Komend weekend in het Formule 1 raceweekend in Bahrein is het ook weer de beurt aan de Formule 2, de opstapklasse onder de F1. Charles Leclerc werd vorig jaar kampioen met Prema en is inmiddels doorgestroomd naar Sauber in de F1. In Sakhir begint de strijd om wie hem zal opvolgen. We blikken alvast vooruit.

© fiaformula2

De wijzigingen

Een van de eerste wijzigingen die we in de F2 tegenkomen, is de auto. Vorig jaar werd er voor het laatst met de Dallara Gp2/11 gereden, die na zes jaar dienst in de GP2 en één jaar in de F2 met pensioen gaat. Daarvoor in de plaats komt de nieuwe Dallara F2 2018, die eigenlijk een jaar eerder had moeten debuteren, maar zowel onduidelijkheid over de motorisering als de veranderde regels rond veiligheid zorgde ervoor dat het project een jaar later is afgerond. De vier liter V8 Mechachrome motor, die al jaren de mainstay van de raceklasse was (en qua geluid de laatste vier jaar de F1 overvleugelde) is vervangen door een 3.4 liter V6 motor die ook door Mechachrome is gebouwd en voorzien is van een turbo. Het zal er voor zorgen dat coureurs die aan de GP2 wagen gewend waren hun rijstijl wat moeten aanpassen, omdat de turbo meer koppel kan produceren.

Er was een tijdje sprake dat er een verkleinde versie van de hybride motoren in de F1 beschikbaar zou komen, maar gelukkig is dat plan op de tekentafel gesneuveld (het zou de kosten die toch al hoog zijn voor sommige teams nog hoger hebben gemaakt). Naast de nieuwe motor is er ook een halo aan de auto toegevoegd, die ongetwijfeld dezelfde commentaren gaat oproepen als in de F1 zelf. De FIA is tevens van plan ook de F3 in de toekomst van een Halo te voorzien.Wat het aantal raceweekends betreft, er is één race bijgekomen, dus nu zijn het er 12. Na de GP van Monaco verhuist het circus 194 km naar het westen om In Le Castellet bij de GP van Frankrijk ook aan de start te staan. Eén team heeft afscheid van de F2 genomen. Racing Engineering stond wel op de initiële entrylist, maar heeft besloten zich op de European Le Mans series te concentreren. Russian Time stond eerst niet op die entrylist, maar werd ter elfder ure nog ingeschreven. Carlin maakt zijn debuut in de F2, samen met Charouz Racing. Fortec was ook van plan een F2 auto in te schrijven, maar door gebrek aan sponsoring besloot men het debuut een jaar uit te stellen.

De winnaars van vorig jaar

Dankzij Leclerc won Prema weliswaar de Drivers Title, maar de Constructors Title ging dankzij de tweede plaats van Artem Markelov en de vierde plaats van Luca Ghiotto naar Russian Time. De Russen zullen met Markelov voor het vijfde achtereenvolgende seizoen proberen die prestatie te evenaren dan wel te verbeteren. Als tweede rijder trok men Honda protegé Tadasuke Makino aan, die na een campagne in de F3 vorig jaar bij Hitech nu een stapje hogerop zet, al waren zijn resultaten niet echt denderend te noemen met één podium, 57pt in totaal en een vijftiende plaats in de eindstand.

Prema heeft intussen de familie Gelael binnen gehaald. Na vorig jaar met Campos te hebben gewerkt is Sean Gelael nu bij het Italiaanse topteam ingestroomd. Net als altijd neemt de Indonesiër een goede drivercoach mee, die als dank voor de ondersteuning KFC Indonesia sponsoring meekrijgt. En na Tom Blomquist, Tom Dillmann, Antonio Giovinazzi en Mitch Evans is de gelukkige dit jaar Nyck de Vries. Vorig jaar al bij Rapax en Racing Engineering had de Vries al een sponsorpakket van Gelael, dit jaar doet ook hij een stap omhoog in een gooi naar de F2 titel. Het wordt een belangrijk jaar, want bij winst hoopt De Vries een gooi te doen naar een F1-stoeltje.


©fiaformula2

De uitdagers

Een van de belangrijkste tegenstanders voor de Vries wordt Lando Norris. De jonge Brit lijkt voor Mclaren een Lewis Hamilton scenario te volgen richting de F1. Vorig jaar al reed hij in het laatste F2 weekend mee voor Campos, maar daar kon hij nog geen punten scoren, wel won hij toen de F3 titel en werd hij tweede in de GP van Macau. Dit jaar brengt Norris Carlin weer terug. Als GP2 team was de troep rond Trevor Carlin een geduchte tegenstander die kampioenschappen vierde in de F3, de World Series by Renault en Indy Lights, maar in de GP2 kwamen ze nooit verder dan de 2e plaats van Felipe Nasr in 2013 en 2014. Hun laatste GP2 seizoen in 2016 was het team een duiventil van betalende coureurs. Met Norris en Sergio Sette Camara hoopt de Britse renstal weer vaker op het podium te kunnen staan.

De twee grootste uitdagers na Carlin lijken de twee Franse teams ART en DAMS. DAMS houdt Nicholas Latifi aan als coureur, en zet naast hem Alexander Albon neer, twee beproefde krachten in het GP2-F2 veld van de afgelopen jaren. ART stelt daar tegenover de twee Britse Mercedes junioren Jack Aitken en George Russell. Beide Britten hebben hun sporen verdiend in de opstapklassen: Aitken in de Formule Renault 2.0 en GP3, waar hij vorig jaar 2e werd… achter Russell, die van de F3 doorstootte naar de GP3 en meteen won. Ook toen waren de twee teamgenoten bij ART, de Franse renstal heeft ze nu allebei gepromoveerd.

Satelliet-teams en rejects

Het Zwitserse bedrijf BWT heeft in een aantal jaren tijd een opvallende aanwezigheid in de autosport gecreëerd. Reden eerst alleen de F4 ADAC en F3 met de kenmerkende roze livery, nu zijn ook DTM, F1 en F2 voorzien van een team dat door BWT wordt gesponsord. Maximilian Günther en Nirei Fukuzumi verdedigen de BWT kleuren als coureurs voor Arden, dat BWT als partner heeft aangetrokken. Het zou voor een van de twee ook een mogelijk stap omhoog naar het aan BWT gelieerde Force India kunnen zijn. Bij Trident is de F1-connectie ook aanwezig. Haas-reserve coureurs Arjun Maini en Santino Ferrucci zijn dit seizoen de coureurs voor het Italiaanse team.

Campos heeft een tweedeling gemaakt: één talent en één paydriver. Luca Ghiotto is overgekomen van Russian Time, terwijl Roy Nissany na een aantal jaar in de World Series V8 overstapt naar de F2. Ook MP Motorsport lijkt op zoek naar zowel geld als talent. Ralph Boschung is al een tijd geleden bevestigd, maar het duurde tot kort geleden voor Roberto Mehri voor Bahrein werd bevestigd, hoewel hij wel nog voor het Nederlandse team getest heeft in Le Castellet. Charouz Racing lijkt met de afdankertjes van topteams te proberen vooruit te komen. Louis Deletraz werd ter faveure van De Vries vorig jaar weggestuurd bij Racing Engineering en maakte het seizoen bij Rapax af. Antonio Fuoco lijkt een beetje de verkeerde kant op te drijven. De Italiaan reed vorig jaar nog bij Prema, maar kon totaal niet tippen aan Leclerc. Hij is nog steeds lid van de Ferrari Driver Academy en is nu ook bij Charouz geland.

Update: Lando Norris heeft in de kwalificatie meteen zijn stempel op het weekend gedrukt door de pole te pakken met slechts 0.06sec op George Russell. Alex Albon vormt met Nyck de Vries de tweede rij, Louis Deletraz en Sergio Cette Camara de derde. De eerste race is vanmiddag om 12u15 te volgen bij Ziggo Sport Racing


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!