Aan Hispania Racing-eigenaar Jose Ramon Carabante is drie maanden celstraf [plus een boete van 450 euro] geëist, wat werd toegewezen door de rechter. De 59-jarige Spanjaard zal echter de celstraf niet hoeven uit te zitten, want een boete van ca. 1800 euro lijkt genoeg om dit te voorkomen.

Carabante werd veroordeeld voor fraude en misbruik van gelden, wat ruim 14 jaar geleden gepleegd zou zijn. De Spanjaard verkocht in die tijd een stuk land, waar hij aan 41 geïnteresseerden beloofde huizen te gaan bouwen. Dat project, Llano de las Damas geheten, kwam echter nooit van de grond. Volgens de rechtbank van de provincie Cadiz en Ceuta, was de Spaanse zakenman als de enige directeur van het bedrijf verantwoordelijk voor de promotie en was dus verantwoordelijk voor het ondertekenen van contracten voor de verkoop en het financieel management.

Twee medewerkers van Carabante, Augustinus M. & Antonio M., bekenden schuld en werden daardoor ontslagen van rechtsvervolging. Wel moesten ze de gedupeerden compensatie betalen. Van de 41 mensen die werden benadeeld bij de fraude, ontvingen 38 gemiddeld tussen de 18.000 en 24.000 euro schade vergoeding [per persoon].

De totale financiële schade van de Carabantes’ malversaties wordt geschat op 1 miljoen euro.