Amper 5 dagen na het succes van Lewis Hamilton op de Nurburgring stonden de heren coureurs gisteren alweer aan het eind van de pitstraat op die andere ring, de Hungaroring. Het grootste nieuws kwam echter niet van de baan maar was te vinden naast de baan.

Formule 1 verdwijnt toch achter decoder in Engeland
De Engelse omroep BBC maakte gisteren bekend dat het vanaf volgend jaar slechts tien (de helft van het totaal) races rechtstreeks gaat uitzenden en de rest van de races op een later tijdstip waarschijnlijk is samengevatte vorm. Het gehele seizoen zal live te zien zijn op de betaalzender SkySports. Dat de BBC moest bezuinigen is al lang geen geheim meer, dat de uitzendingen van de Formule1 achter de decoder verdwijnen is echter veel opmerkelijker. Want het was juist Bernie Ecclestone (de grote man achter de tv uitzendingen en de rechten daarvan) die al jaren roept dat de Formule 1 gratis beschikbaar moet blijven voor de TV kijkers en niet achter de decoder mag belanden. Het hele verhaal krijgt waarschijnlijk nog een staartje, in het ‘Concorde agreement’ dat de FIA, FOTA en FOM hebben getekend staat dat de Formule 1 gratis beschikbaar moet blijven. Ook voor de Nederlandse Formule 1 fans heeft de verandering gevolgen. Een groot deel van de Formule 1 fans kijkt hun favoriete sport via de BBC aangezien de uitzendingen van deze zender vele malen uitgebreider zijn dan van RTL7.

Nieuwe voorlopige kalender 2012
Ander groot nieuws op vrijdag is dat er een nieuwe voorlopige kalender voor 2012 is bekendgemaakt. De grootste wijziging hierin is dat de Grote Prijs van Turkijë is geschrapt van de kalender. Bahrein verhuist naar begin November en vormt zo een back to back race met Abu Dhabi. De Grote Prijs van India verschuift vervolgens naar 22 april. Nieuw op de kalender is de Grote Prijs van de Verenigde Staten is Austin. Deze race zal de voorlaatste worden van het seizoen op 18 November. Het seizoen begint op 18 Maart in Australië. De kalender moet nog wel goedgekeurd worden door de World Motorsport Council.

Hamilton snelste op vrijdag
Uiteraard werd er gisteren ook nog gereden op de Hungaroring. Lewis Hamilton was in beide sessies de snelste man op de baan. Zonder slag of stoot ging het echter niet, Hamilton verloor kostbare twee kostbare rondes omdat hij werd opgehouden door Jaime Alguersuari. Sebastian Vettel en Fernando Alonso maakten in de eerste training de top 3 compleet. In de tweede training waren het Fernando Alonso en Jenson Button die de tweede en derde tijd noteerden.

Red Bull verliest vleugels
Mark Webber kende in de eerste vrije training een angstig moment. Bij het uitkomen van bocht 11 verloor de Australiër de macht over het stuur en torpedeerde met zijn Red Bull de vangrail. De schade bleef beperkt tot een verloren voorvleugel. Een filmpje van het incident is hier te vinden.

Beroemde gele helm terug bij Lotus Renault
Bij Lotus Renault stapte Bruno Senna voor de eerste training in de wagen van Nick Heidfeld. Hij reed de vijftiende tijd en was daarmee ruim langzamer dan teamgenoot Vitaly Petrov. De geruchten gaan al een lange tijd de ronde dat Senna over een niet al te lange tijd Nick Heidfeld ook tijdens de races mag gaan vervangen. Een andere naam de wordt gefluisterd is die van Romain Grosjean, deze gaat echter aan de leiding van het GP2 kampioenschap en zal dus pas vanaf Singapore willen instappen om zo eerst het GP2 kampioenschap veilig te stellen.

Klik hier voor de volledige uitslag van de eerste vrije training
Klik hier voor de volledige uitslag van de tweede vrije training