De zorgen over het geluid van de nieuwe motoren vanaf 2014 zijn ongegrond. Dat verkondigt Jean-Louis “oelala” Moncet, al jaren commentator voor de Franse zender TF1, in zijn column in Auto Plus. Hij refereert daarin aan het vorige turbo-tijdperk, eind jaren zeventig en begin jaren tachtig van de vorige eeuw. Hij concludeert dat de vrees voor de nieuwe V6 turbo overdreven is.

Eerder hadden oa. Bernie Ecclestone en Ron Walker zich negatief uitgelaten over de turbomotoren.

Maar Moncet is het daar niet mee eens. Ik herinner me nog een Grand Prix van Frankrijk op Paul Ricard, het rechte stuk van Mistral. De BMW van Nelson Piquet huilde bij 330 kilometer per uur zo heftig dat de angst dat de auto het asfalt op zou vreten en een greppel zou graven zich opdrong.

Veel van de zorgen zijn afkomstig van jonge journalisten die zich baseren op de turbo’s in de GP3-auto’s, die klinken als opgevoerde boren., meent de Fransman, die steun krijgt van fabrikant Mercedes.

De motoren zullen luid maar ‘sweet‘ zijn, zegt Andy Cowell, managing director van Mercedes’ motoren divisie op Autosport.com. De frequentie zal hoger zijn en zal door de turbochargers hard zijn. Als je ernaast staat moet je echt gehoorbescherming dragen.

Ondergetekende heeft de turbomotoren meermaals ‘live’ mogen aanschouwen en horen. En ik stond er nooit bij stil dat het [ooit] luider kon. Recentelijk bezocht ik de Rotterdam City Racing, en ook die auto’s [uit 2012] waren meer dan luid genoeg. Het geluid is inderdaad een belevenis, maar nu lijkt het erom te gaan dat de motoren de bezoekers van een training, kwalificatie en/of race op z’n minste een gehoorbeschadiging moeten opleveren?!

Leave a Reply

Your email address will not be published.