Bij het komende Formule 1 raceweekend is ook de aftrap van de nieuwe Formula 2 klasse gepland, vijf jaar nadat Luciano Bacheta in 2012 als laatste kampioen in die klasse gekroond werd. Maar hoeveel is er nu eigenlijk veranderd?

De voorgeschiedenis: oude wijn en nieuwe zakken?

Goed beschouwd is 2017 (alweer) een overgangsjaar. De GP2/11 Dallara die ooit in 2011 zijn debuut maakte in de GP2 klasse en de Renault Mechachrome V8 die al sinds 2005 als aandrijving dient zullen dit jaar voor het laatst als strijdwapens in deze klasse gebruikt worden. De FIA had het liever anders gezien. Er werd al in 2015 een tender uitgeschreven voor de nieuwe F2 en een werkgroep onder leiding van Stefano Domenical moest alles in goede banen. gaan leiden. Tevens werd alvast aangekondigd dat de GP2 en World Series by Renault minder punten op de Superlicentie waard zouden zijn en dat de nieuwe F2 de meeste punten toebedeeld zou krijgen.

Luciano Bacheta, de laatste kampioen F2 in 2012 © Motorsport Vision

Gevolg, Renault trok zijn handen van de World Series af en ging in 2016 als officieel team terug de F1 in. De werkgroep kwam echter tot de ontnuchterende conclusie dat er geen animo was geweest voor de tender om een nieuwe raceklasse op te zetten. Of men nu huiverig was vanwege het financieel klimaat, of juist terugdacht aan de vorige poging de F2 leven in te blazen in 2009 met verkapte Formula Palmer Audi’s, het werd niet duidelijk. Wel duidelijk werd dat Bruno Michel, .de baas van GP2, wél belangstelling toonde om de GP2 naar de F2 te converteren, waarmee eigenlijk het punt om een competitieve maar goedkopere opstapklasse op te richten alweer teniet werd gedaan

De FIA hield dus een tijdje de boot af, tot de managementwissel afgelopen jaar. Toen kwam alles alsnog in een stroomversnelling en werd besloten de GP2 voor dit jaar om te dopen naar F2. De geplande wijzigingen aan auto en motor worden dus opnieuw een jaar verschoven, al zal de FIA dit keer een dikkere vinger in de pap hebben dan eerst. De F2 zal voor 90% de raceweekends van de F1 volgen, maar met de toevoeging van een tweetal races op Jerez begin oktober is er toch plaats voor één standalone event.

Top3 plus Tob 3 in één team?: Prema, ART, DAMS

Het team dat de laatste GP2 Constructeurstitel won mag nu gaan jagen op zijn eerste F2-titel. Prema Powerteam leverde vorig jaar een onverwacht goede lineup met Red Bull talent Pierre Gasly en paydriver Antonio Giovinazzi die een 1-2 binnenhaalden. De Ferrari Driver Academy posteert voor dit jaar GP3-promovendi Charles Leclerc en Antonio Fuoco bij het team. Leclerc deed het uitstekend vorig jaar met de GP3 titel, Fuoco had in de Trident af en toe moeite het tempo van de Fransman in zijn ART te volgen, maar het zal leuk zijn om te zien hoe de zaken staan met gelijke wagens.

Leclerc’s voormalige werkgever ART neemt één GP3-promovendus mee. Alexander Albon maakt de stap naar het F2 team, terwijl Honda protegé Nobu Matsushita zijn derde seizoen ingaat, een volledig Aziatische lineup dus. Albon was vorig jaar tot het laatst in gevecht met Leclerc om de GP3-titel, benieuwd of de Britse Thai die trend kan doorzetten. Matsushita heeft dan wel de ervaring, maar de Japanner brak vorig jaar geen records tegenover het Prema-geweld.

DAMS heeft met Oliver Rowland een potentiële topper in huis gehaald. De Brit is al onderdeel van de Renault Academy en is tevens ontwikkelingscoureur geworden voor het F1-team van Renault. Zijn constante manier van rijden leverde vorig jaar een aantal podiumplaatsen op, maar helaas jaagt Rowland nog steeds op de eerste overwinning. Nicolas Latifi is aangebleven bij de Franse renstal, ondanks een wat teleurstellend seizoen met slechts 23pt en een podiumplaats in de eerste race.

De R voor OutsideR: Racing Engineering, Rapax, Russian Time

Racing Engineering heeft een compleet nieuwe lineup. Louis Deletraz, zoon van voormalig F1-rijder Jean Denis Deletraz, promoveert uit de World Series. De Zwitser is bekend met de F2-auto, want hij reed vorig jaar nog twee races mee in Abu Dhabi, al scoorde hij daar geen punten. Gustav Malja komt na een erg wisselvallig seizoen 2016 over van Rapax, waar het opviel dat hij pas in de 2e helft van het jaar beter begon te rijden en zelfs nog twee podiums meenam in België en Italië.

Nyck de Vries maakt dit jaar zijn debuut in de F2 als onderdeel van Rapax. De Italianen staan er al jaren om bekend hun auto’s goed te prepareren, maar hun keuze van coureurs was nog wel eens hit-or-miss. Pastor Maldonado won zijn Gp2 titel bij het teams in 2010 en Stefano Colletti was een schot in de roos die zich in sprintraces specialiseerde, maar vorig jaar konden Arthur Pic en Gustav Malja maar mondjesmaat vooraan mee doen. De Vries is tijdens de tests in Bahrein en Barcelona een paar keer positief opgevallen met top5 tijden en zelfs een snelste tijd in de laatste sessie. Zijn teamgenoot wordt veteraan Johnny Ceccotto Jr, die vorig jaar twee raceweekenden inviel voor Pic en dat zowaar zonder ongelukken voor elkaar kreeg

Russian Time houdt racewinnaar Artem Markelov aan voor dit seizoen en zet Luca Ghiotto naast hem die overkomt van Trident. Het is voor Markelov alweer het vierde seizoen bij het Russische team, waarvoor hij vorig jaar één podiumplaats en een compleet onverwachte overwinning pakte in Monaco, waar de stewards en de FIA nu nog niks van begrijpen, want hoe kon hij tijdens de Virtuele Safetcar periodes zoveel voorsprong nemen? Het zette in ieder geval een kleine rem op het gebruik van de VSC. Ghiotto scoorde wat wisselvallig in zijn eerste seizoen voor Trident, maar deed het met een handvol podiums, een sprintrace win en 111pt helemaal niet slecht.

De Rest: Verrassingen of achterhoedekandidaten

Tot slot nog vier teams waarvan er twee vorig jaar in de achterhoede bivakkeerden, één compleet verraste met een 1-2 in Oostenrijk en een Nederlands team. Om met de laatste te beginnen, Campos Racing is helaas zijn suikeroom kwijt. Sean Gelael is namelijk van de Spanjaarden overgestapt naar Arden International. Ralph Boschung heeft zijn entree gemaakt vanuit de GP3 en krijgt gezelschap van oude rot Stefano Coletti, die in zijn tijd bij Rapax vooral heel slim de sprintraces aan elkaar reeg, maar dat was nog toen de klasse zonder DRS reed. Met DRS is het nog maar de vraag of de verdedigende stijl van de Monegask goed uitpakt.

De KFC-centen van de Gelael familie laten nu hun sporen na bij wat nu Pertamina Arden heet, want Norman Nato, die als driver-coach van Gelael mag fungeren, zette zich in meerdere testsessies bovenaan de lijst. Ter vergelijking vorig jaar bengelde Arden vaker achteraan omdat Jimmy Eriksson en Nabil Jeffrey totaal geen snelheid in de auto hadden. Gelael lijkt langzaam wat uit de achterhoede weg te komen in de tests. De Indonesiër is tevens testrijder voor Scuderia Toro Rosso in de sessie die de F1 dit jaar afwerkt in Bahrein, Hongarije en Abu Dhabi.

Jeffri heeft inmiddels onderdak gevonden bij een ander klassiek team voor de middenmoot of achterhoede: namelijk Trident. Ook hij krijgt een veteraan naast zich met Sergio Canamasas, de meest defensief rijdende coureur in deze klasse. Toch, ondanks het feit dat hij vaak kritiek krijgt over roekeloos rijden, heeft hij vorig jaar niet één keer een crash veroorzaakt, de keren dat het fout ging werd hij of zelf uit de race geramd of liet de auto hem in de steek. En hij is nog steeds een van de weinigen in de voormalige GP2 die er in Monaco in is geslaagd succesvol in te halen in St. Devote.

Jarenlang was er een zekerheid in de GP2: Daniel de Jong zou aan de start staan voor MP Motorsport. Dit jaar echter is het anders. MP haalde voormalig Red Bull talent Sergio Cette Camara aan boord en koppelde hem aan voormalig Manor-testcoureur Jordan King, die overkomt van Racing Engineering. Cette Camara had een lastig F3 seizoen, maar viel wel op door een derde plaats in de Marlboro Masters, een podiumplaats in het weekend op de Norisring en een derde plaats in Macau, dus het lijkt erop dat hij goed is in stratencircuits. King deed het niet slecht vorig jaar in de Racing Engineering met een paar podiums en twee gewonnen sprintraces, maar zijn seizoen ging in de tweede helft uit als een nachtkaars.

Schema:

– Eerste activiteit op de baan in Bahrein is morgenvroeg om half 11 in de trainingen,
– De kwalificatie begint om 19u ‘s avonds
– De main race zal worden verreden op zaterdag 12.10u, de sprintrace zondag om 13.15u.
– Ziggo Sport zend het seizoen uit via hun kanaal Ziggo Sport Racing.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!