Er is veel kritiek op de baan in Valencia. En terecht, want het stratencircuit is een persiflage op een racebaan. Maar toch waren er vandaag een aantal positieve punten te zien. Maar dan moest je wel goed opletten. Zo straalde de zon op volle kracht. Persoonlijk vind ik dat prettig, want ik ben één van die vele Nederlanders die binnen enkele weken naar de Spaanse kust vertrekt voor een welverdiende vakantie.

Ook zagen we de meest spectaculaire crash van het jaar. We kunnen gerust stellen dat Mark Webber het voorlopige hoogtepunt in zijn Formule 1 carrière vanmiddag bereikte. Nooit eerder steeg hij immers zo ver boven de rest van de deelnemers uit als vandaag, al had hij het wellicht zelf anders willen zien. We zagen lieftallige dames lekker zonnig over het circuit kijken met de gelakte tenen in een lekker, fris zwembadje. En tot slot was er nog een lokale held die een over de baan rollend flesje met gevaar voor eigen leven uit de weg ruimde. Zo zie je maar; genoeg leuke dingen te zien.

Alleen niet als je voor een leuke race was gaan kijken. Want die race kwam maar niet op gang, totdat Kamui Kobayashi op vers rubber in de laatste ronde nog even snel twee inhaalacties liet zien. Normaal gesproken, als deze grand prix op een racebaan was verreden, zou er zich een leuke race hebben kunnen ontwikkelen. Er waren immers zat snellere rijders die door omstandigheden vast kwamen te zitten achter langzamere collega’s. Button, Alonso, Massa, Rosberg en, vooruit, Schumacher hadden er best nog een leuke race van kunnen maken. Maar niet als er niet geracete kan worden. En dat is nou net teveel gevraagd van dit industriegebied in het oosten van Spanje.

Het publiek was vooraf nog wel zo optimistisch gestemd. Hun grote idool, Fernando Alonso, was immers uitgerust met een geüpgrade Ferrari en mocht op de grid aansluiten kort achter de beide RedBull’s en de McLaren van Lewis Hamilton. Na een bocht of twee zag het er zelfs nog beter uit. Webber verprutste zijn start en Alonso reed het virtuele podium op. Helaas kreeg het optimisme van de tienduizenden aanwezige Spanjaarden een enorme opdoffer kort na Webber’s reeds genoemde hoogtepunt.

En daarvoor was niet Lewis Hamilton, maar de raceleiding verantwoordelijk. Sommige regels zijn namelijk kinderlijk eenvoudig. Er is een lijn, er is een Safety Car en er is een deelnemer. Het gaat erom welke van de twee wagens als eerste over de streep is. Geen hogere wiskunde, zou je denken. Maar niets bleek minder waar. Het duurde een kleine eeuwigheid voordat de stewards hadden besloten dat Hamilton eigenlijk niet meer langs de Safety Car had gemogen. Tegen de tijd dat ze dat eindelijk doorhadden, was de drivethrough penalty allang geen straf meer.

Want Hamilton had inmiddels zo’n grote voorsprong opgebouwd op Kamui Kobayashi dat hij als tweede zijn straf onderging en als tweede weer de baan op kon. Geen enkel verschil dus. Want aangezien inhalen onmogelijk is zou Hamilton ook zonder straf tweede zijn geworden, al had hij doorgereden totdat de Spaanse zon de bruinbakkende toeristen op de overvolle costa’s alweer zou hebben verlaten. Een straf zonder gevolgen dus. Althans, voor de dader.

Voor het slachtoffer was het incident een kostbare. Zoals gezegd was Alonso met een vernieuwde F10 naar Valencia gekomen en was hij graag in de buurt van WK-leider Hamilton gebleven. Door het trage handelen van de raceleiding werd die kans vakkundig om zeep geholpen. De tweevoudig wereldkampioen en zijn Italiaanse werkgever zullen dus nog twee weken moeten wachten voordat ze kunnen zien of ze zich nu wél kunnen meten met de andere topteams.

Maar misschien kwam de trage beslissing wel doordat de stewards in slaap waren gedommeld door het gebrek aan amusement op de baan. De gevreesde optocht werd voor de derde keer op rij schaamteloos tentoongespreid. De beste rijders van de wereld kunnen in wagens die al nauwelijks geschikt zijn om in te halen nou eenmaal helemaal niet hun werk doen op een baantje dat een aaneenschakeling is van suffe en nauwe bochten. En dan krijg je dit soort flauwe vertoningen.

Maar goed, voor veel Nederlanders lijkt een zonnige vakantie inmiddels gegarandeerd, Mark Webber is in orde, de dames in het badje zullen zich wel vermaakt hebben met het koele water en een lekker wijntje, de man van het flesje zal over twintig jaar zijn kleinkinderen kunnen verblijden met een heroïsch verhaal tijdens de kerstmaaltijd en voor d