Vrijdag 28 oktober 2011. Aan het eind van de pitstraat in India op het Buddh circuit gaan voor de eerste maal in de geschiedenis de lichten op groen. Dankzij de dodelijke ongevallen van Dan Wheldon en Marco Simoncelli zijn de vooruitzichten naar de Grote Prijs van India vervaagd en kreeg de race niet zoveel aandacht als de organisatie misschien gehoopt had. Veel Formule 1 coureurs betuigen dit weekend hun medeleven aan de families van de gevallen helden. Fernando Alonso en Jarno Trulli pasten ondermeer hun helmdesign aan ter nagedachtenis aan hun collega’s. HRT rijdt dit weekend met een rouwband op de wagens.

Toch gingen vanmorgen de lichten uit op het Buddh International Circuit, en waarom ook niet? Het leven gaat nu eenmaal door. Lewis Hamilton klokte in die eerste sessie in India de snelste tijd en bleef daarbij de Red Bulls van Sebastian Vettel en Mark Webber voor. Het circuit heeft waanzinnig veel grip. Het is snel en heeft een lekker ritme. Reageerde Hamilton aan het eind van de dag. Later zou nog bekend worden dat Hamilton een gridstraf krijgt van drie plaatsen wegens het negeren van de gele vlag toen de wagen van Pastor Maldonado door de marshalls in veiligheid werd gebracht.
Bruno Senna zal in die eerste sessie ongetwijfeld een flashback hebben gehad naar zijn GP2 race in Istanbul in 2008 waarbij hij een hond én zijn voorwielophanging in stukken reed. De sessie moest namelijk een tijdje stilgelegd worden door honden die besloten dat ze de training aan de andere kant van de baan wouden gaan bekijken. Hopelijk letten de marshalls beter op honden die de baan op dreigen te lopen. Ik heb er al eens een aangereden en gelukkig overleefde ik dat. Reageerde Bruno Senna.
Waren er dan ook nog coureurs met problemen? Jazeker waren die er, een nieuwe baan en dus waren er mensen die van de baan gingen. Te beginnen met Jaime Alguersuari die te wijd ging en zijn achtervleugel de afrastering van de baan raakte. Fernando Alonso moest de eerste training afkijken op een groot scherm naast de baan dankzij een motorprobleem die hem naar de kant van de baan bracht en hetzelfde lot was er voor Pastor Maldonado.

In de tweede vrije training kreeg het Formule 1 veld wéér een flashback naar 2008. Dit maal op een positieve manier want Felipe Massa was weer eens de snelste van het veld! Hij wist Sebastian Vettel op 0.088 achter zich te laten. Teamgenoot Fernando Alonso volgde op de derde plaats. Waardoor Ferrari content kan zijn met de resultaten van Vrijdag. Het team reed met een nieuwe voorvleugel die echter niet helemaal perfect werkte, hij veroorzaakt namelijk vibraties in de wagens waar de coureurs wel veel last van hebben. De tijden op vrijdag zeggen natuurlijk niet zo veel, maar het is geweldig om toch het snelste te zijn. Hopelijk trekken we deze lijn door. Aldus een tevreden Massa.
De tweede training werd opgeschrikt door een crash van Jerome D’ Ambrosio. De Belg gaat te wijd in één van de bochten en verliest daarbij de controle over zijn Virgin waardoor hij achterwaarts de vangrail raakt. De wagen loopt hierbij schade op aan de achterkant en de Vrijdag van Jerome zit er dan ook op. Ook Pastor Maldonado kwam in de problemen door zijn wagen in het grind te parkeren na een spin, extra zuur voor de Williams monteurs was dat de wagen net op tijd klaar was voor de tweede training nadat de motor vervangen had moeten worden.

Morgen is er meer racegeweld in India. De derde vrije training start om half 8 nederlandse tijd gevolgd door de kwalificatie die van half 11 tot half 12 duurt.