Bij het nader bestuderen van de Pole-lap van Sebastian Vettel in Turkije blijkt pas echt hoeveel downforce de Red Bull heeft, met name zijn gebruik van het DRS is bijzonder te noemen.

Uit beelden van de onboardcamera blijkt dat hij DRS activeerde voor de derde knik in de beruchte bocht 8. Dezelfde bocht en positie waar hij eerder in de vrije training een zwaar ongeluk mee maakte. Dit laat ook het vertrouwen zien wat de jonge wereldkampioen in zijn bolide heeft.

De beschikbare data van het DRS gebruik tijdens een raceweekend is vooralsnog zeer beperkt en we moeten het achterhalen middels de onboardbeelden. Als we kijken naar de beelden van de kwalificatie van bijvoorbeeld Nico Rosberg, dan zien we dat hij DRS pas activeert na het uitkomen van de bocht als de auto weer recht staat.

Ook al is het niet van elke coureur na te gaan hoe ze DRS gebruikte tijdens de kwalificatie, is de prestatie van Vettel in deze toch erg knap en bijzonder te noemen. Zeker als je bedenkt dat de coureur hier een dag eerder keihard zijn auto de muur in ramde.

Het is te hopen dat de FIA een manier vind om het gebruik van DRS in de kwalificatie beter weer te geven. Voor menig F1 liefhebber zal het een interessant naslagwerk vormen om uit te pluizen wie waar snelheid heeft gewonnen of verloren.