Er heerst grote tweedeling in de Formule 1-wereld door de mogelijke komst van viercilinder turbo-motoren. De FIA wil deze turbo’s graag vanaf 2013 voorschrijven en krijgt hierbij onvoorwaardelijke steun van Renault. Tevens zouden de nieuwe motoren de interesse hebben gewekt van diverse leveranciers die momenteel niet actief zijn in de Formule 1.

Er is echter ook flinke weerstand op het voorgenomen plan. Bernie Ecclestone lijkt zich met hand en tand te zullen verzetten tegen het plan en Ferrari, Mercedes en Cosworth steunen hem hierbij.

Door alle schermutselingen dreigt de toekomst van Renault in de Formule 1 in gevaar te komen, zo claimt managing director Jean-Francois Caubet. De Franse constructeur wil erg graag in de koningsklasse actief blijven, maar alleen als de invoering van de turbo-motoren geen vertraging oploopt. En dat lijkt door de toenemende weerstand onontkoombaar.

Wij willen zo snel mogelijk weten waar we aan toe zijn, aldus Caubet op Autosprint’s auto.it. Het lijkt erop dat de situatie uit de hand gaat lopen. We respecteren de mening van Ferrari, Mercedes en Cosworth, maar zullen geen uitstel accepteren.

Dit is een groot probleem. Het is dan ook niet helemaal duidelijk wie deze sport nou eigenlijk runt, sneert Caubet naar FIA-president Jean Todt, die bekend staat als een groot voorvechter van de groenere turbo-motoren.

Een mogelijke oplossing zou zijn om vanaf 2013 twee soorten motoren toe te staan, maar het is twijfelachtig of Renault bereid is tot een dergelijk compromis.