De zeven Formule 1 teams die weigerden te racen tijdens de GP van de Verenigde Staten moeten vandaag voor de Wereld Motorsport Raad verschijnen om meer uitleg te geven bij de aanklachten die de FIA de teams aansmeert. Het gaat dan ondermeer om het in diskrediet brengen van de sport, het weigeren te starten aan een GP en het niet meenemen van een geschikte reserveband.

Volgens Max Mosley riskeren de teams alles tussen een berisping en een levenslange schorsing. Minardi baas Paul Stoddart liet eergisteren nog weten dat de teams al te overdreven straffen niet zouden aanvaarden en er tegen zouden protesteren door nog een GP te boycotten. Dat werd gisteren dan weer zo goed als ontkracht door een bericht in de Britse krant The Guardian. Daar stond te lezen dat veel teambazen niet akkoord zouden gaan met de uitspraken van de Australi�r.

Een van de mogelijke tussenopties zou een verlies aan WK punten zijn in het constructeurkampioenschap. Dat zou de ambities van Renault en McLaren schade toe brengen. Momenteel heeft Renault dertien punten voorsprong op McLaren en Ferrari. Maar het Italiaanse team zou daardoor misschien wat te veel in de schoot geworpen krijgen na de achttien punten die het cadeau kreeg na de farce op Indianapolis.

De rijders zouden in ieder geval hun punten niet verliezen. De FIA beschouwt hen net als de organisatoren en de toeschouwers als slachtoffers van het Michelin debacle. Dit wordt ondersteund door het feit dat er geen enkele rijder werd gedagvaard om vandaag te verschijnen.

De top van de Indianapolis Motor Speedway moet nog beslissen welke acties het zal ondernemen. Het bedrijf heeft deze zitting speciaal afgewacht alvorens eventuele gerechtelijke stappen te zetten om de 11 miljoen Euro die het evenement heeft gekost terug te eisen van Ecclestone’s Formula One Management. Ook zou de race van volgend jaar bij een te lichte straf in het gedrang komen.

De FIA liet al uitschijnen dat een andere, meer realistische, tussenoplossing zou zijn dat de zeven teams en Michelin de 160.000 toeschouwers van het GP weekend zouden vergoeden. Zo’n schadevergoeding zou de teams en het Franse bandenmerk iets van een 13 miljoen Euro kosten.

De leden van de raad zullen dus zeer voorzichtig zowel de argumenten van de teams, Michelin en de FIA als eventuele straffen tegen elkaar moeten afwegen. Vandaag is het waarschijnlijk ��n van de belangrijkste dagen in de geschiedenis van de Formule 1.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter