Bernie Ecclestone heeft te veel controle over het management van de Formule 1, zo oordeelde het Londense Hooggerechtshof maandag.

Deze uitspraak maakt mogelijk een einde aan de heerschappij van Ecclestone over de Formule 1. Rechter Andrew Park schaarde zich met zijn uitspraak achter de aanklagers (de banken Lehman Brothers Holdings Inc, Bayerische Landesbank en JP Morgan Chase & Co) die vonden dat Ecclestone op een illegale manier de controle voerde over Formula One Holdings (FOH). Dat is een dochteronderneming van SLEC Holdings, dat de commerci�le rechten van de F1 beheert. De drie banken bezitten 75 procent van SLEC, de rest is van Ecclestones bedrijf Bambino Holdings.

Door de uitspraak zullen de banken meer invloed krijgen op het F1-circus, dat elk jaar meer dan 1 miljard dollar aan inkomsten uit tv-rechten en sponsoring krijgt, en per race ongeveer 162 miljoen kijkers aan de buis kluistert. De drie banken verwierven hun aandeel in SLEC toen in 2002 het Duitse mediabedrijf Kirch over kop ging met 350 miljoen euro schulden bij de banken. De aanklagers konden nu met succes bij het hof aanvoeren dat Bambino Holdings geen vier van de zeven directeuren van Formula One Holdings zou mogen benoemen. De hele zaak draaide rond een contract dat de aandeelhouders van SLEC in 2000 ondertekenden.

Overigens plannen de banken nog drie extra rechtszaken tegen de 74-jarige Ecclestone, zo meldde de Financial Times Deutschland in september al.

gva

 

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter