Sauber-rookie Sergio Perez kreeg uiteindelijk geen beloning na een formidabele race. De nieuwkomer deed van zich spreken door in Australie een keurige zevende plek op te eisen, om er later achter te komen dat de FIA zijn team Sauber wegens een onreglementaire achtervleugel uit de uitslag zou schrappen.

Toch maakte de Mexicaan een prima indruk en dat kwam onder meer doordat hij slechts één keer de pitstraat bezocht voor een bandenwissel. En dat terwijl een éénstop-strategie met de komst van de nieuwe Pirelli’s volgens velen absoluut niet meer mogelijk zou zijn.

De achterbanden sleten heel snel, sprak een verbaasde Felipe Massa, die zelf drie keer nieuw rubber liet monteren. Voor ons was een éénstopper werkelijk onmogelijk.

Maar ook Pirelli-baas Paul Hembery was verrast. We zagen het gebeuren en we dachten allemaal dat hij zeker nog een keer naar binnen zou moeten, aldus Hembery. We begonnen zelfs te twijfelen of we niet gewoon verkeerd geteld hadden en hij allang twee keer had gestopt.

De sleutel tot de éénstoppper was Sergio’s rijstijl, alsmede de Sauber. Maar toch zal het me verbazen als het nog een keer gaat gebeuren.

Pedro de la Rosa, voormalig testrijder van Pirelli denkt dat ook dat het een uitzondering zal blijken te zijn. Ik kan je verzekeren dat we in Maleisie drie of vier pitstops gaan zien, aldus de Spanjaard.