Eerder konden wij u melden dat de F1-topteams RBR en Ferrari uit de FOTA waren gestapt!

Het een en ander lijkt voor te komen uit de weinig transparante werkwijze van Red Bull, die er door andere teams van wordt beschuldigd dat zij het Resource Restriction Agreement [RRA] overtraden.

Hoewel beide teams zeggen dat ze hun best zullen doen om hun bijdrage te leveren aan de kostenreductie, is de verwijdering uit de FOTA een zeer onlogische stap. Het kan ertoe leiden, dat Ferrari in een mum van tijd weer een x aantal mensen voor het team recruteert.

Immers zijn de Italianen niet meer gebonden aan het RRA en het is geen geheim dat Ferrari vaker wil kunnen testen. Insiders menen dat de kosten wederom zullen stijgen en dat de overige F1-teams, McLaren en MercedesGP voorop, zich niet langer aan het RRA gehouden zullen voelen. Zo doende is alle moeite dan voor niets geweest!

Menige F1-fan lijkt zich af te vragen hoe dit nu weer gaat aflopen.

Een persoon kan er niet mee zitten. Bernie Ecclestone heeft zijn afkeur voor de FOTA nooit onder de banken geschoven. De bejaarde Brit weet nu dat de FOTA geen een front meer is en ziet uiteraard kansen, om het momentum naar zich toe te trekken. Er is momenteel wat gesteggel over de aandelen, die CVC dan weer niet of weer wel zou verkopen.

Ook staat Bernie nu een stuk sterker in de onderhandelingen omtrent de nieuwste Concorde Agreement. Het is overigens ‘heel normaal’ dat dergelijke samenwerkingen tussen de F1-teams eindigen in een opsplitsing. Inclusief het door Ecclestone opgerichte FOCA [Formula One Constructors Association] van 1980.

Het lijkt een herhaling van zetten. Nu Ferrari weer is geïsoleerd (Eerder stapte Ferrari in 2005 uit de GPWC/GPMA van 1997-2005), zal Bernie hen vast en zeker een voorkeursbehandeling geven om in de F1 te blijven. Reken maar dat het boodschappenlijstje van Luca di Montezemolo (vaker testen, drie auto’s per team) als opties aan ons voorbij zullen komen.

Wij van GP Pits zullen er met onze neus er bovenop zitten!