Twee weken na de weinig boeiende wedstrijd in Valenica snakte de Formule 1 wereld weer naar wat actie, eerlijk is eerlijk, na de thrillers in Monaco en Canada zijn we ook wel verwend. Die broodnodige actie die elke Formule 1 fanaat wil zien vindt dit weekend plaats op het circuit in Silverstone, het is één van de oudste banen op de kalender en ongetwijfeld één van de mooiste. De eerste trainingen op het Engelse circuit zitten er inmiddels op.

Met die spanning zat het vandaag wel goed in Silverstone, de regen deed haar werk en zorgde ervoor dat de heren coureurs flink op hun tellen moeten passen. De engineers zitten inmiddels met hun handen in het haar. Nu de engine mapping voor de hot blown diffuser verboden is zou testen op een droge baan wel handig zijn. Niets is minder waar. Of het verbod nu daadwerkelijk ook Red Bull Racing aantast hebben we dus nog steeds geen antwoord. Mark Webber liet in VT1 de snelste tijd noteren in 1:46.603, not bad for a second driver. Sebastian Vettel had het iets zwaarder en eindigde op de dertiende positie. Hoewel geruchten de ronde deden dat Vettel in Valencia al aan het uitproberen was met de uitlaat voor Silverstone moet die uitlaat vandaag wel op de auto gezeten hebben. De tijden in VT2 konden echter niet mee voor de toptijden. Webber reed zichzelf naar de veertiende tijd en Vettel moest genoegen nemen met de achttiende positie. Of Red Bull nu wel of niet last heeft van het verbod op ‘agressieve’ engine mapping blijft dus nog steeds een vraagteken.

Een paar garagedeuren verderop bereidt McLaren zich voor op haar thuiswedstrijd. Door het slechte weer zaten Jenson Button en Lewis Hamilton echter niet te springen om de baan te betreden. Het totaal van beide heren kwam tijdens de tweede training op slechts twaalf ronden te staan. Het team uit Woking reed vandaag met een nieuwe achtervleugel, Button liet weten teleurgesteld te zijn dat er onvoldoende data is binnengehaald om de vleugel te kunnen beoordelen. Of de vleugel dus de rest van het weekend gebruikt gaat worden is vooralsnog onbekend.

Ferrari had daarintegen wel reden om te juichen. Felipe Massa reed zichzelf tijdens VT2 knap naar de snelste tijd, de Ferrari lijkt dus aardig uit de voeten te komen in de regen en de heren uit Maranello hopen dus stiekem ook dat het gure Engelse weer aanhoudt. Keerpunt van de regen was ook hier wel weer dat nieuwe onderdelen niet of nauwelijks getest konden worden.

Bij Lotus Renault stonden de gezichten er minder goed geluimd bij, Petrov en Heidfeld wisten de wagen niet boven de top tien uit te tillen. De hoop is dan ook groot dat het weer de rest van het weekend beter is. Heidfeld liet daarnaast weten niet gecharmeerd te zijn van het nieuwe gedeelte van Silverstone.

Mercedes GP lijkt een lichtpuntje te zien in een seizoen dat toch wel tegenvalt. In Canada lieten de Duitsers al zien dat de wagen het best deed onder natte omstandigheden en vandaag is daar dan ook geen uitzondering op. Michael Schumacher schopte het in VT1 naar een tweede stek en zijn teamgenoot presteerde hetzelfde in VT2. De heren durven echter geen conclusies aan de snelle tijden van vandaag te trekken en wachten liever af totdat het droog wordt.

De monteurs van Sauber Motorsport hoefden zich vandaag niet te vervelen. In het filmpje dat wij vandaag plaatsten valt te zien hoe Kamui Kobayashi de wagen compleet afschrijft. Bij het uitkomen van de laatste bocht verliest de Japanner alle controle over de wagen, glijdt over het gras, heeft geluk dat de wagen niet rolt en toucheert vervolgens de gloednieuwe muur in Silverstone. Resultaat: de wagen komt nog wel terug in de pits, weliswaar achterop een transporter, na de training. De wagen is op tijd klaar voor de tweede sessie en Kobayashi behaalt daarin een nette derde tijd. Perez doet het daarintegen ook niet onverdienstelijk en behaalt een vierde plaats in VT1. In VT2 zakt hij af naar een negende positie.

Bij Toro Rosso gaat Jaime Alguersuari als de brandweer, na een 8e plaats in zowel de Grote Prijs van Canada als in Valencia lijken de donkere wolken boven het stoeltje van de Spanjaard weg te trekken. Met een tiende tijd in VT1 lijkt de lijn zich door te zetten. In VT2 staat Alguersuari met beide benen terug op de grond, de zeventiende tijd staat voor hem op de klokken. Teamgenoot Sebastien Buemi nam ook nog deel, hij reed in VT2 de tiende tijd, wat aangeeft dat Toro Rosso haar regensetup aardig op de rit lijkt te krijgen, niet onhandig in Silverstone.

Force India presteerde ook alleraardigst, Sutil en Di Resta reden in VT2 top tien tijden. In VT1 kwam Sutil kwam niet aan rijden toe omdat hij plaats moest maken voor Nico Hulkenberg, die de wagen op een 9e tijd plaatste. Paul Di Resta was goed voor de elfde tijd. Toch hopen de heren uit India dat het morgen droger wordt, om nog iets van de setup te kunnen maken.

Williams kende vandaag twee gezichten. Barrichello reed in VT1 een verdienstelijke derde tijd en in VT2 naar de achtste tijd, reden genoeg om gelukkig te zijn. De Braziliaan wil echter niet te optimistisch doen en wacht liever het droge weer af. Maldonado kwam niet verder dan een twintigste plaats.

Team Lotus Heiki Kovalainen reed in de tweede training naar een knappe dertiende positie. Jarno Trulli eindigde als eenentwintigste maar was wel tevreden over de Intermediates van Pirelli.

Bij Virgin Racing maakte d’Ambrosio een goede tweede training mee, hij hield in die tweede training zowel Pastor Maldonado, Jarno Trulli als teamgenoot Timo Glock achter zich.

Bij HRT maakte Daniel Ricciardo zijn debuut. VT1 werd gebruikt om te wennen aan de wagen en daarmee reed hij ook de laatste tijd. In VT2 kon het losgaan en ook hier liet hij geen foute indruk achter. Teamgenoot Vitantonio Liuzzi kon geen weerstand bieden tegen de Australiër, die slechts drietiende van een seconde moest toegeven op Timo Glock.