wordt het kwalificeren uit de kwalificatie gehaald. Een belangrijke discipline in de autosport gaat verloren ten faveure van ‘de show’. Het zal op zaterdag in dat geval niet langer meer draaien om het hart van de autosport, de snelste zijn. Maar wel om kunstmatig spektakel op basis van de beste coureurs en teams die moeten beginnen met een handicap.

Alsof Usain Bolt de honderd meter moet afleggen op klompen. Wellicht haalt men het aloude idee van Bernie Ecclestone nog wel weer van stal. Installeer wat sprinklers langs de baan en creëer een regenrace wanneer het een keer een optocht is. Dan laten we de fans stemmen wanneer ze aan mogen en kunnen we de Formule 1 letterlijk een circus noemen.