Om eens af te trappen met een stoffig cliché: fouten maken is menselijk. Sebastian Vettel weet er alles van. Want hij maakt fouten genoeg. Twee dagen geleden ramde hij vol in de flank van Jenson Button’s McLaren door een moment van twijfel en onoplettendheid. Kan gebeuren. Zoals gezegd is dat menselijk. Dit keer was het Vettel, de volgende keer is het misschien Button zelf. Al is de kans aanmerkelijk groter dat het de volgende keer toch weer Vettel is.

Maar wat gekker is: wat Vettel deed mag helemaal niet! Daar blijkt zelfs een straf op te staan. Een drivethrough penalty. Zelf dacht ik in al mijn naïviteit aan een race ongeval. Een foutje. Misschien zelfs een blunder. Maar niet meer dan dat. Geen kwade opzet. Geen moedwillig spelbederf. Maar ik bleek er er volkomen naast te zitten. De FIA kon dit niet zomaar over hun kant laten gaan. Een team vol strafgrage stewards én Nigel Mansell kwamen direct in actie. Ja, inderdaad. Díe Nigel Mansell. Mijn jeugdheld. Maar ook die vent die in zijn loopbaan bij talloze vergelijkbare incidenten betrokken was. Díe Nigel Mansell besloot samen met de strafgrage stewards dat dit echt niet toegestaan is. Sebastian Vettel moest gestraft worden. En zo geschiedde…

Begrijp me goed, ik heb geen medelijden met Vettel. Ik vind het een wat arrogante en wat gehypete rijder die simpelweg nog helemaal geen toprijder is en dus ook geen titel verdiend. Dus wat dat betreft maakt het mij vrij weinig uit. Maar ik snap gewoon de straf niet. Waarom kreeg Vettel een straf en kreeg Barrichello die niet toen hij enkele ronden eerder Alonso in de flank trof? Was toch ook een fout?

De officiële reden is: ‘causing a avoidable accident’ Dus eigenlijk zoiets als het veroorzaken van een vermijdbaar ongeval. Maar wat was er dan niet vermijdbaar aan het ongeval tussen Barrichello en Alonso? Was het onmogelijk voor Rubens om iets eerder te remmen? Was het onmogelijk voor Rubens om de bocht te halen die Alonso wel haalde? Nee toch zeker. Begrijp me goed: Rubens Barrichello verdient natuurlijk geen straf.

Maar waarom verdient Sebastian Vettel dat dan eigenlijk wel?